Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Rant Vergisi' Resmiyet Kazanıyor!

Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ‘rant vergisi’ Orta Vadeli Program’la (OVP) resmiyet kazandı. Buna göre gayrimenkul değer artışlarından kamu pay alacak. Bu kalemden sağlanacak kamu payı, devletin gerçekleştireceği yatırımlarda kullanılacak.

yapi.com.tr
'Rant Vergisi' Resmiyet Kazanıyor!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir süre önce yaptığı açıklamada, belediye meclisi kararları ile proje değerlerinin artmasından ve tek kuruş vergi ödenmemesinden yakınmıştı. Programa göre, imar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamu pay alacak. Diğer yandan gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek. Bu çerçevede örneğin Kanal İstanbul’a yakın bölgede arazisi olan bir vatandaş, arazisinin değerinin artması nedeniyle kamuya bir pay ödeyecek. Bu biçimde vatandaşların ödeyeceği kamu payları, söz konusu projelerin finansmanında kullanılacak.

Yüzde 45'lik değer artışı payı

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, OVP’de yer alan rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yasal zemine kavuşturulması planlanıyor. Rant vergisine, teknik olarak ‘değer artış payı’ adı verilecek. Çevre Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’

Yüzde 70'i belediyelerin olacak

Değer artışı payı olarak hesaplanan tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye (il ve ilçe belediyelerine) aktarılacak. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ilgili idarece alınacak tutar, büyükşehir belediyesi ile ilgili ilçe belediyesi arasında eşit olarak paylaştırılacak. Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.

Gayrimenkule vergi ve sınır sanayiye teşvik geliyor

OVP’de, “İmar düzenlemleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın üretken olmayan alanlara kaymasına neden oluyor. Vergi ve kredi maliyetlerinin farklılaştırılması ile üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılacak ve tasarruflar üretken alanlarda yatırımara yönlendirilecek” denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rant-vergisi-resmiyet-kazaniyor_125341.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!