Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Reklam Tabelasına ‘Siluet’ Ayarı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı reklam tabelalarıyla ilgili düzenlemesine göre reklam tabelaları, şehrin estetik, mimari ve tarihi siluetini bozmayacak şekilde tasarlanacak. Düzenlemeye göre konut amaçlı olarak kullanılan bina çatılarına reklam ve tanıtım tabelası konulması yasaklanacak.

yapi.com.tr
Reklam Tabelasına ‘Siluet’ Ayarı

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, gelişigüzel asılan ve görüntü karmaşasına neden olan reklam tabelalarının artması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın reklam tabelalarıyla ilgili düzenlemesini gündeme getirdi. Bakanlığın bir süredir çalıştığı düzenleme yürürlüğe girerse reklam tabelaları şehrin estetik, mimari ve tarihi siluetini bozmayacak şekilde tasarlanacak. Konut amaçlı olarak kullanılan bina çatılarına reklam ve tanıtım tabelası konulması yasaklanacak. Cam giydirme yapılan bina cepheleri de reklam amacıyla kullanılamayacak.

Bakanlığın bir süre önce hazırladığı düzenlemeye göre özellikle büyük şehirlerdeki reklam kirliliğine karşı yeni standartlar belirlenecek. Buna göre reklam ve tanıtım tabelaları şehrin estetik ve mimari dokusunu bozmayacak, kentin doğal ve tarihi siluetiyle çelişmeyecek şekilde tasarlanması gerekecek. Tabelaların konum, renk, şekil ve boyutları yerel yönetimler tarafından belirlenecek.

Yeni yapılacak ticaret binalarının ruhsat düzenleme sürecinde görüntü kirliliğinin önlenmesine yönelik kriterler göz önüne alınacak. Belirli bir yerleşim alanında kullanılan her türlü reklam ve tanıtım aracında; yöre mimari dokusu, çevre ve şehir estetiğinin korunmasına yönelik belirli bir standardın sağlanması gerekecek. Bu bağlamda kullanılan malzemelerin benzer nitelikte olması şartı getirilecek.

İşletmelere ortak pano

Binaların cephelerinde yapılacak reklam ve tanıtım araçlarındaki ürün mesajı sağır cephe yüzeyinin yüzde 50’sini geçemeyecek. Düzenlemeye göre konut amaçlı olarak kullanılan bina çatılarına hiçbir suretle reklam ve tanıtım aracı konulamayacak. Birden çok ticari işletmenin birarada olduğu yapılarda ortak tek bir tanıtım panosunun kullanılması gerekecek. Binaların çatı katlarına konulacak her türlü reklam ve tanıtım aracının çatı mahya yüksekliğini geçmemesi esas olacak.

‘Cephe giydirme' şartı

Bina cephelerinde görüntü kirliliğine yol açan uygulamaların, cephe iyileştirme projeleri kapsamında giderilmesi şartı getirilecek. Düzenlemeyle binalara ‘cephe giydirme’ şartı da getirilmesi amaçlanıyor. Buna göre ana cadde, bulvar ve meydan gibi yoğun olarak kullanılan ortak kamu alanlarında bulunan yapılar arasında ahengin sağlanması ve güzel bir görünüm elde etmek maksadıyla bina dış cephelerin aynı surette giydirilmesi gerekecek. Cam giydirme uygulaması yapılmış bina cephe yüzeyleri reklam ve tanıtım amaçlı kullanılmayacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/reklam-tabelasina-siluet-ayari_122472.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!