Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ruhsat Kolaylaşacak, Denetimler Artacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Müteahhitler Birliği’nce düzenlenen kentsel dönüşüm konulu toplantıya katıldı. Bayraktar, 5 Ekim’de Türkiye’nin 33 vilayetinde, yaklaşık 100 noktada, önce kamu binalarından başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatacaklarını ifade etti.

yapi.com.tr
Ruhsat Kolaylaşacak, Denetimler Artacak

p>Bayraktar, Türkiye’deki 20 milyon konut stoğunun yaklaşık 5 milyonunun, 1999 depreminden sonra yapıldığını ve göreceli olarak depreme dayanıklı kabul edildiğini söyledi. Deprem öncesinde inşa edilmiş olan 15 milyon konutun yaklaşık 6,5 milyonunun riskli olduğuna dikkati çeken Bakan Bayraktar, 20 yıl içinde ülkenin tamamını, depreme dayanıksız, kaçak ve salaş yapılardan kurtaracaklarını belirtti.

Bakan Bayraktar, 5 Ekim’de Türkiye’nin 33 vilayetinde, yaklaşık 100 noktada, önce kamu binalarından başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatacaklarını ifade etti. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun, eksiklikleri ya da yanlışlarının olabileceğini ancak ana kaide itibarıyla uygulama kabiliyeti yüksek bir yasa olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Kanunun önemli bir hususu, gönüllülük esasıdır. Önce isteyen vatandaşlarda başlayacağız. ‘Benim evim riskli, heyelan, deprem tehlikesi var’ diyen insanların elinden tutacağız. Devlet olarak elimizden geleni yapacağız. Önce rızaya ve gönüllülüğe dayalı bir yapıyla yürüyeceğiz. Ancak ev yüzde 100 afet riski altında bulunan bir yapıysa, devlet olarak onu da tespit etmek zorundayız. Netice itibarıyla vatandaş yıkmıyorsa, biz yıkmak zorundayız. Kimse kusura bakmasın. Bizim vatandaşımızın canı, malından daha önemlidir. Vatandaşımızın hayatı, sağlıklı yaşaması malından daha önemlidir. Mal hakkı, mülkiyet hakkı kutsaldır. Ama yaşama hakkı daha kutsaldır, daha önemlidir. Yasanın ruhunda bu var, yaptırım gücünde de bu var.”

Yasaya yapılan eleştiriler

Bakan Bayraktar, bazı muhalif kesimlerden “Bu rant yasasıdır” yönünde eleştiriler aldıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

“İnsaf diyorum. Bu yasanın yanına rant kelimesini getirmek, bu yasayla birlikte rant ifadelerini kullanmak çok büyük haksızlıktır. 500 milyarlık ekonomi doğacak. Bunu kim yapacak? Özel sektör. İhaleyi kim yapacak? Özel sektör. Arsasını, arazisini kim müteahhide verecek? Özel sektör. Biz ne yapacağız? Devlet olarak evini boşaltan fakire kira yardımı yapacağız. Bunun neresinde rant? Vatandaş ucuz konut alacak da rant sağlayacaksa helali hoş olsun, sağlasın. Ben de ancak faizlere destek olacak, kira yardımı yapacak kadar para var.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ruhsat-kolaylasacak-denetimler-artacak_102178.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!