Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"TOKİ Sosyal Konut Yapma Hedefinden Biraz Şaşmış Durumda"

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bugün gerçekleştirdiği haftalık rutin basın toplantısında TOKİ uygulamalarını eleştirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, "TOKİ, yoksulların hepsine mülk edindireceğiz diyor; ama yaptığı şey bunun tam tersini gösteriyor" dedi.

yapi.com.tr
"TOKİ Sosyal Konut Yapma Hedefinden Biraz Şaşmış Durumda"

p>TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bugün gerçekleştirdiği haftalık rutin basın toplantısında TOKİ uygulamalarını eleştirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan'ın da hazır bulunduğu toplantıda, TOKİ uygulamalarını değerlendiren Şube Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batuman, sosyal konut yapma meselesinin ciddi bir iş olduğunun altını çizdi ve 'sosyal konut'un TOKİ ile başlamadığına değindi. Batuman, Avrupa Birliği’nin (AB) 2012 tarihli bir konut araştırmasını aktararak, zengin ve fakir ayrımı yapılmaması gerektiği mesajını iletti:

“Bu araştırmada, hem AB ülkeleri içinde üretilen konutların ne kadarının sosyal konut olduğu ele alınıyor; kiralık konut üretiminin oranlarına bakılıyor ve bir takım saptamalarda bulunuluyor. Çıkarılan derslerin başında, sosyal konut üretiminin toplumsal, kentsel ayrışmaya yol açmaması gerektiği geliyor. Bu ne demek? Yoksulları bir takım gettolara tıkıştırmayın; zenginlere lüks siteler yapıp, onları ayrı yere koymayın. Mümkün olduğunca farklı toplumsal grupların temasına izin verin, izin verin ki  kentsel yaşantı, toplumsal barışı beslesin. Bizde bunun yapıldığını görmüyoruz”.

Araştırma raporuna ait saptamaları, Türkiye’deki teknik elemanların da meslek insanlarının da yıllardır söylediğine dikkat çeken Batuman, TOKİ’ye getirmiş oldukları eleştirilerin nedenine de değindi. “Sosyal konut yapacaksanız, bunun iyi planlanması gerekiyor. Yani 'çok ucuza taksitlerle ev sahibi yapıyoruz' diyorsunuz, ama bunlar aslında hep orta sınıf algısına hitap eden şeyler. 100 liradan, 300 liradan bahsettiğiniz zaman, bu sizin ülkenizdeki yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların aylık gelirinin ya da giderinin yüzde kaçına tekabül ediyor?" diyen Batuman, sözlerine şöyle devam etti:

"Mesela yine bu araştırmalarda yüzde 20-25 gibi bir oran görünüyor; bu oranı siz göz önünde bulundurmazsanız, sayısal olarak ne kadar düşük olduğunu söyleseniz de  'o' konutlar dönüp dolaşıp orta sınıfa, alt- orta sınıfa, düzgün maaşı olan kişilere gidiyor. En önemli konulardan biri de sürece yayılan ödeme planları söz konusu olduğu için, bu dar gelirlilerin piyasa dinamiklerine teslim edilmemesi, piyasadan korunması gerekli. TOKİ’nin dar gelirlileri piyasanın yıkıcılığından koruması gerekirken, tersini yapıyor görünüyor. Piyasadan kaynaklı dalgalanmaların maliyetini doğrudan kullanıcılara çıkartıyor; bu, TOKİ’ye iade edilen konutların sayısında ve dava konusu edilen konut sayısında kendisini gösteriyor".

Teleferik yargıya taşınacak

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan da, pahalı maliyet sebebi ile tartışılan teleferik konusunu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Hakkan, "Teleferik hatlarının yapılması ile ilgili bir kararı var Büyükşehir Belediyesi’nin. Teleferik kararının Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçtiğini biliyoruz. 4 Ağustos tarihinde karar askıdan inecek; hukuki süreci başlatacağız" şeklinde konuştu.

“TOKİ tam tersini yapıyor”

TOKİ uygulamaları hakkında da konuşan Hakkan, “TOKİ, yoksulların hepsine mülk edindireceğiz diyor, ama yaptığı şey bunun tam tersini gösteriyor. TOKİ'nin kuruluş amacı da, iddiası da bu; 2003 yılında başka bir fomata dönüştü, ama iddiası yine aynıydı. Bu hedefe ne kadar uygun davranıldığını sorgulamak durumundayız, bu bizim görevimiz; kamu adına meslek insanları olarak bu sorgulamayı yapmamız gerekiyor. Ankara da hareketlendi; geçtiğimiz hafta Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm alanlarına müdahaleler oldu; bu Ramazan'dan sonra daha yoğun olarak devam edeceğini düşünüyoruz. Uygulamaların, afet yasası ve kentsel dönüşüm yasası ile ilişkisini de kurmak lazım; buralar da muhtemelen TOKİ ve TOKİ’nin organize ettiği danışmanlık şirketleri aracılığıyla yapılacak” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-sosyal-konut-yapma-hedefinden-biraz-sasmis-durumda_101020.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!