Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ruhsat Şart Oldu, İskan Sorunu Patladı!

Yapı stoğunun büyük bir bölümü iskansız olan İstanbul'da başlayan ruhsat alma zorunluluğu büyük bir problemin ortaya çıkmasını sağladı. Bu kapsamda birçok belediye ruhsatsız iş merkezleri, dükkanlar veya rezidansları mercek altına aldı.

yapi.com.tr
Ruhsat Şart Oldu, İskan Sorunu Patladı!

İstanbul'un önemli bir kısmının iskansız olduğunu hatırlatan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da, bugünlerde birçok belediye başkanlığının işyeri ruhsatı olmadan işyeri açılmasına müsaade etmediğini söyleyerek, yine birçok belediyenin açılmış ve devam etmekte olan işyerleri için de ruhsatlama çalışması yaptığını belirtti. Milliyet Gazetesi’nden Yavuz Karaman’ın haberine göre bu işyerlerinde ruhsat alabilmenin ön koşulunun binanın da iskanlı olmasına bağlı olduğunu ifade eden Kiraz, şu bilgileri verdi: “Son günlerde milyon dolar değerindeki iş merkezlerinde belediyelerin ruhsat zorunluluğu getirmesi ve ortaya iskan problemi çıkması nedeniyle ciddi sıkıntılar oluşmaya başladı. Büyük sağlık kuruluşları iskanlı yerlerde iş yapıyor ama mali müşavir, bankacı, doktor, avukat, gelinlikçi gibi birçok meslek sahipleri  ruhsatsız ofiste çalışıyor. Belediyeler de bunları kayda almak istiyor ve gelir bekliyor.  Uygulama da öncelikle Kadıköy Belediyesi tarafından başlatıldı. Büyük plazalarda birçok ofis boşaltıldı ve davalar açıldı.”

Sözleşmeler feshediliyor

Firmaların kiracı olarak girdikleri değerli iş merkezlerinde iskan problemi nedeniyle ruhsat alamadığını vurgulayan Kiraz,  iskan problemi yüzünden firmaların kira sözleşmelerini fesih edebildiklerini söyledi.

"Binalar yıkılamıyor"

Bazı projelerde ise iskana aykırılıkların fahiş durumda olduğunu ve ancak binanın yıkılması ve yeniden yapımı halinde giderilebildiğini belirten Kiraz, “İşte bu nedenle de birçok yapı sahibi ve müteahhit ciddi masraflar oluşturan bu yeniden yapıma veya tadilat projesi vererek düzeltme yoluna gitmiyor. Çok değerli binalar da çok uzun yıllar iskansız bir şekilde durmaya devam ediyor” diye konuştu. Kiraz, belediyelerin tespit edip iskan vermediği taşınmazlarla ilgili verdiği yıkım kararlarını ise siyasi nedenlerle uygulamadıklarını ifade etti.

"İskan sorunu için bir af çıkabilir"

İstanbul'da iskan probleminin çözümü için yeni bir af kanunu beklentisi olduğuna değinen Kiraz, “2B yasası kapsamında taşınmazın satışı sonrasında üzerlerindeki binaların iskan sorunu için bir af getirilebileceği ve bu yasa kapsamına diğer taşınmazların alınacağı söyleniyor. Yasanın belli bir tarihten önceki taşınmazları kapsayacak şekilde çıkmasıyla iskan problemi giderilebilir” dedi.

Müteahhitlere ihtarname

İşyeri sahiplerini uyaran Kiraz, öncelikli görevin müteahhitlere düştüğünü belirterek, “Müteahhidin iskan almasının zorunlu olduğundan hareketle, zarara uğrayan iskansız ve kiracısını kaybetmiş işyeri sahipleri, müteahhitlerinden bu eksiklikleri gidermesini ihtarname ile veya mahkemeden bilirkişi tespiti yaptırarak talep etmelidir” dedi.

"Bir an önce çözülmeli"

Müteahhide ulaşmakta zorlanan işyeri sahipleri için de önerilerde bulunan Kiraz,  “Eğer sorun tadilat projesi ile giderilebilecek bir eksiklik ise iskan alabilmek için bir an evvel tadilat projesi düzenlettirmeli” dedi. Kiraz, iskana aykırılıkların giderilmesi için binanın yıkılıp yeniden yapılmasının gerektiği durumlarda ise bu eksiklikler nedeniyle taşınmazlarında oluşacak değer kaybının mutlaka ilgiliden talep edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

ETİKETLER: Ali Güvenç Kiraz
http://www.yapi.com.tr/haberler/ruhsat-sart-oldu-iskan-sorunu-patladi-_106992.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!