Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya Moral Bozdu Ama ‘Ev’leniyoruz!

Konut satışları 11 ayda 1 milyon 150 bine dayandı. Rekor erken göründü ancak düşürülen Rusya uçağı ve Fed kararları konuta gölge düşürdü. Kampanyalı aralık rakamları eklenince geçen yılki satışın üstüne çıkılmış olacak.

yapi.com.tr
Rusya Moral Bozdu Ama ‘Ev’leniyoruz!

Türkiye genelinde kasım ayında 106 bin konut satıldı. Satılan konut sayısı, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 1.8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 2.1 oranında arttı. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, yıl içinde yaşanan seçimler, siyasi belirsizlik ve terör olaylarıyla sekteye uğrayan satışlara rağmen konut sektörü bu yıl da yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyor.

Geçen yıl toplamında 1 milyon 165 bin konut satılarak 2013’ün rekoru kırılmıştı. 2015’in ilk 11 ayında ise satılan 1 milyon 146 bin 721 konutla 2014’ün rekorunun geçileceği de görülmüş oldu. Buna rağmen son seçimlerin ardından hızla yükselen satış ivmesiyle büyük artışlarla rekoru bekleyen sektör temsilcileri, geçen ay düşürülen Rusya uçağının etkisiyle yurtiçinde konut alıcılarının yeni bir ‘belirsizlik’le karşı karşıya kaldığını söyledi.

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Rusya uçağı meselesinden önce seçimlerin ardından gelen verilerin çok olumlu sinyaller verdiğini belirterek, “Rusya uçağı biraz da konut sektörüne düşmüş gibi oldu. Satış ivmesi yükselirken bir anda dış siyaset ve FED ile yine bir belirsizlik ortamına düştük ve o zirveyi çok geçeceğiz ümidi kalmadı ama yine de keyfimiz yerinde. Sektör olarak küçülmedik, bir miktar da olsa büyüdük” dedi.

‘Diğer’ satışlar artıyor

Konut kredi faizlerinin yüksek olmasının alınan konut kredilerine etkisi devam ediyor. Kasımda ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.7 azalarak, 28 bin 553’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 olarak gerçekleşti.

Ancak ‘diğer’ satış türlerinin ağırlığını oluşturan ve firmaların kendi bünyelerinde düzenledikleri vade ve faiz seçenekli kampanyalara ilgi artıyor. Diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.9 artarak, 77 bin 455’e yükseldi.

‘Nakit aldılar’

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Kasım 2015 döneminde gerçekleşen konut satışlarındaki artış oranı ile ipotekli satışlardaki gerilemedeki ters korelasyonun, yatırım amaçlı alıcıların gayrimenkulü güvenli liman olarak seçtiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Durbakayım, “Seçim öncesinde bekle-gör pozisyonundaki yatırımcının sahip olduğu fonu aktaracağı dört kaynak vardı. Döviz, borsa, gayrimenkul ve faiz arasında kararsız kalan yatırımcılar nakitlerini sıcak para yerine, nakit alım yaparak gayrimenkule yatırdıklarını söyleyebiliriz. Böylece hem yıl sonu kampanyalarında sunulan önemli  oranlardaki nakit indirimden faydalanmış oldular. Hem de alternatif yatırım araçlarındaki volatiliteden kaçarak güvenli limana demir atmış oldular” diye konuştu.

‘Kayıt içi azalıyor’

İpotekli konut satışlarının her ay azalmasını da değerlendiren Ömer Faruk Çelik, konut kredi faizlerinin yüksek olduğunu hatırlatarak, bunun sektördeki firmaların kendi bünyelerinde yaptıkları kampanyalarla telafi edilmeye çalışıldığını söyledi. Ancak bankalardan alınan kredilerle sektörün daha çok kayıt içine yöneldiğini belirten Çelik, bu şekilde kayıt içinin azalmaya başladığına dikkat çekti. Çelik, “Bu tabii ki ekonomi ve dünya konjonktürüyle ilgili bir durum. Satışta bir eksiklik yok ama bankalarla, konut kredisiyle yapılan satışlarda ciddi bir kayıt içine giren bir sektör vardı ama kayıt dışına çıkmaya başladı. Firmalar kayıplar yaşamamak için kendi imkanlarıyla satmaya, vadeyi kendileri yapmaya yöneliyorlar. Sektör hem bankacılık hem inşaatçılık yapıyor. Artık sektörün bankacılık yapma görevini devretmesi gerekiyor” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rusya-moral-bozdu-ama-evleniyoruz_141013.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!