Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'nın İnşaata Müdahalesi, Türk Firmalarını Vuracak

Kriz döneminde işsiz sayısı artan Rus hükümeti projelerde Rus inşaat firmalarına öncelik vermeye başlarken sektördeki kayıtdışını önlemek için de inşaat lisansları alım yönetimini değiştirdi. Yeni uygulamaların bugüne kadar 30 milyar dolarlık inşaat projesi gerçekleştiren Türk firmalarını rekabette zorlayacağı, beş yıl içinde ise firma sayısının

Referans Gazetesi
4 Rusya'nın İnşaata Müdahalesi, Türk Firmalarını Vuracak

Krizin vurduğu Rusya, inşaat sektöründe yeniden yapılanıyor. Kriz döneminde işsiz sayısı artan Rus hükümeti projelerde Rus inşaat firmalarına öncelik vermeye başlarken sektördeki kayıtdışını önlemek için de inşaat lisansları alım yönetimini değiştirdi. Yeni uygulamaların bugüne kadar 30 milyar dolarlık inşaat projesi gerçekleştiren Türk firmalarını rekabette zorlayacağı, beş yıl içinde ise firma sayısının azalacağı belirtildi.
 
Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya Federasyonu, dünya genelindeki inşaat firmalarının iştahını kabartıyor. 2009 yılı itibariyle Rusya'da faaliyet gösteren inşaat firması sayısı 143 bin. Bu firmaların yarısına yakını ise naylon firma diye tabir edilen kayıtdışı firmalardan oluşuyor. Bu düzensizliğe bir son vermek isteyen ve inşaat sektörünü bir düzene koymak isteyen Rus Hükümeti, 2009 yılında yaptığı bir kanun değişikliğiyle inşaat lisanslarının alım yönteminde değişikliğe gitti.

Buna göre, 2010 Ocak ayından itibaren eski inşaat lisanslarıyla firmaların ihaleye girmesi veya Rusya'da herhangi bir inşaata başlaması mümkün olmayacak. İnşaat firmalarının sertifika alabilmeleri için de en az 100 firmanın üye olduğu ve SRO adı verilen birliklere üye olması gerekiyor. Çünkü inşaat firmaları inşaat izinlerini bundan böyle bu birliklerden temin edecekler. Bu gelişmeler ülkede bulunan pazarda müteahhitlik hizmetlerinin yüzde 22'sini gerçekleştiren 300 Türk firmasını yakından ilgilendiriyor. Bir yandan kamu ihalelerinde ucuz fiyatlarla öncelik alan Rus inşaat firmaları ile rekabet etmek zorunda kalan Türk firmaları diğer yandan da lisans yöntemindeki değişiklikle zorlu bir döneme giriyor.
 
Yeni kararlar kaliteyi arttıracak

Rus kanun koyucuların bu uygulamayı belli bir kaliteyi tutturamayan inşaat firmalarının lisanslarını iptal etmek ve naylon faaliyetlerin önüne geçmek için yaptığını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Rusya Temsilcisi Önder Tekeli, "Rusya'da faaliyet gösteren 300 Türk firmasından 250'si kayıtlı aktif olarak çalışan firmalar. 50 tanesi ufak çaplı işler yapan firmalar. Türk firmalarının da SRO adında bir çatı kuruluş altında birleşmesi gerekiyor. Ancak firmalar arasında üye olursak "bağımsızlığımızı kaybederiz" diyen de var "güçbirliği olur" diyen de. Bize kalırsa firmalar lisanları iptal edilsin istemiyorsa öyle ya da böyle bir an önce bir SRO'ya üye olmalı" dedi.
 
Ruslar işi Türkler'den öğrendi

Rusya'nın artık pazardaki bu büyük kaymaktan pay almayı istediğini söyleyen Türk-Rus İş Konseyi eski Başkanı Turgut Gür, 1991-2001 arasındaki 10 yılda Türk inşaat firmalarında çalışan Rus mühendislerin proje yapmayı öğrendiğini belirterek "Daha sonra onlar da inşaat şirketi kurmaya başladılar. Baktılar ki kârlı da bir iş. Onlar da bu sektöre atıldı. Şimdi ülkede rekabet etmek eskiye oranla daha zor. Rus bürokrasisi de özellikle kamu projelerinde kendi şirketlerini öncelikli olarak tercih ediyorlar" diye konuştu.
 
5 yıl içinde Türk firması kalmayabilir

Rusya'da projeleri olan Urban İnşaat'ın Sahibi Ali İhsan Akıskalıoğlu da Rusya'daki yoğun rekabet koşullarının son yıllarda Türk firmalarını zorladığını söyledi. "Dünyadaki ekonomik krizin ilk etkilediği alan inşaat sektörü oldu. Bu durum para birimi ciddi anlamda değer kaybeden Rusya'da daha çok hissedildi" diyen Akıskalıoğlu şunları kaydetti: "Türk firmaları da elbette bu süreçten etkilendi. Şimdi bir de Rus firmalarının fiyat rekabeti bizi zorluyor. 5 yıl içersisinde Rusya'da Türk firma kalmayabilir."
 
İşsizlik arttıkça kayırma başlıyor

Küresel ekonomik krizi en derin hisseden ülkeler arasında yer alan Rusya'da son dönemlerde iş yapmanın daha zorlaştığını dile getiren Tuğrul Erkin, "Rusya'nın ekonomisi yükseldikçe ve işsizlik arttıkça işleri yabancılara vermeden biraz ödün vermeye başladılar. Türk müteahitlik firmaları 90'lı yıllarda Rusya'da çok başarılı işler çıkardılar. O dönem Türk firmalarında işi öğrenen Rus mühendisler daha sonra kendileri firma kurdu ve ya Rus firmalarına destek verdi. Ruslar işi öğrendikçe kendileri de bu büyük pastadan pay almak istediler. Arkasından apartman inşaatı, toplu konutları bize yaptırmadılar. Biraz daha zorlaştırmaya başladılar. Bundan sonra Türk firmaları için durum biraz daha zor."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyanin-insaata-mudahalesi-turk-firmalarini-vuracak_74425.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • ben de cok gordum oraları geriden guzeldir ama yasaması zor YANITLA
  • ali ihsan bey ne yüzle hala konuşmalar yapıyor? YANITLA
  • yukarıdakı arkadasa kesınlıkle katılıyorum. urban rusyada calıstırdıgı turklerden hıc bırının maaslarını odememıstır. aslında tam olarak ta batmadı. gurcıstanda enerjı santrallerı ve katarda kendı yatırımlarını yapmaktadır. urban inşaat adını urban yapı olarak degıstırdı ve ortada bırcok magdur bıraktı. muhatap olarak ortada kımse yok. ofısler bos telefonlar kapalı. urban yapı olarak ıslerıne devam etmektedır. alı ıhsan beyın hala rusyada dernegın baskanı olması da ayrıca manıdardır. bu kadar kısıyı mağdur ettıgı halde halen ınsanlar tarafından saygı gosterılmesı baskan olarak orada tutulmasını kınıyorum. rusyada ıs yapan dıger ınsaat fırma patronlarına da seslenıyorum. neden hala aranızda sayın alı ıhsan bey? vayentor santıyesının yemekhanesınde toplantı yapıp gerekırse her seyı satar borcumuzu oderız dıyen urban yonetıcılerı neredesınız? YANITLA
  • `Rusya'da projeleri olan Urban İnşaat'ın Sahibi Ali İhsan Akıskalıoğlu ile baslayan haberi hayretle okudum. haber kaynaklarinin dogru olarak kontrol edilmesi gerekiyor, cunku: - ali ihsan akiskalioglu`nun sahibi oldugu urban insaat kriz baslamadan 1.5 sene once batti - su anda urban insaatta calismis bircok muhendisin, iscinin, taseronun alacaklari vardir. -bu alacaklar konusunda hicbir suretle hicbir urban yoneticisi ilgilenmemektedir!!!!!!!!! bu haber yanilticidir ve reklam iceriklidir!!! YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!