Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sanayinin Kalbinde de Su Sıkıntısı Başladı!

Kocaeli'nin içme suyunun büyük bölümünü sağlayan Yuvacık Baraj Gölü'nde su seviyesi son yılların en düşük seviyesinde. Yuvacık'ta su azaldığında borularla takviye su aktarılan Sapanca Gölü'nde de durum aynı. Göl suları kimi bölgelerde 100 metre çekildi.

yapı.com.tr
Sanayinin Kalbinde de Su Sıkıntısı Başladı!

DHA'nın haberine göre, kuraklık nedeniyle Yuvacık Barajı Gölü’ne onu besleyen dere ve diğer kaynaklardan su girişi iyice azaldı. Sakarya’nın da içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi de hem Sakarya’nın, hem Kocaeli’nin, hem bazı sanayi kuruluşlarının sürekli su çekmesi nedeniyle son yılların en alt seviyesine indi.Göl çevresinde yaklaşık 100 metrelik çekilmeler kaydedildi.

Bölgede ciddi bir kuraklık yaşandığını ve Kocaeli’ne Sapanca Gölü’nden takviye yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen İSU Müdürü İlhan Bayram şunları söyledi: “Temmuz ayı itibariyle Sapanca Gölü’nden su almaya başladık. 2013 yılı içersinde 15 milyon metreküpün üzerinde su almak durumunda kaldık. Yuvacık Barajı, Kocaeli’nin ana su kaynağıdır. Şu anda 5 milyon 400 bin metreküp civarında su var. Bu su çok az. Şehre günlük verdiğimiz su miktarı 340 bin metreküp civarında, baraj gölüne giren su miktarı ise 190 bin metreküpe kadar düştü. Bu daha da düşer. Aradaki farkı biz Sapanca Gölü’nden çift pompa çalışarak alıyoruz. Gölden aldığımız günlük 120 bin metreküp suyu barajın arıtmasına veriyoruz. Burada arıtılıyor ve harmanlanıyor.”

Gözler Sapanca'da

Şehirde sıkıntıyı hissettirmeden su verdiklerini söyleyen Bayram konuşmasına söyle sürdürdü: “Şu an itibariyle de bir su sıkıntımız yok. Sapanca Gölü’nde yeterli su rezevri var. Ama yağışlı mevsimde olmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde, aylarda yağışların geleceğini barajımızın dolacağını ve şehrimize yine su sıkıntısı çektirmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bir eksiklikte olursa kontrollü olarak Sapanca Gölü’nden takviye yapacağız. Şu an itibariyle Sapanca Gölü’nde faydalanabilir 50 milyon metreküpün üzerinde su var.”

Barajların yapımı öne çekildi

Bayram, belirli periyodlarda bölgede kuraklık görüldüğünü söyledi: “Su yapay yolla elde edilemeyen bir madde ve hayatın kaynağı. 8-10 yılda bir bizim bölgemizde kuraklık periyodu görülüyor. En son 2006’da böyle birşey yaşamıştık ve şu an itibariyle o periyoda tekrar girdik. Ama önümüzdeki su rezevrleri şu an itiribariyle israf etmeden ekonomik kullanırsak bir riski olmadan işallah gelecek seneyi görürüz diye düşünüyorum. Ama İSU olarak biz 2023 yılına kadar şuandaki elimizdeki kaynaklar yeter. Bu kuraklık periyodu kısmı hariç. Ona rağmen biz DSİ genel müdürü ile görüşüruz Karamürsel ve Avcıdere barajlarının yapımını öne çektik. Bu sene 8. ay itibariyle bu barajların ihalesini DSİ yapacak ve kısa bir süre içersinde hayata geçecek. Ayrıca vatandaşlarımız suyu israf etmeden kullansın. Bu suda kurdun kuşun dahi hakkı hukuku var. Değerini bilerek kullanalım. Sonsuz bir su malesef yok. Bir sıkıntımız da yok. Suyumuz var ama idareli kullanalım.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayinin-kalbinde-de-su-sikintisi-basladi_115802.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!