Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Şehir Plancıları Odası'ndan Basın Açıklaması

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Boğaziçi öngörünüm bölgesi ve sahil şeridini imar barışına dahil eden yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

yapi.com.tr
Şehir Plancıları Odası'ndan Basın Açıklaması

Şehir Plancıları Odası'nın konuyla ilgili basın açıklaması şöyledir:

“Bilindiği üzere, Türkiye’de 13 milyon konutu kapsayan imar affı uygulaması, ilgili meslek odalarının tüm itirazlarına rağmen, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Geçici 16. Madde ile yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz günlerde bu düzenlemeye ek olarak, Boğaziçi öngörünüm bölgesi ve sahil şeridinin imar affı düzenlemesi kapsamına alınmasını sağlayacak kanun teklifinin Meclise sunulduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Kanun Teklifinde, “3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesinin dördüncü fıkrasına “bu Kanun” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 2960 sayılı Kanun” ibaresi eklenmiş ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ile sınır ve koordinat listesi ekteki gibi değiştirilmiştir”  denilmektedir. Buna göre, yapılan ek ile geçici 16. Maddenin dördüncü fıkrası “Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun ve 2960 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir” haline gelmektedir.

Bu düzenleme daha önce aynı Kanun ile İstanbul Boğaziçi bölgesinde 40 bin dönüm alanı imar affı kapsamına alan düzenlemenin kapsamının yeni teklif ile tüm Boğaziçi Alanına genişletileceği anlamına gelmektedir. Söz konusu teklif ile Boğaziçi bölgesindeki tüm kaçak yapılar ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alamasalar da, bu yapıların yıkım kararları ve para cezaları iptal edilecek, yıkılması gereken eklentileri ve kaçak kısımları tamamen meşrulaştırılacaktır. Böylece Boğaziçi’nde bugüne kadar Kanun ile korunan yapı disiplinini bozan yasadışı yapılmış ve yıkılması gereken yapıların fiili olarak kullanımlarına izin verilecektir.  

Söz konusu teklif ile Boğaziçi’nde yer alan korunması gerekli kültür varlıklarına yapılan müdahaleler meşru kılınacak, Boğaziçi Kanunu ile bugüne kadar korunmaya çalışılan Boğaziçi’nde yeni kaçak yapılaşmalar teşvik edilecektir. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak, İstanbul’u yeniden yasadışılığa mahkum ederek, kentin kronikleşen sorunlarını daha da içinden çıkılamaz hale getirecek olan yasa teklifinin derhal geri çekilmesini ve Bakan Albayrak’ın açıkladığı üzere imar barışından bugüne kadar elde edilen 6 milyar liranın, yapılan düzenlemenin gerekçesinde de belirtildiği gibi, bir an önce kentlerin sağlıklı ve güvenli bir yapıya kavuşturulması amacıyla kullanılmasını talep ediyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/sehir-plancilari-odasindan-basin-aciklamasi_169521.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!