Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Taksim Meydan Düzenlemesi Aksaray'ı Tedirgin Etti

Taksim Meydanı'nın ardından Aksaray'da da meydan düzenlemesi yapılacak. CHP'nin oy vermediği projede nerelerin kamulaşacağı belli değil, yeraltı çarşısı tedirgin, evlerin fiyatı iki katına çıkmış.

yapi.com.tr
Taksim Meydan Düzenlemesi Aksaray'ı Tedirgin Etti

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesinden sonra Aksaray'da meydan düzenlemesi yapılacak. Projeye muhalefert şerhi koyan CHP de ilçe esnafı da Taksim örneği nedeniyle tedirgin.

Eylül'de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde kabul edilen projeye göre, Aksaray Meydanı ve çevresinde bulunan tarihi Valide Sultan Camisi, Muratpaşa Camisi ile Zübeyde Hanım Parkı'nın çevresini de kapsayan toplamda yaklaşık 60 bin 851 metrekarelik alan meydan olarak düzenlenecek. Projeye göre, meydanda gerekli yerlerde kamulaştırma yapılacak; ancak nerelerin kamulaşacağını henüz kimse bilmiyor. Meydanda trafik düzenlemesinin yanında ne gibi şeyler yapılacağı da bilinmiyor. Meydana alışveriş merkezinin yapılacağı söylentiler arasında. İBB konuyla ilgili soruları yanıtlamadı.

"Taksim'e onay verdik, ortaya Kışla çıktı"

bianet'te Nilay Vardar imzasıyla yer alan habere göre CHP, projeye muhalefet şerhi koydu; İBB Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi Mehmet Yılmaz, "Oy vermedik, çünkü projeyi bilmiyoruz" dedi.

"Aksaray'ın meydan olması iyi bir şey, camilerin etrafı da açılacak. Ancak bize projeyi getirip 'iki saat içinde mecliste karar verin' dediler. Biz de dedik ki: 'Bu çok ciddi bir proje, birkaç gün verin inceleyim ve karar verelim.' Yok dediler, bugün bu karar çıkacak. Biz de sorumluluk alamayacağımız için olumlu oy vermedik. Projede neler olacağından Fatih Belediyesi'nin bile haberi yoktu. Aynı şey Taksim'de oldu, yayalaştırmaya oy verdik, sonra ortaya Kışla çıktı."

Fatih Belediyesi CHP Meclis üyesi Gülay Yedekçi de "Muratpaşa Cami'sinden Pertevniyal Lisesi'ne kadar olan alanın kamulaştırılıp yıkılacağı söyleniyor. Burada niyet nedir, kamu yararı var mıdır? Projeyi göstermedikleri için bu sorulara yanıt bulamıyoruz" dedi.

Evlerin fiyatı iki katına çıktı

Bölgedeki evleri satın almak isteyenler aylar öncesinden kapı kapı dolaşmaya başladı. Ev sahipleri ne yapacağını bilmiyor. Emlakçılar ev fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını, belli kişilerin ikişer üçer evler şimdiden satın aldığını söylüyor. 100 bin liralık bir evin şu anki fiyatı 200 bin lira.

Yeraltı çarşısı esnafının kiraları yenilenmedi

Bölgedeki en tedirgin kesimlerden biri de Yeraltı çarşısı esnafı. 30 yıllık kiracıların olduğu 150 dükkanlık çarşının Müdürü Atilla Onur, belediyenin kendileriyle muhatap olmadığını her şeyi basın aracılığıyla öğrendiklerini söylüyor. İBB Başkanı Kadir Topbaş, geçen hafta yaptığı açıklamada, "yeraltı çarşısını kaldırmayacağız" dedi. Ancak çarşıda kontrat süresi biten kiracıların sözleşmeleri yenilenmedi; esnaf şu anda işgaliye ödüyor. Aynı şey Taksim'deki dükkanlara da yapılmıştı; sözleşme yenilenmemiş ve kiracılar mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen çıkmaya zorlanmıştı. Onur da Taksim'deki örneği hatırlatarak "Esnaf tedirgin, kimse bize projeyle ilgili bilgi vermiyor. Ortada sadece Topaş'ın sözü var, o kadar" diyor.

Üst geçitler kalkacak

Projenin açıklanan detaylarına göre, meydan ve çevresinde bulunan araç trafiğinin düzenlenmesi, araç üst geçitlerinin iptal edilmesi, Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) üzerinden gelen araç trafiğinin sinyalleri azaltılarak yaya geçiş öncelikli düzenleme yapılması, Ordu Caddesi Ceylan Sokak, Şair Efendi Sokak, Mesihpaşa Caddesi'nin tamamının yayalaştırılması, Atatürk Bulvarı'nın ise kısmi olarak yaya alanına alınması planlanıyor. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-meydan-duzenlemesi-aksarayi-tedirgin-etti_103076.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!