
Hakkari'de Yapımı Tamamlanan...

Tarihi Şehzade Korkut Camisi...

Tarihi Camideki Klimalar Kaldırıldı

Türkiye, Güney Afrika'daki...

Tarihi Çukur Cami'nin Çevresi...

Ala Camii’nin Restorasyonu Tamamlandı

Kızılay'a Cami Projesi için...

950 Yıllık Tarih Ayağa Kalkıyor

500 Yıllık Camiye Çevre Düzenlemesi

Muğla'daki Tarihi Cami Restore Ediliyor

Selimiye Camii, İbadete Kapatılmadan...

Alanya'da Tarihi Gülevşen...

Trabzon’da Ayasofya Camisindeki...

Cami Yıkımında Küpler Bulundu,...

800 Yıllık Cami 5 Yılın Ardından...

Restorasyonu Tamamlanan Damat...

Kesik Minare Camii’nin Duvarları...
Tarihi Cami Yeniden İnşa Edildi
Afyonkarahisar'da 1933'te yıkılan 478 yıllık Umur Bey At Pazarı Camii, elinde rölöveleri bulunan bir hayırseverin girişimleriyle yeniden inşa edilerek "Paşa Camii ve Külliyesi" ismiyle ibadete açıldı.

Afyonkarahisar'da Hasan Karaağaç Mahallesi Şehit Murat Saraç Caddesi'nde 30 bin metrekarelik bir alanda inşasına 2018 yılında başlanan "Paşa Camii ve Külliyesi", aynı anda yaklaşık 1500 kişinin ibadet edebileceği bir mekana dönüştü. Afyonkarahisar Ulu Camii, Sivrihisar Ulu Camii ve Beyşehir Eşref Paşa Camisi'nden esinlenerek Selçuklu mimarisine uygun şekilde tamamlanan cami, sedir ağaçlarından oluşan 62 ahşap direği, revakları, kesme taş kaplaması ve kurşun çatısı ile dikkati çekiyor. İki ay içerisinde şadırvanı ve müştemilatı ile çevre düzenlemesinin tamamlanması planlanan külliyenin kültürel ve sosyal alanları ise ilerleyen süreçte yapılacak. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, yaptığı açıklamada, Paşa Camii ve Külliyesi'nin 1933 yılında yıkılmadan önce Umur Bey At Pazarı Camii olarak bilindiğini söyledi. Umur Bey'in Fatih Sultan Mehmet Han'ın paşalarından olduğunu belirten Zeybek, "Bilinen tarihte bu cami İstanbul'un fethinden sonra 1455 yılında Afyonkarahisar'da Selçuklu mimarisinde yapılmış ve 478 yıl ibadete açık kalmıştır. Paşa Camii, 1933 yılında yıkılmış, yerine de bir park yapılmıştır. Yıkıldığı andan itibaren 87 senedir ibadete kapalı olan bu cami, rölöveleri elinde bulunan bir hayırseverimizin öncülüğünde bugün yeniden hayat bulmuştur." diye konuştu.
Zeybek, yapımına 2018 yılında başlanan Paşa Camii ve Külliyesi'nin, Selçuklu mimarisine uygun 62 ahşap direk üstüne, taş duvar kaplama ve kurşun çatı şeklinde inşa edildiğini vurguladı. "Caminin iç kısmı 1500 kişilik" Klasik Selçuklu mimarisine göre cami kısmı tamamlanan eserin ahşap direkler üzerine inşa edildiğini anlatan Kabukçu, şunları kaydetti: "Paşa camimiz, şehrimizdeki Ulu Camimizin de bir benzeridir. Yine, Ankara ve Konya'daki camilerin de devamı niteliğindedir. Camimizin kullanım alanı da sosyal donatıları itibarıyla 30 bin metrekareden oluşuyor. Külliyenin yapımı tamamlanan cami kısmı, ramazan ayında mukabele programlarıyla hizmete açıldı. Akabinde de 29 Mayıs'ta da ilk cuma namazında cemaatle ibadete açıldı. Caminin iç kısmı 1500 kişilik. Dış alanı da dahil edildiğinde çok sayıda insanla aynı anda namaz kılınabilir." |