Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Pasajı ve Sinemayı Yıkıp Rezidans Yapacaklar!

Pangaltı'da yaklaşık 70 yıldır faaliyet gösteren İnci ve Pangaltı pasajlarının bulunduğu araziye rezidans yapılacak. Dükkânlar birer birer tahliye edilirken, atıl durumdaki tarihi İnci Sineması yıkımı bekliyor.

yapi.com.tr
Tarihi Pasajı ve Sinemayı Yıkıp Rezidans Yapacaklar!

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, İstanbul Pangaltı'da tarihi İnci Sineması'nın da bulunduğu araziye rezidans ve otel yapılacak. Pangaltı Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı'na ait arazide bulunan ve 1946 yılında inşa edilen İnci Pasajı ile Pangaltı Pasajı'nın da bu kapsamda yıkılması planlanıyor. Vakfa ait yaklaşık 15 dönümlük arazide kültür varlığı olarak tescilli kilise ve okul dışında çoğu 2-3 katlı dükkânlar yıkılacak. Vakıf tarafından, kiracı olan dükkân sahiplerine dükkânların yıkılıp yeniden inşa edileceği gerekçesiyle kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceğine dair ihtarnameler geldi. Kimi dükkânlar ise şimdiden tahliye edildi.

Tarihi dükkanlar yıkılacak

Arazinin bulunduğu Halaskargazi Caddesi üzerinde yıkılacak dükkânlardan biri 1929 yılında kurulan ve ayakkabı tamiratı yapan tarihi Pangaltı Lostra Salonu. Dükkân sahibi İbrahim Varlık 70 yıldır aynı dükkânı işletiyor. Varlık, dükkânının yıkım kararına şaşkın, “Şimdi anahtarı verin gidin diyorlar. Bu saatten sonra yeni dükkân açacak halimiz yok. Yıllarımız burada geçmiş, ne olacak diye bekliyoruz” diyor.

Tarihi İnci Pasajı ile Pangaltı Pasajı'nda manifaturacı, tekstil dükkânları ve konfeksiyon atölyeleri bulunuyor. Pangaltı pasajında bulunan dükkânların yarısı boşalmış durumda. Ak-İş konfeksiyon atölyesinin sahibi Ahmet Kozgül, 30 yıldır aynı dükkânı işletiyor. Pasajdaki kiracıların yeterince bilgilendirilmediğinden şikâyetçi, “Yıllardır müşterilerim beni burada biliyor, bir apartman katında iş yapamam, ama elimizden bir şey gelmiyor” diyor. İnci Pasajı'nda daha önce kapatılan ve şu an atıl durumdaki tarihi İnci Sineması ise kapısı bir naylon torbayla örtülmüş vaziyette yıkılmayı bekliyor.

İBB'den onay çıkmıştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, CHP'li Meclis üyelerinin ret oyuna rağmen araziye rezidans ve otel yapımı için izin vermişti. Yapılan plan değişikliği ile arazi “Turizm Tesis Alanı” ilan edilirken, emsal 3 olarak belirlenmiş yükseklik ise serbest tutulmuştu. İBB Plânlama Müdürlüğü ise Belediye Meclisi'ne ilettiği görüşünde, plan değişikliğinin Halaskargazi Caddesi üzerinde yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırdığı, plan bütünlüğünü bozduğu, sosyal donatı alanını azaltarak, silueti etkilediği gerekçesiyle olumsuz görüş bildirmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-pasaji-ve-sinemayi-yikip-rezidans-yapacaklar_112238.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!