Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Proje İmzalandı

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşması imzalandı. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törende, anlaşmaya, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Romanya Başbakanı Emil Boc imza koydu. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel

Milliyet Gazetesi
1 Tarihi Proje İmzalandı

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşması imzalandı. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törende, anlaşmaya, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Romanya Başbakanı Emil Boc imza koydu. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve 5 ülkenin Başbakanı ortak bildiriye imza koydular. Anlaşma, Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için “dönüm noktası” kabul ediliyor. Anlaşmayla, projeyi bir uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak inşasını kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uyulacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.

Başbakan Erdoğan: Nabucco ile tarihi an yaşanıyor

Nabucco Projesi ile tarihi bir anın yaşandığın söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin, bölgeyi farklı bir konuma ulaştıracağını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin önemine de dikkat çekerek, “Türkiye enerji piyasasında AB’ye önemli ortaktır. Esasen sadece enerji noktasında bakıldığında bile Türkiye’nin AB üyesi olması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.

Hazar doğalgazının Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi imza töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi bir anın yaşandığını söyledi. Türkiye’nin ortaklığında yapılan diğer projeleri anımsatan Erdoğan, bugün gelinen noktada Nabucco projesi için atılacak imzanın tarihi bir anı simgeleyeceğini ifade etti. Erdoğan, “Hep birlikte imzalarını atacağımız anlaşmayla birlikte Nabucco projesini fiiliyata geçiriyor ve projenin hukuki altyapısın oluşturuyoruz. Ülkelerimizin için dostluk ve barış için, gelecek nesillerin refahı için bugün burada çok önemli bir adım atıyoruz. Proje tamamlanıp gaz sevkiyatı başladığında tüm bu coğrafya farklı bir konuma yükselmiş olacaktır. Bu tarihi ana sizlerle birlikte şahit olmaktan ve bu tarihi imza törenine ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük gurur ve bahtiyarlık duyduğumu özellikle ifade ediyor, anlaşmanın ülkelerimiz, halklarımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Türkiye köprü görevi görüyor”

Türkiye’nin başta Ortadoğu ve Hazar bölgesi olmak üzere doğalgaz rezervlerinin 3’te 2’sinin bulunduğu bölgede yer aldığını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin kaynak ülkeler ile tüketici pazar arasında tabii köprü ve geçiş noktası durumunda olduğunun altını çizdi. Son dönemde Ortadoğu ve Hazar enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştırılması konusunda Türkiye’nin büyük projeler tamamladığını anlatan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Mavi Akım, Batı Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Türkiye-Yunanistan-İtalya Enterkonnektörü’nün Türkiye’nin önemini bölgesel olamaktan çıkarıp küresel ölçekte teyit ettiğinin altını çizdi. Erdoğan, “Tamamladığımız ve devam etmekte olan tüm projeler, enerji güvenliğin noktasında Türkiye’yi önemli konuma yükseltiyor. Doğalgazda 4’üncü büyük ana arter olmak Türkiye’nin öncekileri arasındadır. Nabucco’nun hayata geçmesi ile bu hedefimiz işlerlik kazanacaktır. Proje ile ülkemiz doğalgaz altyapısı Avrupa ile birleşecek ve muhtemel kriz dönemlerinde karşılıklı dayanışma mümkün olacaktır” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-proje-imzalandi_70545.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Böylesi önemli bir projede kilit rol almamız bizi AB'ye daha da yaklaştırabilir. Fırsatları iyi değerlendirmek elimizde. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!