Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tarihi Proje İmzalandı

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşması imzalandı. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törende, anlaşmaya, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Romanya Başbakanı Emil Boc imza koydu. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel

Milliyet Gazetesi
1 Tarihi Proje İmzalandı

br />
“Türkiye AB'ye üye olmalıdır”

Projenin AB ile enerji alanında ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesine de zemin hazırlayacağını kaydeden Erdoğan, “Türkiye enerji piyasasında AB’ye önemli ortaktır. Esasen sadece enerji noktasında bakıldığında bile Türkiye’nin AB üyesi olması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkacaktır” dedi. Anlaşmanın imzalanması ile “iş”in yeni başladığını söyleyen Erdoğan, gelecek günlerde gerek taraf devletler, gerek uluslararası şirketler tarafından ciddi çalışmaların yapılmasının gerektiği bir sürece girildiğin belirtti. Türkiye sorumluluklarının bilincinde olduğunu ifade eden Erdoğan, “Nabucco’nun hayata geçmesi ile diğer projelerin de hız kazanacağına inanıyorum. Pazar bölgelerinde kayda değer enerji üreticilerin Avrupa enerji denklemine katılmaları temennimizdir. Bu çerçevede Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve Mısır başta olmak üzere bu projeye katılmalarını arzu ediyoruz. İran doğalgazının da Nabucco ile Avrupa’ya sunulmasını umuyoruz. Katar’ın da ülkemizde tesis edilecek sıvılaştırılmış doğalgaz tesisi ile Nabucco’da ciddi rol alması mümkündür” dedi. Ortadoğu ve Hazar bölgesinin Türkiye aracılığıyla Avrupa ile organik bağ oluşturabileceğini söyleyen Erdoğan, Nabuccco’yu birkaç ülkeyi ilgilendiren bir proje olarak görmemek gerektiğinin altını çizdi. Nabucco’nun sadece ısıtacak, enerji verecek bir proje olmadığını ülkelere arasın var olan işbirliği ve dostluğu güçlenecek ve derinleştirecek proje olduğunu anlattı. Erdoğan, “Bu proje sadece ülkelerimizi yakınlaştırmak ve ülkelere refah sağlamakla kalmayacak, tüm bölgeye refah sağlayacaktır. Bazı çevreler tarafından Nabucco bir rüya olarak yorumlanıyor, ama BTC de bir ara rüya olarak tanımlanmıştı. İnanıyorum ki bu olumsuz yorumları boşa çıkacak ve bir başarı hikayesi olarak ülkelerimizin hizmetine zamanında sunulacaktır” dedi. Erdoğan, projede katkısı olan ülke ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Morningstar: “Türkiye'ye ne kadar gaz sağlanacağı müzakere edilmeli”

Nabucco Zirvesi’ne de katılan ABD Yönetimi’nin Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar da, Türkiye’nin Nabbuco boruhattından geçecek gazın yüzde 15’ini alma talebine ilişkin olarak Türkiye’nirn gaz ihtiyaçlarının bulunduğunu, Türkiye’ye ne kadar gaz satılacağına ilişkin müzakerelerin olması gerektiğini belirterek “Bu meseleler, çözümlenmeli” dedi. ABD Kongresi’nin ağır toplarından ve Nabucco projesinin büyük destekçisi Senatör Richard Lugar da, Nabucco projesinin önemini vurgularken “Dostlarımızı güçlendirecek” ifadesini kullandı ve Türmenistan’ın Nabucco’ya destek ifade ettiğini aktardı.

Senatör Lugar ve Morningstar, Nabucco Zirvesi’nin yapıldığı Rixos Otelinde uluslarası haber ajansları ve ANKA’nın bulunduğu bir grup medya kuruluşları ile bir araya gelerek Nabucco projesini değerlendirdi. Senatör Lugar, “Bu, beş ülke ve 6 şirket için bir kutlama günü” dedi ve projenin Avrupa için taşıdığı öneme vurgu yaptı. “Proje, dostlarımızı güçlendirecek” de diyen Lugar, Richard Morningstar ise, “Bu çok önemli bir gelişme ve Türkiye’nin bölge lider olmayı sürdürdüğünün örneğidir” derken “Bu anlaşma, projeye ivme kazandıracak ve destekçilerin arasında güven yaratacak” ifadesini de kullandı.

Buna karşın proje konusunda daha çok çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Morningstar, projenin karşışındaki en büyük meydan okumaları finansman ve gaz kaynakları olarak sıraladı. Morningstar,Türkiye ile Azerbaycan arasında bir gaz anlaşması yapılmasını dört gözle beklediklerini de ifade etti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-proje-imzalandi_70545.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Böylesi önemli bir projede kilit rol almamız bizi AB'ye daha da yaklaştırabilir. Fırsatları iyi değerlendirmek elimizde. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!