Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tek Bir HES’e Bile ‘ÇED Olumsuz’ Denilmemiş

Karadeniz’deki tartışmalı HES’ler sel felaketiyle bir kez daha gündemde. Bakanlık, 56 HES’in bulunduğu Giresun’da, son beş yılda dokuz HES için ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi, ‘ÇED Olumsuz’ kararı alınan tek bir proje bile olmazken üç proje için ‘ÇED Gereksizdir’ kararı verildi.

yapi.com.tr
Tek Bir HES’e Bile ‘ÇED Olumsuz’ Denilmemiş

Giresun'da ağırlıklı olarak Dereli ilçesinde etkili olan sel felaketi, Karadeniz’de neredeyse her derenin üzerine kurulan hidroelektrik santralleri (HES) gündeme getirdi. Kentte son beş yılda 9 HES projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı çıktı. Tek bir proje için ‘ÇED Olumsuz’ kararı verilmezken 3 proje için ÇED istenmedi. Şirketler, Giresun’da yeni HES’ler kurmak için de girişim başlattı.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre; dere yataklarının yapılaşmaya açılmasının felaketi tetiklediği Giresun’da Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre 56 HES mevcut. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentteki HES’ler için gerçekleştirdiği ÇED süreci de oldukça tartışmalı.

Bir projenin doğa üzerinde yaratacağın etkilerin ele alınması anlamına gelen ÇED, ülke genelinde gözardı ediliyor. ÇED değerlendirmesinde, ilgili projenin yapılması halinde doğaya vereceği etkinin ortaya konulması ve bunun da asgari seviyeye indirilmesi veyahut önlenmesi amaçlanıyor. Projenin çevreye etkisi ‘yönetilebilir’ düzeyde ise ‘ÇED Olumlu’ kararı veriliyor. Denetim dışı tutulan projeler için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alınıyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tek-bir-hese-bile-ced-olumsuz-denilmemis_181445.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!