Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Termik Santrallere Havayı Kirletme İzni Torba Yasada

TBMM’de, geçen yasama yılında bütün partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılan ve bir daha gelmemesi konusunda anlaşmaya varılan, termik santrallere havayı kirletmelerine imkân veren düzenleme, şirketlerin baskısıyla tekrar torba yasaya girdi.

yapi.com.tr
Termik Santrallere Havayı Kirletme İzni Torba Yasada

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen dijital hizmet vergisini düzenleyen yasaya, alakası olmamasına karşın termik santrallerin havayı kirletmelerine olanak sağlayan bir ekleme yapılmıştı. Söz konusu düzenlemenin TBMM’de Şubat 2019 tarihinde, 5 partinin uzlaşmasıyla genel kurul gündeminden çıkarılan ve bir daha getirilmeyeceği konusunda anlaşmaya varılan düzenleme olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 13 termik santrale 4. kez havayı kirletme izni verilmesini öngören düzenlemenin, TBMM’deki 5 siyasi partinin iradesine karşın yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi. Özel, “Bu kudretli şirketler, Saray’da kimleri ikna ettilerse, milletvekillerinden güçlü, grup başkanvekillerinin imzalarından güçlü olacaklar ki, 2,5 yıllık uzatma almışlar. AKP iktidarı vatandaşlarımızın sağlığından yana değil, Türkiye’deki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 17-18’ini karşıladığı belirtilen bu 13 santralı işleten şirketlerden yana taraf olmaktadır. Meclis’in namusunu korumak için tüm siyasi partileri, bu düzenlemenin torba yasadan çıkarılmasına çağırıyoruz.” diye konuştu.

Özel, 13 termik santrale, 2019 sonuna kadar tamamlamaları gereken çevre mevzuatına, uyuma yönelik düzenlemeler için Haziran 2022’ye kadar uzatma verilmesine ve düzenlemenin komisyon aşamasında torba yasaya eklendiğine dikkat çekti. Özel, düzenlemeyle Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallerine çevre mevzuatına uyum için tanınan sürenin 2.5 yıl daha erteleneceğini belirterek “Burada yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaya devam edecek, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edecekler. Türkiye’deki solunum sistemi hastalıklarının yüksekliği ve bu termik santrallerin bulunduğu Bursa, Manisa ve Muğla’daki hava kirliliğinin diğer yerleşim yerlerine göre daha yüksek olduğu dikkate alınmalıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/termik-santrallere-havayi-kirletme-izni-torba-yasada-_176060.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!