Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TMB Yavaşlama Trendini Tersine Çevirecek Bir Canlanma Beklemiyor

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) ekim ayına ilişkin 'İnşaat Sektörü Analizi'nde "yakın dönemde kamu ve özel sektör yatırımlarında sektördeki yavaşlama trendini tersine çevirecek bir canlanma beklemenin gerçekçi olmayacağı" belirtildi.

yapi.com.tr / AA
TMB Yavaşlama Trendini Tersine Çevirecek Bir Canlanma Beklemiyor

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayımlanan analizde, küresel ekonomik büyümenin kriz öncesindeki düzeyin, kriz sonrasındaki hızlı toparlanma döneminin ve beklentilerin gerisinde kalan ve ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteren bir tempoyla devam ettiği ifade edildi. İnşaat sektöründe üretimin yılın 2. yarısında önemli ölçüde hız kestiği belirtilen analizde, söz konusu dönemde özel sektör yatırımlarının yüzde 4,1, kamu yatırımlarının da yüzde 0,9 gerilediğine işaret edildi. Analizde, "yakın dönemde kamu ve özel sektör yatırımlarında sektördeki yavaşlama trendini tersine çevirecek bir canlanma beklemenin gerçekçi olmayacağı" ifadesine yer verildi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine ilişkin bilgilerin de yer aldığı analizde, Türk müteahhitlerin yılın 9 ayında 36 ülkede toplam 15,2 milyar dolarlık 173 yeni proje üstlendikleri bildirildi. Bu değerlerle birlikte 1972 yılından bu yana yurt dışında üstlenilen projelerin toplam değerinin 292,6 milyar dolara ulaştığı ifade edilen analizde, Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika'da yaşanan olayların sektörü olumsuz etkilediği kaydedildi.

Özellikle Ortadoğu'nun bazı bölgelerinde yaşanan gelişmeler sonucunda 4,5 milyar dolar değerinde yaklaşık 70 projenin durma noktasına geldiği bilgisine yer verilen analizde, "Irak'ta güvenlik sorunlarının ciddi düzeylere ulaşmış olmasına ve hak ediş ödemelerinin yapılamamasına karşın Irak işveren idarelerinden müteahhitlik firmalarımıza şantiyelerine geri dönerek işlerine bir an önce başlamaları yönünde yazılar gelmektedir" denildi.

Libya, Irak'ta yaşanan sorunlar ve Ortadoğu'daki siyasi ve sosyal karışıklıkların Türk müteahhitlik firmalarını yeni pazar arayışlarına ittiği kaydedilen analizde, Sahra altı Afrika ülkelerinin firmalar açısından önemli bir potansiyel taşıdığına belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tmb-yavaslama-trendini-tersine-cevirecek-bir-canlanma-beklemiyor_125956.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!