Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TOKİ 100'e Katladı

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısının ilk oturumu önceki gün gerçekleşti.

yapi.com.tr
TOKİ 100'e Katladı

Hürriyet'ten Sedat Cenikli'nin haberine göre, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Meclis’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Eskişehir Yolu üzerinde Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce imar planlaması yaptığı bölgeleri de kapsayan 10 bin hektarlık alanın, toplu konut alanı ilan edildiği ortaya çıktı. Konuyu BBP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Uyar gündeme getirdi. Toplantıda gündem dışı söz alan Uyar, özetle şunları söyledi:

“Toplu Konut İdaresi, Ankara Valiliği oluru ile Eskişehir Yolu güzergâhında bulunan Yapracık, Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye, Şehitali, Dodurga ve Peçenek mahallelerinin bir kısmı dahil olmak üzere 10 bin hektarlık alanı, 3 ayrı kararla toplu konut alanı ilan etmiş; Büyükşehir Belediyesi’nce daha önce burada yapılan imar planlarını da yok saymaktadır. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. TOKİ’nin burada sadece 100 hektar alanı var. Yani kendi alanının 100 misli olan 10 bin hektarlık alanı, yani 100 milyon metrekarelik alanı toplu konut alanı ilan ederek, resmen muhalefetiyle iktidarıyla Büyükşehir Belediyesi olarak karar vermekte olduğumuz planlama çalışmasına yetki gaspı yapmıştır. ‘Siz yetki planı yapamazsınız. Planı ben yaparım’ demektedir.

2 Milyon nüfusun yaşayacağı alan

Bu alan Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle ve Sincan ilçeleri sınırları içinde. Dolayısıyla bu ilçe belediyelerini de, Büyükşehir Belediyesi’nden yok hükmünde saymaktadır. Eskişehir Yolu, Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük gelişme sahasıdır. Keçiören’in, Bağlum bağlanmadan önceki büyüklüğünün 5 bin 600 hektar olduğunu ve bu alanda 900 bin nüfus yaşadığını düşünürsek, 10 bin hektarlık alanın ne anlama geldiği açıkça anlaşılmaktadır. Yani 2 milyon nüfusun yaşayacağı alanını, Ankara’nın 20 yıla yakın gelecekteki nüfus artışıyla ilgili kararı TOKİ ‘ben veririm’ demektedir.

30 bin Ankaralı'nın mülkiyeti var

TOKİ bu bölgede alt yapıyla ilgili bir şey yapmış mıdır? Hayır. Daha sonra yapmaya imkanları var mıdır? Bununla ilgili programda hiçbir şey yapmadılar. Ayrıca bu alanlarda 30 bin Ankaralı’nın mülkiyeti var. Ankaralı vatandaş TOKİ’nin imar planı yapmasından rahatsızdır. Bunun iki nedeni var. Bir TOKİ bu alanlarda konut alanı vermemekte; iki İmar Kanunu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği yetkilerin bir kısmı TOKİ’de mevcut olmadığı için yasal olarak hisse çözümü yapamamaktadır.

TOKİ ve Valiliğe çağrı

Bir sözüm de Ankara Valiliği’ne. Bilindiği üzere toplu konut alanı, Valilik oluru ile ilan edilmektedir. Bu alanlar ilan edilirken Valiliğin, bunda mülkiyeti olan ilçe ve Büyükşehir belediyeleri ile hiçbir irtibata geçmemesi, Ankara halkının yetki verdiği belediyelerin eline resmen yetki gaspıdır. TOKİ’ye de seslenmek istiyorum. Eğer burada büyük projeler üreteceksen, projelerini açıkla. Toplu konut alanı yapılacak yerlerde altyapı hizmetlerini de verebilecekse ilgili belediyeler düşünür, elbirliği ile Büyükşehir Belediyesi bu projelere destek olur, mecliste de onaylarız. 30 bin Ankaralı’yı mağdur eden bu karardan Ankara Valiliği ve TOKİ’nin geri dönebilmesi için Büyükşehir Belediyemize ve meclisine de iş düşmektedir.”

Yetki karmaşası var

Uyar’a, Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez ile AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Ayaz da destek verdi. Ölmez, TOKİ’nin ilk etapta gecekondu ıslahı için kurulduğunu hatırlatarak, TOKİ’nin, büyükşehirlerin, il ve ilçe belediyelerinin yetkilerini kullanmaya başladığını söyledi. Ankara’nın bazı bölgelerinde yaşanan yetki karmaşalarına değinen Ölmez, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazen bakıyorsunuz, ruhsatı vermiş. Büyükşehir Belediyesi’nin bilgisi yok. Şu anda Ankara’da problem olan 3 nokta var. Vatandaş, hatta bazı meclis üyeleri de Büyükşehir Belediyesi ve Melih Gökçek yaptı zannediyor. Melih Bey’in haberi yok. Çankaya’da Kuzu’nun (Rixos Otel) yerinden Büyükşehir’in haberi sonradan oldu. Bizimle ilgisi yok. Rus Büyükelçiliği’nin yeri şu anda problem mesela. Biz ‘hayır’ demişiz, Bakanlık ‘evet’ demiş. Burada yetki karmaşası var ve bunun yasal olarak çözülmesi lazım. İktidarı ve muhalefetiyle aynı yerde duruyoruz ve teşekkür ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Uyar’ın konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesi Meclis’e sunuldu. Konunun İmar ve Bayındırlık ile Hukuk ve Tarifeler komisyonlarında görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

 

 

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/toki-100e-katladi_142999.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!