Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TRT Arı ve Orkut Stüdyolarının Plan Değişikliği Durduruldu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TRT Arı ve Orkut Stüdyoları mücadelesinde yeni bir kazanım daha elde etti; Yargı, stüdyolara ilişkin plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

yapi.com.tr
TRT Arı ve Orkut Stüdyolarının Plan Değişikliği Durduruldu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yıkım tehdidi altında olan TRT Arı ve Orkut Stüdyoları’na ilişkin verdiği hukuk mücadelesi kazanımlarla devam ediyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucu söz konusu alana ilişkin daha önce yapılan plan değişikliği iptal edilmişti. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığına yıkım tehditleri yeni plan değişikliği ile devam etti. Cumhuriyet modernitesinin eserlerini, kültürel varlıkları korumaya ve hukuksuz uygulamaların karşısında olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu plan değişikliğine karşı da dava açtı.

Ankara 17. İdare Mahkemesi, söz konusu alana ilişkin Yukarı Bahçelievler Mahallesi, 6820 ada, 29 sayılı taşınmaza ilişkin olarak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.09.2018 tarihli ve 1470 sayılı kararı ile yapılan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

Yargı kararları haklılığımızın kanıtıdır
“Yargı kararları haklılığımızın kanıtıdır” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkeme gerekçesinde yer alan, “ilk imar planı değişiklikleriyle ilgili olarak verilen ve kesinleşen iptal kararına dayanak alınan bilirkişi raporunda, bölgede bir ticaret alanı ihtiyacı bulunmadığı, ihtiyaç dışı değişiklik yapıldığı, kamu yararının gözetilmediği, bireysel yararın gözetildiği belirtilmiş olduğundan, bu iptal kararına uymak zorunda olan idarenin, dava konusu imar planı değişikliklerini yaparken iptal kararının gerekçesine ve dayanak alınan bilirkişi raporuna uygun değişiklikler yapması gerekirken yapmadığı, uyuşmazlık konusu parselin kullanım amacının belirlenmesi yönünden söz konusu ilk planlar ile dava konusu planlar arasında bir fark bulunmadığı, sadece yeni bazı plan notları getirilmesinin yargı kararına uygun planlama yapılması sonucunu doğurmadığı sonucuna varıldığından dava konusu plan değişikliklerini de hukuka uyarlık bulunmaktadır. Öte yandan, dava konusu imar planlarına istinaden uygulamaya geçilecek olması nedeniyle telafisi güç zararların doğabileceği sonucuna ulaşılmıştır.” ifadelerine dikkat çekti.

Yapı bellek değeri taşımaktadır, Cumhuriyet Ankara’sının tanığıdır
Candan, Cumhuriyet değerlerine ve kültür varlığı bütün yapılara sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, yapının önemini ise şöyle anlattı: “Arı stüdyoları iş hanı sinema, düğün salonu ve tiyatro kompleksi olarak Demirtaş Kamçıl Rahmi Bediz tarafından tasarlanan yapı grubu 1969 yılında tamamlanmıştır. 16475 metrekare kapalı alanı olan yerleşke, pastanesi, tiyatro binası, Arı Sineması ile birlikte dönemin sosyal ve kültürel buluşma alanı işlevini görmüştür. TRT tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri'nden 49 yıllığına alan kiralanmıştır. Arı Sineması ve Tiyatro bölümleri TRT Kurumu tarafından özgün mimarisi nedeniyle korunmuştur. Stüdyoların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifinin Merkez Müdürlük binası da aynı alanda bulunmaktadır. Stüdyonun sinemadan dönüşen bölümünün adı Arı stüdyosu olarak kalırken, Tiyatrodan dönüşen bölümün adı Orkut Stüdyosu olmuştur. Arı ve Orkut stüdyoları ile birlikte anılan yapı grubu kent için bellek değeri taşımaktadır. Korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için büyük mücadele verdiğimiz alanlar Cumhuriyet Ankara’sının tanıklarıdır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/trt-ari-ve-orkut-studyolarinin-plan-degisikligi-durduruldu_181069.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!