Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye İMSAD: "Sert, Acı Bir İniş Oldu"

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Kerem Alkin, 2.2’lik bir büyümenin Türkiye ekonomisi için sürdürülebilir bir büyüme olmadığını ifade ederek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın “biraz acı fren oldu” sözlerine gönderme yaptı. Alkin, “Sert bir iniş oldu. Eğer frene basılması gerekiyorsa, balatalardan koku çıkana kadar mı olmalıydı?” dedi.

Türkiye İMSAD: "Sert, Acı Bir İniş Oldu"

Türkiye İnşaat Malzemecisi Sanayicileri Derneği (İMSAD), yönetim kurulunun ilk ekonomi toplantısını gerçekleştirdi Türkiye İMSAD’ın ekonomi toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetlerinden Dr. Can Gürlesel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan,  Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasnı yapan Başkan Yetişener, kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakın çalışmayı programlarına aldıklarını ifade ederek, Bakanlık ile işbirliğinin önemine değindi.

“Büyüme oranı beklentilerimizin altında kaldı”

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye’nin 2012 yılı büyüme rakamını değerlendiren Yetişener,  yüzde 2.2’lik büyüme oranının beklentilerinin altında kaldığını belirtti. Yetişener, Türk İnşaat sektörünün de 2012 yılında yüzde 0.6 oranında büyüdüğünü ve bunun da beklentilerinin altında kaldığını vurguladı.

“İnşaat sektörü büyürse ekonomi de büyür”

Daha önce açıkladıkları ve kamuoyu ile paylaştıkları 2012 yılı için hazırladıkları inşaat sektörü değerlendirmesini içeren “İnşaat malzemesi sektöründe kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilikçilik ve ARGE” adlı rapordan da alıntılar yapan Yetişener, “İnşaat sektörü büyürse, ekonomi de büyür. Bu yıl hedeflenen yüzde 4’lük büyümenin gerçekleşmesi için inşaat sektörünün hareketlenmesi şart” şeklinde konuştu.

“Asıl ihracat şampiyonu otomotiv sektörü değil, inşaat malzemeleri sektörü”

Yetişener, resmi açıklamalara göre ihracat liderinin otomotiv sektörü gibi gözüktüğünü ancak inşaat malzemesi sektörünün 21.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, inşaat malzemeleri sektörünün ihracat lideri olduğunu vurgu yaptı.

“Yeni ekonomik büyüme modeli performansı sınırlandıracak”

2013 yılından umutlu olduklarının altını çizen Başkan Yetişener, yeni ekonomik büyüme modelinin sektörün performansını sınırlandıracağını, ihracatın öneminin artacağını ve kentsel dönüşümün iş hacmini arttıracağını kaydetti.

“Sektör tedirgin”

Hazırladıkları raporun önemin değinen Başkan, “Yeni yapı stoğu yeni, sürdürülebilir, yüksek kaliteli malzemelerle hazırlanmalı” diyerek raporu hazırlamaya karar verdiklerini söyledi. Kentsel Dönüşüm uygulamalarına değinen Yetişener, kentsel dönüşüm uygulamalarının nasıl yapılacağının sektörde bilinmediğini, bunun da tedirginlik yarattığını belirtti. Yetişener, kentsel dönüşüm ile ilgili belirsizliklerin kaldırılması ve yenilikçi ürünlerin arttırılarak, ürün standartının yükseltilip fiyat değil kalite odaklı olmasının sektörde büyümeye katkı yapacağını vurguladı.

“Sadece kalite değil, aynı zamanda da denetim”

Tek başına kalitenin önemli olmadığının altını çizerek konuşmasını tamamlayan Yetişener, inşaat malzemeleri ve yapı denetiminin önemine de değindi.

“Eğer frene basılması gerekiyorsa, balatalardan koku çıkana kadar mı olmalıydı?”

Prof. Dr, Kerem Alkin, Türkiye’nin 2012 için ekonomik büyüme rakamı tahminlerinin doğru çıktığını belirterek, 2.2’lik bir büyümenin Türkiye ekonomisi için sürdürülebilir bir büyüme olmadığını ifade etti. Alkin, büyüme rakamları ile ilgili siyasilerin “yumuşak iniş” değerlendirmesine katılmadığını belirterek, “yumuşak inişten çok, reel sektör açısından sert, acı bir iniş oldu. 2011’de yüzde 8.8 büyüdükten sonra, 2012’de yüzde 2.2’lik bir büyüme rakamına iniş yumuşak değildir.  Bakan Çağlayan ‘biraz acı fren oldu’ dedi. Eğer frene basılması gerekiyorsa, balatalardan koku çıkana kadar mı olmalıydı?” dedi. 

“Reel sektör keyifsiz”

Merkez Bankasını zorlu bir etabın beklediğini belirten Alkin, enflasyonun kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Alkin, merkez bankasının vereceği sinyalleri gözlemlemeye devam edeceklerini kaydederek, Merkez Bankası’nın ekonomideki likitideyi iyi yönetmesi gerektiğini söyledi. Her ekonominin bir nakit dönme gücü olduğunu ifade eden Alkin, “Türkiye ekonomisi bu rakamla dönmez” dedi. Reel sektörün keyifsiz olduğunu söyleyen Aklin, Merkez Bankası’nın nakit para vermediği sürece, faiz indirimine gitmesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

“İnşaat sektörü her yıl yüzde 7 ile yüzde 9 oranında büyümeli”

İnşaat sektörünün 2012 yılında yüzde 0.6 büyüdüğü için, Türkiye ekonomisinin yüzde 2.2’lik büyüme oranının şaşırtıcı olmadığını dile getiren Alkin, “Türkiye’nin yüzde 5 büyümesini istiyorsak, inşaat sektörü her yıl yüzde 7 ile yüzde 9 oranında büyümeli” dedi.  

Dr. Can Gürlesel, daha önce kamuoyı ile paylaştıkları araştırma raporunu bir kez daha anlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan yaptığı konuşmasında 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun hazırlanma nedenleri, içeriği, getireceği yeniliklerle ilgili bilgiler verdi.

Kentsel Dönüşüm Uzmanı, Tektaş Mühendislik’ten Hakan Çatalkaya, kentsel dönüşüm alanlarında uygulamaya yönelik tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-imsad-sert-aci-bir-inis-oldu_106964.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!