Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Vasat Bir Ülke Olmayı Hak Ediyor mu?

12. Sanayi Kongresi'nde konuşan İSO Meclis Başkanı Okyay, "Türkiye'nin orta gelir tuzağına takılmaması, sürdürülebilir büyüme için ihtiyaç olan kaynağı sağlamaya devam etmesi için iyi bir eğitim sistemine, yüksek teknolojik donanıma, cesarete ve kararlılığa ihtiyacı var" dedi.

yapi.com.tr / AA
Türkiye Vasat Bir Ülke Olmayı Hak Ediyor mu?

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen '21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme' başlıklı 12. Sanayi Kongresi'nde yaptığı konuşmada İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'nin pek çok küresel veride ortalama bir ülke olduğunu belirtti ve "Demokrasi ve özgürlükler gibi alanlarda bazen hak etmediğimiz kadar olumsuz değerlendirildiğimizi düşünsem de, Türkiye'nin pek çok gelişmişlik göstergesinde ortalama ülkeler arasında olduğunu bence kabul etmek lazım" diye konuştu.

Okyay, insanın suya düştüğü için değil, çıkamadığı için boğulduğunu ifade ederek, vasatlığın sudan çıkma yollarını aramamak olduğunu söyledi. Türkiye'nin 820 milyar dolarlık ekonomi olduğu halde bütün dünyada tanınan markalar çıkaramadığı için vasat olduğunu ifade eden Okyay, "Türkiye ortalama geliri 30 bin doları aşkın 500 milyon insanın yaşadığı AB gibi pazar yanı başındayken ihracatının yüzde 3'ünün ileri teknoloji ürünlerinden oluştuğu ve az gelişmişlerin sert rekabetine maruz kaldığı için vasattır" dedi.


Türkiye vasat bir ülke olmayı hak etmiyor

Türkiye'nin vasat bir ülke olmayı hak edip etmediğine ilişkin soru soran Okyay, şunları aktardı:

"Bu sorunun yanıtı çok net olarak hayır. Türk yöneticiler küresel şirketlerin başına geçebiliyorsa, Türkiye dünya müteahhitler ligine en çok şirketi giren ikinci ülke koltuğuna oturabiliyorsa, binlerce doktor ve akademisyenimiz tıp ve bilim dünyasının saygın isimleri arasında oluyorsa, sanatçılar ve edebiyatçılarımız Nobel alabiliyorsa, girişim becerisi yüksek dinamik bir nüfusumuz varsa ve dünyayı saran ekonomik krizlere rağmen son 12 yılda istikrarlı bir büyüme ve kalkınma hamlesi yürütebiliyorsak böyle bir ülkedeki insanların vasatlığı hak etmediğini düşünüyorum."

Türkiye'nin orta gelir tuzağına takılmamak, sürdürülebilir büyüme için ihtiyaç olan kaynağı sağlamaya devam etmesi için iyi bir eğitim sistemi yüksek teknolojik donanıma cesarete ve kararlılığa ihtiyaç olduğunu belirten Okyay, "Rahmetli Özal'ın deyimiyle 'Türkiye'nin çağ atlamak için yapılan ve yapılmakta olan reformlarla çekim merkezi olmaya ihtiyacı var" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-vasat-bir-ulke-olmayi-hak-ediyor-mu_120269.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!