Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye’nin Cari Açığını Düşürmek için Doğru Projelendirme Şart

İSKİD, 300’e yakın mimar, mühandis, müteahhit, kamu görevlisi ve sektör paydaşını Ankara’da dördüncüsünü düzenlediği 'Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı'nda bir araya getirdi; Türkiye’nin sadece doğru iklimlendirme projeleriyle cari açığının yüzde 10 azaltacağının altı çizildi

yapi.com.tr
Türkiye’nin Cari Açığını Düşürmek için Doğru Projelendirme Şart

İklimlendirme – Soğutma Klima Mmalatçıları Derneği (İSKİD), 'Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı'nın dördüncüsünü Ankara JW Marriott Hotel’de gerçekleştirdi. Metin Uca moderatörlüğünde müteahhit, müşavir, mühendis, mimar, denetçi, kamu görevlisi ve STK temsilcilerinin ağırlandığı etkinlikte son yıllarda yeni bir kavram olarak sektörün karşısına çıkan ve sağlığı doğrudan etkileyen “hasta bina” kavramını önlemek için yapılması gerekenler katılımcılarla paylaşıldı. Öte yandan konferans süresince nefes alan binalarda bütünleşik tasarımın önemine dikkat çekildi.

“Sektörümüzün başarısını dünyaya taşıyoruz”

Organizasyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Savcı, son yıllarda yeni bir kavram olarak ortaya çıkan ve insan sağlığını doğrudan etkileyen ‘Hasta Bina Sendromu’ olarak bilinen durumun önlenmesi ve nefes alan binaların inşa edilebilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu durumun önlenebilmesi için sadece doğru cihaz üretmenin yeterli olmadığını söyleyen Savcı, “Tasarımdan imalata, üretimden uygulamaya ve işletmeye kadar olan süreçte sürdürülebilir bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. Türkiye’de sürdürülebilirlik kavramı ‘yeşil bina’larla özdeşleşmiş durumda. Ancak nasıl mimar ve mekanik projecilerin; çevreye duyarlı, enerji verimli ve konforlu binalar için projenin en başından bitimine kadar uyum içinde çalışması gerekiyorsa, yapı hayata geçtikten sonra da bunu uzun yıllar aynı şekilde sürdürmeleri ve planlamaları da önemli” diye konuştu. Savcı, İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları'nın yüzde 90'ını temsil eden İSKİD'in amacının; sektörü ve çevreyi gözetmek, yenilikçi, güvenilir, rekabetçi nitelikleriyle toplumun yaşam kalitesini artırmak, yurtiçi ve yurtdışında saygın ve öncü bir konuma taşımak olduğunu belitti. Cem Savcı ayrıca sektörel tanıtım faaliyetlerinin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa'dan Uzak Doğuya kadar geniş bir coğrafyada gerçekleştirildiğini, uluslararası fuarlara katılım gösterildiğini ve ilgili makamlarla mevzuat çalışmaları yapıldığını aktardı

Yanlış projeler sağlık problemlerine yol açıyor

Ankara’da dördüncüsü gerçekleştirilen organizasyonda 300’e yakın sektör paydaşını bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını belirten İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkanı Volkan Arslan ise şunları söyledi:  

“Alanında uzman isimlerle bütünleşik tasarım, enerji verimliliği, nefes alan binalar, iç hava kalitesi ve ısıl konforu üzerine önemli paylaşımlar gerçekleşti. Bildiğiniz üzere ev, ofis, spor salonu, okul, hastane, alışveriş merkezi gibi ortamlarda mekanların konfor sunması, yaşam kalitemizi artırması için sürdürülebilir iklimlendirme sistemlerine ihtiyaç var. Bu noktada projeler konsept tasarım aşamasındayken mimarların ve mekanik tasarımcıların sektör paydaşlarıyla, ürün tedarikçileriyle eş zamanlı çalışması, son yıllarda karşımıza çıkan hasta bina sendromunun önüne geçebilmek için hayli önemli. Her ne kadar son yıllarda bu konuda önemli yollar kat edilse de, yaşam alanlarında gerekli iklimlendirme ve ısıl konforu sağlanamaz ise öncelikli olarak evde, işte, okulda, hastanede, verimlilik minimuma düşüyor. Sadece ortam konforu değil, uzun vadede solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan tutun da birçok sağlık problemi ile karşılaşılabiliyor”.

“Türkiye enerji tasarrufunda yüzde 30’a ulaşabilir”

Ev ve ofis projelerinde doğru sistem ve cihaz tercih edilmemesinin enerjinin büyük bir kısmının boşa gitmesine neden olduğuna dikkat çeken Volkan Arslan, doğru projelendirmelerle ülkelerin ve kullanıcıların enerji tüketimlerinin azaltılabileceğini kaydetti. Arslan, “2014 yılında Türkiye’nin cari açığı 45 milyar dolardı. Enerji ithalatımız ise 60 milyar dolar. Bu enerjinin %40’ı binalarda kullanılırken, bunun %65’lik kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Ancak, kurulan verimli ve doğru sistemlerle bu tüketim oranından %30’a kadar enerji tasarrufu yapmak mümkün. Bu da yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık enerji ithalatında azalma sağlayarak, ülke cari açığına katkı yapacak” diye konuştu.

“Amacımız yüzde 100 enerji verimliliği sağlayan binalar yapmak”

Organizasyonda son yıllardaki yapıların hayli karmaşık hale geldiğini söyleyen Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Aytek İtez, yapıların artık mimar ve mühendiler tarafından ele alması gerektiğini söyledi. İnsanların günlük yaşamının önemli bir bölümünü kapalı mekanlarda geçirdiğini, alışveriş merkezi, sinema, hastane ve otellerde yaşanabilir bir mekan sunulabilmesi için doğru iklimlendirme projelerinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen İtez, “Artık yüksek verimliliğe sahip, gün ışığından en iyi seviyede faydalanacak projeler geliştirmek; insanların konforunu artırmak zorundayız. Son yıllarda teknolojinin de desteğiyle yapı projelerine başlamadan enerji verimliliği analizini yapıp, enerji tasarrufu konusunda yüzde 50 tasarruf etmeyi başardık. Amacımız bu başarıya elektromekanik donanımları da ekleyerek %100 enerji verimliliği sağlamak” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, Tarım Bakanlığı Hizmet Binası, Türkmenbaşı Havaalanı, Şişli Okmeydanı ve Göztepe Hastanesi gibi önemli projelerde imzası bulunan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD)'nin kurucu üyesi ve Makina Yüksek Mühendisi Bahri Türkmen ise sürdürülebilir, güvenli, fonksiyonel, estetik, üretken, erişilebilir, düşük maliyetli bina tasarımları üzerine son yıllarda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Enerji simülasyonlarıyla başlanan projelerin ne kadar enerji tüketmesi gerektiğine kadar bütün optimizasyonların gerçekleştiğini söyleyen Türkmen, binada saat saat ne kadar enerji tüketimi gerçekleşebileceğini hesapladıklarını söyledi. Türkmen, ayrıca güncel yeşil bina projeleri ve yaklaşımlarını katılımcılarla paylaştı.

“Bütünleşik bina tasarımıyla daha az kaynak harcanacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Verimliliği Daire Başkanı Şube Müdürü Esra Turan Tombak ise kaynakların giderek azaldığı dünyada her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de enerji verimliliği, tasarrufu ve kaynak tasarrufu gibi konuların ön plana çıktığını vurguladı. Yaşam döngüsü içinde binaların en çok kaynak tüketimini gerçekleştirdiğine değinen Tombak, “Sadece enerji değil, içilebilir su tüketiminden, kaynak ve hammadde tüketimine kadar binalar önemli bir giderden sorumlu. Bu anlamda bakanlığımız binalarda enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik projeler yürütüyor. Yeni yapılar artık yatırım maliyetiyle değil, yaşam boyu analiziyle geliştiriliyor. Ankara Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Hizmet Binası bütünleşik bina yaklaşımı ile tasarlandı. Bu tekniğin tüm sektörde uygulanmasıyla inşaat sırasında koordinasyon hatalarından kaynaklı para, zaman ve iş gücü kayıpları tarihe karışacak. Çevreye en az zarar veren, minimum kaynak tüketimi gerçekleştiren yeni binalar sayesinde insanlar evlerinde, iş yerlerinde daha kaliteli yaşayabilecek. Ayrıca hastalıklar da doğru orantıda azalacak” dedi. Sürdürülebilirlik açısından yeni nesil çalışmaların paylaşıldığı organizasyonda Ekodenge Mimarlık’tan yeşil bina danışmanları Seda Yöntem, Mert Ayaroğlu, hayata geçirdiği projelerle birçok ödülün sahibi A Tasarım Mimarlık Kurucusu Ali Osman Öztürk,  YDA İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ömer Öksüz sektördeki yeni trendleri, mimari ve mekanik projelerdeki çevreye duyarlı bina yaklaşımlarını, ısı pompaları, güneş enerjisi ile rüzgar enerjisi ve sıcak su ile desteklenen yeni yapıları katılımcılarla paylaştı.

Konferansa Mitsubishi ana sponsor olarak, Arçelik, Denco Happel, Sodexo, Systemair|HSK, Trox ve Vestel altın sponsorlar olarak, Boreas, Form ve Makro Teknik ise gümüş sponsorlar olarak destek verdi. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-cari-acigini-dusurmek-icin-dogru-projelendirme-sart_136537.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!