Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Yalnızca Yeşili Düşünerek Yürüyen Vatandaşımız da Doğalgaz İthalatına Katkı Yapıyor''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Elinde tencere ile iyi niyetli ve yalnızca yeşili düşünerek yürüyen vatandaşımızın doğalgaz ithalatına katkı yaptığını da mutlaka bilmesi lazım'' dedi. Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ''13. Uluslararası Enerji Arenası''nın açılışında, bu yılki

yapi.com.tr / AA
1 ''Yalnızca Yeşili Düşünerek Yürüyen Vatandaşımız da Doğalgaz İthalatına Katkı Yapıyor''

Foto: Erhan Elaldı (AA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ''13. Uluslararası Enerji Arenası''nın açılışında, bu yılki etkinliğe, Bakanlık olarak ayaklarındaki prangalardan, tahkim davalarından kurtulmuş olarak, rahat geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjinin büyük bölümünü ithal ettiğini hatırlatan Yıldız, ülkenin petrol ve doğalgaz yer altı zenginliği olmadığı gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Hoşlanın ya da hoşlanmayın böyle bir gerçek var. Yöneticiler tabii ki oturup ağlamayacak, çözüm üretecek'' dedi.

Enerji kaynakları üzerindeki tartışmalara da değinen Yıldız, bunun hiçbir dönem eksilmeyeceğini ifade ederek, özellikle nükleer güç santrallarıyla ilgili bilinmesi gereken bazı gerçekler olduğunu anlattı.

Dünyada bugün 442 adet nükleer santral bulunduğunu, 63 adedin de inşa halinde olduğunu hatırlatan Yıldız, Japonya'daki nükleer kazanın, bilinenleri değiştirmediğini, nükleer yapıcılarının, işleticilerin yeni bir gerçekle karşılaşmadığını söyledi.

Bakan Yıldız, nükleer ile ilgili doğruların vatandaşlarla düzgün bir şekilde paylaşılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Enerji ile ilgili politikaların zaman zaman gözden geçirilmesini tabii bulduğunu ancak genel çerçevesinin değişmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, temel politikalarında değişiklik olmayacağını söyledi.

Türkiye'nin, kendi kaynaklarını doğru tespit edip ona göre politikalar ortaya koyduğunu belirten Yıldız, rüzgar, güneş ve su gibi yenilenebilir kaynakların değerlendirilmeye başlandığını hatırlattı.

Çevre ve yeşilin de Türkiye'nin zenginliği olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

''Elinde tencere ile protesto için yürüyen iyi niyetli vatandaşlarımızın, aslında yaptıkları bu gösteriyle ithalata olan katkıyı gözden geçirmeleri gerekir. Gösterilerde yürüyenlerin hepsinin aynı duygularda olmadığını söylemeliyim. Bir kısmının spekülatif bir kısmının da manipülatif olduğunu söylemem gerekir. Ama iyi niyetli ve yalnızca yeşili düşünerek yürüyen vatandaşımızın doğalgaz ithalatına katkı yaptığını da mutlaka bilmesi lazım.''

Her ülkenin avantajının ancak o ülkenin insanı için kullanılabileceğini ifade eden Yıldız, bunu teknoloji sahiplerinin bilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin serbestleşmeyi ve özel sektör ile birlikte büyümeyi ön planda tuttuğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, bundan taviz vermeyi düşünmediklerini vurguladı.

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/yalnizca-yesili-dusunerek-yuruyen-vatandasimiz-da-dogalgaz-ithalatina-katki-yapiyor_88985.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın Bakanım, Çok doğru teşhislerinizin olduğunu evvel eski biliyorum. 1955 yılında Küçükçekmece Nükleer Enerji Araştırma Kurumunun reaktörünü o günün şartlarında tetkik etme imkanını yakalamış ve onun ile ilk tanışan çok genç bir birey olduğum için kendimi şanslı kabul ediyorum. Ancak 2011 yılında halen o günki Başbakanımız rahmetli Adnan Menderes'in söylediklerinide hatırlamadan edemeyeceğim. Adnan Menderes; "Çok yakın bir gelecekte nükleer enerji ile çalışan bir elektrik üretim santarlini gerçekleştireceğiz" diyordu. Sene 2011 bu gerekli çalışmalar bir çok engelleme ile bu güne gelindi ama maalesef Cumhuriyet Hükümetleri halen bunu başaramadı. Son günlerde "Sinop mu, Akkuyu mu" tartışmaları aldı yürüdü. Hatta kurulumunda görev yaptığım Ambarlı Termik Elektrik Santrali de bu kavgada bir nebze payını aldı. Artık tencere tava kavgasına bir nokta konma zamanı gelmiş ve geçmektedir. Belki nükleer bazlı elektrik üretimi tartışmalarına da Dünyanın nokta koyduğu bir zaman diliminde sadece teknolojinin belli maksatlar için tatbikatını düşünmemiz doğru olacaktır. Ama artık zaman yenilenebilir enerjilerin kullanımına ağırlık vermek gereğini de ağır bir şart ile önümüze koymuştur. Güneş Enejisi Tarlaları, Rüzgar enerjisi türbinleri daha ziyade mevzii ihtiyaçları karşılamak açısından fevkalade önemlidir. Çok çok pahalı olan termik ve nükleer enerji santralları + Kilometrelerce döşenen yüksek gerilim hatları + santrallerin çıkış trafoları + enerjinin ulaştığı yerdeki kullanılabilir enerji için gereken ön gerilim indirim trafolar + mahalli kullanım alanlarının gereken gerilime kadar voltajın indirilmesi trafoları ve bunların kumanda panolarının ve çok ağır bedeller ile karşılanan bakım onarım maliyetlerini; yenilenebilir enerji kaynakları; fevkalade minimize ettiği gerçeğini görerek. Mahallen üretilecek bu enerji yatırımına çok cazip teşvikler verilmeli ve hatta bu yapılanma devlet tarafından hiç değilse belli bir ölçüde sübvanse edilmelidir. Bu çalışmaların başarısı devletimizin yeni enerji üretim santrallerine yapacağı yatırımından vaz geçmesi ile karşılanmalıdır. Hatta ilerki yıllarda bu yatırımlara ayrılan bütçeler daha rasyonel diğer ihtiyaçlara sarf edilme imkanı da doğruracaktır. Saygılarımla arz ederim, H.Sacit Özerol , Mak. Müh. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!