Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji Sektörünün İş Gücü Haritası Çıkarılmalı

'Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporu' tanıtım toplantısı, Meyra Otelde düzenlendi. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sektör temsilcileri ve bürokratlar katıldı.

yapi.com.tr / AA
Enerji Sektörünün İş Gücü Haritası Çıkarılmalı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin enerji piyasasının son 10 yılda önemli gelişme kaydettiğini belirterek, bu durumun son AB İlerleme Raporunda da yer bulduğunu vurguladı. Türkiye'de enerji sektörünün istihdam kalemini elen alan çalışmanın yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Köktaş, sektörün iş gücü haritasını çıkarmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Köktaş, doğal gaz sektörünün her geçen yıl ciddi istihdam sağladığını, en önemli sorununun ise deneyimli kadro eksikliği olduğunu belirterek, doğal gaz dağıtım sektöründe en çok ihtiyaç duyulan personelin ikincil derecede tekniker ve teknisyen olmasına rağmen mesleki eğitim almış personel arzının talebi karşılayamadığını söyledi. Beyaz-mavi yakalı ayrımı olmasına rağmen doğal gaz piyasasında 2012 yılında kişi başına 79 saat eğitim verildiğini bildiren Köktaş, "Piyasadaki şirketlerin yüzde 61'inde istihdam planı var olduğunu söylersek, istihdam planı olmayan yüzde 39'luk bir kesimin olduğunu söylememiz lazım" diye konuştu.

Bu çalışmadan EPDK faaliyetleri için dersler çıkarttıklarını ifade eden Köktaş, Kurumun kendi personelinin eğitimine çok önem verdiğini anlattı. Köktaş, şöyle devam etti:


"2013 yılı bütçemizden ayrılan ödenek 2 milyon lirası yurt dışı, 1,5 milyon lirası yurt içi olmak üzere toplamda 3,5 milyon liradır. Oransal olarak bütçemizin yüzde 3'üdür. 2012 yılında yurt içinde çeşitli eğitim, seminer, kurs ve benzeri programlara 400 personelin katılımı sağlandı. 2013 yılının ilk 10 ayında bu konularda yaklaşık 350 personelimizi çeşitli etkinliklere göndermişiz. Kurumumuz kurulduğundan beri 55 personel lisansüstü eğitim ve araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderilmiş olup, hali hazırda 14 personel yurt dışı eğitim ve araştırmalarına devam ediyor. Yurt dışına gönderdiğimiz kurumlar arasında Harvard, Stanford gibi dünyanın ilk beşinde, ilk onundaki üniversiteler de mevcuttur".

"Eğitim için üniversitelerle işbirliğinin geliştirilmesine ihtiyaç var"

Doğal gaz piyasasında çok ciddi eğitim ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Köktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aslında sektörde çok ciddi bir eğitim ihtiyacı var. Belli noktalarda eğitim veren kuruluşların var olduğu ve Anadolu'ya yayılabilecek tarzda ve çeşitli konu alt başlıklarına indirgenecek tarzda eğitim fırsatlarının çok  da olmadığını görüyoruz. Hep beraber el birliğiyle bu imkanları, enstrümanları oluşturmamız lazım. Sektörde norm kadroların oluşturulması ve eğitim için üniversitelerle işbirliğine ihtiyaç var. Norm kadroların oluşturulması, eğitim için üniversitelerle işbirliğinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Çünkü Türkiye'de 150-160'ın üzerinde üniversite var olmasına rağmen, doğal gaz sektörümüz şu anda  72 ilde fiilen faaliyette bulunması rağmen üniversitelerimizle yoğun sayılabilecek bir işbirliği maalesef yok. Belki bunu geliştirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum".

Elektrik piyasasının fotoğrafını çekmek için tüm aktörlerin katkısına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Köktaş, asıl katkıyı paydaşların koyacağını dile getirdi.

"Doğal gaz piyasasının istihdam kapasitesi 100 bin kişi"

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, sektörün doğal gaz ticaret hacminin son 10 yılda 10 milyar metreküpten 45 milyar metreküpe ulaştığını belirtti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-sektorunun-is-gucu-haritasi-cikarilmali_113661.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!