Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanan Tarih, Otel ya da Düğün Mekanı Oluyor!

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu’ndaki Hüseyin Avni Paşa Köşkü sebebi henüz belli olmayan bir yangınla kül oldu. Yanan tarihi binalar, otel ya da sosyeteye düğün mekanı oluyor. İşte yanan tarihi binaların bazıları ve akıbetleri...

yapı.com.tr
Yanan Tarih, Otel ya da Düğün Mekanı Oluyor!

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu’ndaki Hüseyin Avni Paşa Köşkü sebebi henüz belli olmayan bir yangınla kül oldu. Köşk içinde bulunduğu koruyla birlikte işadamı Mehmet Cengiz’e satılmış, Cengiz, köşkü restore edeceğini dile getirmişti. Ancak çıkan yangın akıllara ‘acaba yanan tarihi köşk ne olacak?’ sorusunu getirdi. Çünkü daha önce yanan tarihi mekânların birçoğu eski işlevini yitirdi. Kimi otel kimi sosyeteye düğün mekânı kimisi ise bakana makam odası oldu. Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, işte yanan tarihi binaların bazıları ve akıbetleri.

Kül olan Köşkte 'İlginç' Tesadüf

Gaziosmanpaşa Ortaokulu, otel oluyor

Ortaköy’de bulunan Fehime Sultan Yalısı ‘Hanım Sultan Sarayları’ olarak geçen bir dizi yalıdan biriydi. Son olarak Gaziosmanpaşa Ortaokulu olarak kullanılan yalı, 2002 yılının temmuz ayında tamamen yandı. Uzun süre otopark olarak kullanılan yalı ilçe halkının eğitime kazandırılması için açtığı davalara rağmen THY’ye satıldı ve 7 yıldızlı otel yapılıyor.

Haydarpaşa Garı Otel mi olacak?

Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010'da yangın çıktı ve tarihi yapı büyük hasar gördü. O günden bu yana restore edilmeye bekleyen garın otel yapılacağı öne sürülüyor. Haydarpaşa Garı ve çevresi için düşünülmekte olan proje belediye ve koruma kurulunca onaylandı.

Üstü bakana makam altı müze

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Cağaloğlu’ndaki tarihi binası 2012 yılında tamamen yandı. Bina için restorasyon projesi hazırlandı. Restorasyon sonrası üst katlar Milli Eğitim Bakanı’nın İstanbul’daki makamı, alt katları ise milli eğitim müzesi olarak hizmet verecek.

Sait Halim Paşa ve Esma Sultan Yalısı düğünlere ev sahipliği yapıyor

Tarihi Sait Halim Paşa Yalısı 1995 yılında şaibeli bir yangının kurbanı oldu. Geçirdiği restorasyondan sonra özellikle düğünler için kullanılan popüler bir mekân haline geldi.

Boğaz’a nazır Esma Sultan Yalısı da yangın sonrası işlevini yiten tarihi binalardan biri. Sultan I. Abdülhamid’in kızı olan ve Çerkez Mehmed Paşa’yla evlenen Esma Sultan için 1778 ile 1848 yılları arasında yapılan yalı, önce okul sonra tütün deposu olarak kullanılmış. 1975 yılında çıkan yangında yalıdan geriye dört duvar kaldı. 1990’larda buradaki kalıntılar içine cam ve çelik konstrüksiyon giydirilerek sosyete düğünlerine ev sahipliği yapan mekana dönüştürüldü.

"Çıkan yangınlar kaza olmayabilir”

İstanbul’da son yıllarda tarihi binalarda çıkan yangınları ve restorasyon çalışmalarını uzmanlar değerlendirdi. Taraf Gazetesi'ne konuşan Mimar Eyüp Muhcu, kimi tarihi binaların restore edilmek yerine yıkılıp yeniden yapılmasının altında yatan nedenin binaları genişletmek isteği olduğunu aktardı. Muhcu, “Türkiye’de restorasyon süreçleri bir betonarme bina yapım süresiyle aynı olduğu için tarihi bir binanın yakılarak yeniden yapılması arasında çok bir maliyet farkı yok. Eğer Roma’da olsaydık restorasyon süresi 20 yıla yakın bile sürebilirdi ve bu çok maliyetli olurdu. Buradaki esas amaç genelde binanın yeniden yapımı sırasında binanın kontürleri değiştirilerek genişletmek. Bu yüzden özellikle İstanbul’da birçok bina bu şekilde yakılıp yerine yenisi yapıldı. Yaşanan yangınları kaza olarak değerlendirmemeliyiz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanan-tarih-otel-ya-da-dugun-mekani-oluyor_121985.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!