Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

yapi.com.tr Okuyucularından 'Uzmanlık' Yorumu

yapi.com.tr’nin 03 Eylül – 03 Ekim 2010 tarihleri arasında oylamaya açtığı “Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ‘Allianoi gömülmesin’ diyen Tarkan'dan uzmanlık alanının dışına çıkmamasını istedi. Sizce bir kültür varlığının korunmasını istemek için uzman olmak gerekir mi?” anketine 196 kişi katıldı.

yapi.com.tr
yapi.com.tr Okuyucularından 'Uzmanlık' Yorumu

www.yapi.com.tr’nin 03 Eylül – 03 Ekim 2010 tarihleri arasında oylamaya açtığı “Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ‘Allianoi gömülmesin’ diyen Tarkan'dan uzmanlık alanının dışına çıkmamasını istedi. Sizce bir kültür varlığının korunmasını istemek için uzman olmak gerekir mi?” anketine 196 kişi katıldı. Ankete katılan okuyucuların yüzde 88’i bir kültür varlığının korunmasını istemek için uzman olmanın gerekli olmadığı yönünde oy verirken yüzde 12’si uzmanlığın gerekli olduğu yönünde oy kullandı. Katılımcıların bazıları kültür varlıklarının korunmasını istemek ya da tarihimize sahip çıkma istemi için uzman olmanın gerekli olmadığı yönünde yorum yaparak, “Dünya tarihine ve kültür yapılarına duyarlı, aydın olan her insanın bunu istemeye hakkı vardır” şeklinde görüş bildirdiler.

Bazı okuyucular bakanlık yapanların konularında uzman olmasının gerekliliğine dikkat çekerken bir diğer okuyucu ise, “Kendisini bu konuda uzman görüyor mu çok merak ediyorum. ‘Allianoi diye bir yer yok’ cümlesi hangi uzmanlığa ve hangi kaynağa dayanarak söylenmiş?” şeklinde yorum yaptı.

Çevrede yaşayan köylüleri ve istekleri de duymamızın gerekli olduğunu belirten bir başka okuyucu ise köylülerin suya ihtiyacı olduğuna, suyu elde etmek için harcadıkları elektrik parasının bellerini büktüğüne dikkat çekerek, “Kimse Allianoi gömülsün demiyor, üstünü örtelim bizden sonrakilere kalsın” şeklinde fikir bildirdi.

Allianoi’den hareketle ülkemizde sular altında kalmamış ama korunmayı beklerken yok olan binlerce esere dikkat çeken bir okuyucu, “Öncelikle şu soruyu sormak sanırım daha doğru olacak. Arkeolojik eserler ortaya çıkartılınca korunmuş mu oluyor? Allianoi'de sular altında kalmayacakmış gibi yapılan çalışmalarda hangi koruma tedbirleri hangi ön çalışmalara dayanılarak yapılmıştır? Eğer bunlar yapılmadıysa ve yapılmayacaksa neden bu alan kazıldı ve kazılmasına izin verildi? Bu işin sorumluluğu barajı yapanlar kadar bu alanı bilinçsizce kazanların da üstündedir.  Ben kazdım çıkarttım ne yapalım baraj yaptılar diye kimse bu sorumluluktan kaçamaz” dedi.

ŞPO: Allianoi üzerine dökülen her kum tanesi gelecek nesillere karşı işlenmiş suçtur’

Bu zaman zarfı içerisinde, 2 Ekim 2010 tarihinde, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu, ‘Allianoi Üzerine Dökülen Her Kum Tanesi Gelecek Nesillere Karşı İşlenmiş Suçtur’ adlı metni yayınladı. , TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu tarafından yayınlanan metin şöyle;

“Allianoi, Koruma Kurulu tarafından 29.03.2001 tarihinde ‘I. Derece Arkeolojik Sit’ olarak koruma altına alınmıştır. DSİ Genel Müdürlüğü, (Koruma Kurulu kararına rağmen) yıllardır yapımına başlamadığı barajın ihalesini gerçekleştirmiş, yapılan kurtarma kazılarının sonuçları ve Koruma Kurulu tarafından alınmış kararlar yok sayılarak hızla baraj gövdesinin inşaatı başlatılmıştır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-com-tr-okuyucularindan-uzmanlik-yorumu_83029.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!