Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

yapi.com.tr Okuyucularından 'Uzmanlık' Yorumu

yapi.com.tr’nin 03 Eylül – 03 Ekim 2010 tarihleri arasında oylamaya açtığı “Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ‘Allianoi gömülmesin’ diyen Tarkan'dan uzmanlık alanının dışına çıkmamasını istedi. Sizce bir kültür varlığının korunmasını istemek için uzman olmak gerekir mi?” anketine 196 kişi katıldı.

yapi.com.tr
yapi.com.tr Okuyucularından 'Uzmanlık' Yorumu

br />
‘Allianoi diye bir yer yok, orası Paşa Ilıcası’ söylemiyle medyada boy gösteren Sayın Veysel Eroğlu'nun da imzasını taşıyan ve 2006 yılında alınmış olan ‘İzmir Bergama Allianoi, Manisa Menteşe Soma Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ülkemize özgü tutarsızlığın ‘imzalı’ ve ‘resmi gazeteli’ belgesidir.

Yaşanan sürecin en üzücü olan yanı ise, yaratılan bu dezenformasyon ve baskı ortamında gerçekleri açıkça dile getirecek, halkı bilgilendirecek, görev ve sorumluluklarının bilincinde, Allianoi'ye sahip çıkma cesaretine sahip bir Kültür Bakanlığı'nın olmamasıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın etkisizliği ve Çevre ve Orman Bakanı karşısındaki çaresizliği Allianoi özelinde yaşananlarla belgelenmiştir.

Allianoi'nin varlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önerilerek içinde Sayın Veysel Eroğlu'nun ve Sayın Ertuğrul Günay'ın da bulunduğu Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ‘İzmir Bergama Allianoi Manisa Menteşe Soma Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kararı ve Koruma Bölge Kurulu kararlarıyla kabul ve ilan edilmiştir.

Odamızca dava konusu da yapılan ‘İzmir Bergama Allanoi, Manisa Menteşe Soma Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda ismi var olsa da kendisi yok sayılan Allianoi'nin bugün içine düşürüldüğü durum, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Çevre ve Orman Bakanı karşısında içine düştüğü çaresizliğin somut belgesidir. Allianoi'nin başına gelenler, Türkiye kamu yönetim sisteminin içinde bulunduğu keyfiliğin en somut göstergesi haline gelmiştir.

Allianoi örneğinde tüm yaşananlar göstermektedir ki, Türkiye'de kamu yönetim sistemi kişisel otoriteye bağlı hale gelmekte, kurumlar arası uzmanlığa dayalı iş bölümünün yerini kişisel otoriteye dayalı yeni bir sistem almaktadır. Bilimsel akılcılıktan hızla uzaklaşılırken, keyfilik yönetim sistemimize hâkim olmakta, yargı kararlarına rağmen hukuk ilkeleri çiğnenmektedir.

Henüz çok küçük bir bölümü gün yüzüne çıkmış olan Allianoi, yüzyıllar sonra güneşi görebildiği çok kısa süre içinde çok büyük dersler vermiştir. Yalnızca tarihe değil, günümüze de ışık tutmuştur.

Öte yandan idare, yörede yaşayanları barajdan elde edilecek fayda konusunda yanlış bilgilendirmiş ve yönlendirmiş, çevre duyarlısı gönüllüler ve bilim insanlarıyla su bekleyen yöre halkı karşı karşıya getirilmiştir. Yapılan bu uygulama, verilen yanlış kararın olumsuz sonuçlarının başkalarına yüklenmesi anlamına gelen bir aradan sıyrılma stratejisidir.

Aldığı kararlarda ‘süreklilik’ ve ‘tutarlılık’ olması gereken Koruma Bölge Kurulu'nun Allianoi'yi korumaktan vazgeçmesi, kumla kaplanarak sular altında kalmasına izin vermesi kabul edilemez bir yanlış ve aynı zamanda ‘insanlığın ortak mirasına’ karşı işlenmekte olan bir suçtur.

İzmir II Numaralı Koruma Bölge Kurulu'nun, 2001 yılında ve 2005 yılında alınmış olan ve alanın korunması gereken 1. Derece Arkeolojik Sit olduğunu belgeleyen kararlara rağmen, Allianoi'nin bir daha ortaya çıkarılamayacak biçimde sular altında bırakılmasına izin veren karar 2863 sayılı Yasa çerçevesinde de suçtur. 

Diğer yandan Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı ‘mille kaplama’ kararının yargıdan dönmesi sonucunda, DSİ'nin ‘kumla kaplama’ önerisi şeklinde geliştirdiği ‘yargı kararının arkasından dolanma stratejisi’ açık bir hukuksuzluktur. Bu inat Yortanlı Barajı yapılması için değil, güç gösterisinden kimin galip geleceğinin belirlenmesi için sürdürülmektedir.

Allianoi ve tarihi değerlerimiz kurumsal ya da kişisel güç gösterisinde harcanacak değerler değildir. Hukuksuzluk, yargıya karşı ‘hile’, İnsanlığın ortak mirasını korumaya çabalayanlara karşı ise ‘şiddet’ yolları kullanılarak gerçekleşmektedir".

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-com-tr-okuyucularindan-uzmanlik-yorumu_83029.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!