Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yardım Bitti Dönüşüm Bitmedi

Ege Mahallesi’nde, 4 yıl önce başlayan ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında evlerini yıktıran yaklaşık 400 aile, Milli Emlak ile Mamak Belediyesi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle mağdur oldu. Aileler, “Yardımlar bitti biz halen evlerimizi yaptıramadık” diye isyan ediyor.

yapi.com.tr
Yardım Bitti Dönüşüm Bitmedi

Hürriyet Gazetesi'nden Mert Gökhan Koç'un haberine göre, kentsel dönüşüm kapsamında Ege Mahallesi’nde evlerini yıktıran yaklaşık 400 aile, Milli Emlak ile Mamak Belediyesi arasında başlayan ve yargıya taşınan anlaşmazlık nedeniyle zor günler geçiriyor. Mamak Belediyesi’nin ‘Mücavir alanımda’ diyerek bölgedeki Hazine arazilerinin kendisine devredilmesini istemesi üzerine anlaşmazlık çıktığını iddia eden vatandaşlar, belediye ile Milli Emlak arasındaki süreç nedeniyle inşaatların durduğunu belirterek, “2012 yılında kentsel dönüşüm başladı. Bizler de evlerimizi yıktırdık, kira yardımlarını da almaya başladık ancak yardımlar bitti biz halen evlerimizi yaptıramadık” dedi.

Bölge sakinleri, Ege Mahallesi’ndeki 44 parselde yaşanan bu sorunun yaklaşık 2 bin kişiyi ilgilendirdiğini öne sürerek, “Mamak Belediyesi buradaki insanları mağdur ediyor. Yapılaşma başlamış ve halen devam eden inşaatlar var. Eğer belediyenin bu bölge ile ilgili bir tasarrufu var ise daha önceden yapacaktı, ‘Ben mahkemeliğim’ diyecekti. Devlet kurumları arasında kavga olmaz” diye isyan etti. Mağdurlardan Abdullah Yaman, ‘Kanal Ankara’ projesinin açıklanmasının ardından Ege Mahallesi’nin rant alanı haline geldiğini iddia ederek, şöyle konuştu:

Buradakiler aptal değil

“Buradaki insanlar aptal değil, herkesin matematiği ve hayat tecrübesi var.İmar planı yapılıyor, daha sonra bu plan değiştiriliyor, beni daha değersiz bir parsele atıyor. Ne yapacak burayı; birilerine peşkeş çekecekler. Ankara Kanalı projesi ortaya çıkmadan önce imar planı yapıldı, onaylandı. Ama ne zaman Ankara Kanalı projesi gündeme geldi; belediye ya da belediyenin içinde birileri ‘burada ne fayda sağlarız’ diye başladı.

Belediye davadan çekilsin

Daha önce Dikmen Vadisi’nde de aynı şeyler oldu. Aynı yerde daha önce bina yapma izni veriliyor, o insanlara huzur içerisinde ve konforlu bir hayat hakkı sunuyorsunuz ama buradaki insanları mağdur ediyorsunuz. İkisinin arasında 50 metre mesafe var. 30 yıldır aynı sokağı aynı hayatı paylaşan insanları biribirne hasım haline getiriyorsunuz. Mamak Belediyesi davadan çekilsin. ”

Mamak Belediyesi iddiaları reddetti

Mamak Belediyesi yetkilileri vatandaşların Ege Mahallesi ile ilgili iddialarını reddederek, şöyle konuştu:

“Burada sadece Ege Mahallesi değil, Durali Alıç ve Fahri Korutürk mahallelerini de içine alan bir bölge var. Gecekondusu olup tapusunu alamayan vatandaşlar da var burada. Herkes kendi cephesinden bakıyor. Onlar ‘benim tapum var ben alayım bitti’ diyebilir ancak, belediye açısından böyle olmuyor. Burada hala 10 bin kişi var ve biz bunlara tapu vereceğiz. Hazine’ye ait olan ve yasa gereği de belediyeye devredilmesi gereken yerler var. Bu parselleri biz Milli Emlak’tan talep ettik. Milli Emlak ‘devredemem’ diyerek reddetti.

Vatandaşa iyilik yapıyoruz

Biz hak sahiplerinin haklarını takip etmek, gözetmek zorundayız. Biz de yasal olarak Milli Emlak’tan alamayınca dava açtık ve süreç halen devam ediyor. ‘Mamak Belediyesi vatandaşların hakkını takip ediyor ve bu sorun oluşturuyor’ deniyorsa biz bunu kabul edemeyiz. Konunun Ankara Kanalı projesiyle de alakası yoktur. Ege Mahallesi’nin kanala bakan tarafında orman alanı var. Buranın planı yıllar önce yapılmış ve bazı vatandaşlara verilen parseller orman alanında kalıyor. Şu andaki haliyle orman olduğu için zaten inşaat yapamayacaklar. Vatandaşın yerini mecburen imarlı bir yere taşıyacağız. Aslında vatandaşa iyilik yapıyoruz. Eğer biz o vatandaşları yerinden taşıyıp o yeri de ticari ya da ekonomik olarak değerlendirdiysek o zaman haklıdır. Ancak böyle bir şey de yok.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/yardim-bitti-donusum-bitmedi_145101.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!