Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yaşam Savunucuları Olimpos için Endişeli

Sözde koruma amaçlı yapılan imar planları ve sit derecesi değişiklikleriyle birçok bölgenin betonlaştığını belirten yaşam savunucuları Olimpos için endişeli.

yapi.com.tr
Yaşam Savunucuları Olimpos için Endişeli

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planı tartışması sürüyor. 1'inci derece sit alanı olan bölge 3'üncü derece sit alanına dönüştürüldü.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu yapılaşmanın önüne geçileceğini, bölgenin korunacağını iddia etse de geçmişte yaşanan olaylar endişeleri artırıyor.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; yine Olimpos gibi bir Likya kenti olan Patara’da da 2008 yılında 1/1000 Ölçekli Patara (Gelemiş) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, revizyon adı altında değiştirilip onaylanmıştı. Planın revize edildiği süreçte yine Olimpos’ta olduğu gibi bölgenin korunacağı kaçak yapılaşmanın önüne geçileceği iddia edilmişti. Ancak Patara antik kentinin de içinde bulunduğu Gelemiş köyünde ‘ikinci konut’ olarak inşa edilen villalar, ‘koruma’ amaçlı imar planının gerçekliğini ortaya koydu. Yapılan plan bölgede kaçak yapılaşmanın önüne geçmediği gibi villaların istila ettiği bir bölge haline dönüştü.

 

 

Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Münise Ozan, “Olimpos’ta yaşanan süreç Patara’da da yaşandı. Kaş’ın 1/25000’lik imar planı 2015’de onaylandı. 2018’de de Patara Fırnas Koyu’nun sit derecesini düşürdüler. Onlara açtığımız davalar sürüyor. Bu imar planı var olan yapıların artmasına neden oldu. Yine bölgede Fırnas Koyu’nda bulunan arkeolojik alanı, 3. derece sit alanına dönüştürüldü. Burası caretta carettaların yuvalama alanı.” dedi.

Patara için de zarar vermeyeceğiz sözleriyle plan değişikliğine gidildiğini belirten Ozan, “Kaçak yapılaşmanın önüne geçeceğiz, sadece ahşap evler yapılacak, bölgeye zarar vermeyeceğiz, dediler. Ancak bir süre sonra gördük ki bölge betonlaşmaya başladı. Patara’da Özel koruma Alanları’nda arkeolojik alanlarında kaçak yapılar hâlâ sürüyor. Bölgede inşaatlar yükseldi, kooperatifler evlerini bitirdi.” ifadelerini kullandı.


Patara plajı ve antik kenti yakınlarındaki ikincil konutlar

Her şey 6 metrelik büfeyle başladı
Ölüdeniz’de her şeyin 6 metrekarelik bir büfeyle başladığını belirten Ozan, “Ölüdeniz şuan beton kent. 6 metrekarelik büfeye izin verilmesiyle başladı her şey. Bu kötülükler Olimpos’a yapılmamalı. Olimpos dünyaya mal olmuş bir yer. Antalya’nın nefes almak için gittiği bir yer.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yasam-savunuculari-olimpos-icin-endiseli_179950.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!