Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İztuzu Yapılaşmaya Açılmak İsteniyor

Çevre Bakanlığı tarafından Ortaca-Dalyan İztuzu Plajına inşa edilmek istenen Deniz Kaplumbağası Hastanesi projesi bölge halkından tepki görüyor.

yapi.com.tr
İztuzu Yapılaşmaya Açılmak İsteniyor

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Deniz Kaplumbağaları Bakım Merkezi Hastanesi ve Günübirlik Rekreasyon Alanı yapılması projesine karşı İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu öncülüğünde Köyceğiz, Ortaca ve Dalamandan gelen çevre dernekleri, bisiklet ve yürüyüş grupları, Ortaca ADD üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile çevreye duyarlı vatandaşların katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; açıklamada, İztuzu Kumsalı Koruma Platformu sözcüsü Murat Demirci, Bakanlık tarafından yapılmak istenen projenin yerinin yanlış olduğunu ve doğal dengeye zarar vereceğini belirtti. Deniz Kaplumbağaları Bakım Merkezi projesinin, İztuzu Plajı’nda 22 dönümlük araziye bin metrekare kapalı alanı olacak şekilde yapılacak olması, yapılaşmanın önünü açacağı ve yörenin doğal dengesini bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay ise, “Bu proje İztuzu Plajı’nı olumsuz etkileyecektir. Eşsiz güzellikleriyle bilinen İztuzu Kumsalına deniz kaplumbağalarını koruma adı altında bin metrekarelik devasa bir tesis yapılacak. Bu tesis içerisinde konaklama alanları da olacak. Böylece kumsalda yapılaşmanın ilk adımı atılacak.” dedi.

Bu projeyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan randevu talep edeceklerini belirten Erbay, “Çevre dernekleri temsilcilerimizle birlikte Bakan beyle görüşeceğiz. İztuzu’nda yapılmak istenen projeyi ve bu projenin buradaki doğal yaşama vereceği zararları aktaracağız. Vatandaşlarımızın duyarlılığını ve taleplerini kendisine ileteceğiz.” şeklinde konuştu.

“2015 yılında da imara açılmak istenmişti”
İztuzu Plajı’nın Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde olduğunu vurgulayan Erbay şunları söyledi: “Doğa harikası bu plaj 2008 yılında ‘Avrupa’nın en iyi açık alanı’ ilan edilmiştir. Doğal yapısı, 282 denizel fauna ve flora türünü barındıran ve birçok endemik bitki türünün bulunduğu bu alan yarınlara bırakacağımız en önemli doğal mirasımızdır. Akdeniz bölgesinde Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanıdır.  Ayrıca bölgede 126 kuş türü tespit edilmiştir. Bu alanın yapılaşmaya açılması bütün bu güzelliklerin yok edilmesi demek olacaktır. Bu proje başka bir alanda yapılabilecekken buraya yapılması ilerleyen dönemde buraya başka yapıların da ekleneceğinin işaretini vermektedir. Bu yapılaşma bütün plaja ve çevresine yayılacaktır. 30 yıl önce de İztuzu’na otel yapılmak istenmiştir. Ancak çevre derneklerimizin ve duyarlı vatandaşlarımızın mücadelesi sonucunda otel projesi iptal edilmiştir. Yine nesli tükenmekte olduğu için koruma kapsamında bulunan Caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı İztuzu Plajı 2015 yılında da imara açılmak istenmişti. Biz o zaman da “İztuzu Halkın Plajıdır Satılamaz” diyerek buna karşı çıkmış, günlerce direnmiş ve İztuzu’nun imara açılmasını engellemiştik. Şimdi başka bir kılıf altında yine İztuzu Plajı yapılaşmaya açılmaya çalışılıyor. Ancak İztuzu Plajı’nı, doğal güzelliklerini ve deniz kaplumbağalarını korumak için çevre duyarlılığı olan bütün sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızla birlikte yine mücadele edeceğiz. İztuzu’nun ve Caretta carettaların yuvalarının yağmaya açılmasına izin vermeyeceğiz”

http://www.yapi.com.tr/haberler/iztuzu-yapilasmaya-acilmak-isteniyor_176486.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!