Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yatırımcı Kanal İstanbul’a Çekimser Bakıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı raporları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnadına yapacağız” dediği Kanal İstanbul için ‘inadın’ yetmeyeceğini ortaya koydu. Raporda proje ile ilgili yatırımcıların çekingen davrandığı ifade edildi.

yapi.com.tr
Yatırımcı Kanal İstanbul’a Çekimser Bakıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılında “Hayalim” diyerek duyurduğu Kanal İstanbul’un yapım süreci 10 yıl sonra hâlâ tartışılıyor. Erdoğan’ın son olarak “İnadına yapacağız” sözleriyle gündeme gelen Kanal İstanbul’un yapımı için inadın yetmeyeceğini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın raporları da ortaya koydu.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı Faaliyet Raporu’nda Marmara’yı Karadeniz’e bağlayacak olan ve maliyeti 75 milyar TL olarak tahmin edilen proje ile ilgili yaşanan sorunlar anlatıldı. Raporun, “İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü azaltacak bir suyolunu oluşturmak” hedefi ile ilgili 2020 başlarken performans hedefi konuldu. Ancak yıl bittiğinde bu hedefe ulaşılamadı. Raporda, hedefteki sapmanın nedenine ilişkin “Proje ile ilgili görev ve sorumluluğu olan kurum ve kuruluşların çalışmalarının devam etmesi (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Su İşleri) ile salgın hastalık” gerekçe olarak ifade edildi.

Net öngörü yok
Dünya genelinde salgın hastalığın başlamasından dolayı ulaştırma ve lojistik sektöründe ekonomik daralma yaşandığı belirtilen raporda, projedeki aksama ile ilgili şu tespitlere yer verildi:
“Proje birçok kamu kurum ve kuruluşunu etkilediğinden dolayı çalışmalar birden fazla kurum kuruluş ile koordineli olarak yürütülmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje güzergâhı ve çevresinin mekânsal planlama çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca projenin hayata geçirilebilmesi için ihtiyaç duyulan mevzuat çalışması da devam etmektedir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda performans göstergesi net olarak öngörülememektedir.”

Hedefe ulaşılamamasına dünyada salgın hastalık olması, yatırımcıların projeye karşı çekingenlik duyması ile dünya genelindeki ekonomik daralmanın kur kaynaklı maliyet değişikliklerine yol açmasının etkili olduğu vurgulandı.

Bakanlık raporunda, projenin hem finans hem de koordinasyonundan kaynaklı riskler olduğu, bunların ortadan kaldırılması için yasal mevzuat düzenlemesi yapılması gerektiğinin de altı çizildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yatirimci-kanal-istanbula-cekimser-bakiyor_184398.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!