Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yayalaştırma Projesi'nin Koruma Kurulu Kararına da İptal

Mahkeme, Tarlabaşı Bulvarı -Cumhuriyet Caddesi araç trafiğini dalış tüneliyle yer altına alan Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne onay veren Koruma Kurulu Kararı'nı iptal etti. Daha önce imar planlarını da iptal edilmişti.

yapi.com.tr
Yayalaştırma Projesi'nin Koruma Kurulu Kararına da İptal

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, mahkeme, 6 ay önce kullanıma açılan Tarlabaşı Bulvarı -Cumhuriyet Caddesi araç trafiğini dalış tüneliyle yer altına alan Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne onay veren Koruma Kurulu Kararı'nı iptal etti.

1. İdare Mahkemesi zaten 6 Haziran 2013'te bu projenin yapılmasına sağlayan 17.01.2012 tarihli, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatlarını iptal etmişti.

Söz konusu Koruma Kurulu Kararı'nın iptalini ise yedi vatandaşın açtığı davada 4. İdare Mahkemesi verdi.

4. İdare Mahkemesi, Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatlarının zaten iptal edildiğine dikkat çekerek Koruma Kurulu Kararı'nın bu açıdan hukuka uyarlılığı olmadığına karar verdi.

Ayrıca, zaten iptal kararı olduğu için Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatlarının iptalinin yeniden karar verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Topçu Kışlası mahkeme süreci

Bu arada Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nın yapılmasını da öngören Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan tadilatları ile ilgili Mimarlar Odası'nın iptal ettirdiği söz konusu kararla ilgili davanın temyiz süreci devam ediyor.

Topçu Kışlası projesine onay veren 2 No'lu Koruma Kurulu kararı ile ilgili süreç ise şöyle:

Topçu Kışlası Projesi, 17 Ocak 2013'te Koruma Kurulu'nca "kamu yararına aykırı" denerek reddedildikten hemen sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’dan “Reddi reddederiz” açıklaması gelmişti.

Ardından 2013 Şubat’ta Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 2 No’lu Koruma Kurulu’nun reddettiği projeyi, hiçbir gerekçe göstermeden onaylamıştı.

Bunun üzerine Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği bakanlığa dava açarak yüksek kurul kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, 31 Mayıs’ta "Telafisi mümkün olmayan zararlar doğacağı" gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak aynı mahkeme , 21 Şubat 2014’te davanın reddedilmesine karar vererek “Dava konusu işlemde hukuki isabetsizlik görülmemiştir” dedi.

Ancak hem Taksim Yayalaştırma Projesi hem de Topçu Kışlası'na onay veren imar tadilatları ile ilgili mahkeme süreci devam ettiği için şu anda Topçu Kışlası'nın yapılması hukuken mümkün değil.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yayalastirma-projesinin-koruma-kurulu-kararina-da-iptal_118906.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!