Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeni Bir Adımın Eşiğindeki Çimento Sektörü için 'Temkinli' Bir Okuma

7 – 8 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen 'Uluslararası 6. Çimento Ticareti ve Teknolojileri Konferansı'na konuşmacı olarak katılan Ege Çimento kurucu ortaklarından Abut Özsezikli, Türkiye çimento ihracatının önündeki risk ve potansiyellere dair beş yıllık bir projeksiyon çizdi. Özsezikli, Akdeniz ve Karadeniz göletleri ile

Mesut Tufan
Yeni Bir Adımın Eşiğindeki Çimento Sektörü için 'Temkinli' Bir Okuma

Türkiyeli üreticilerin böyle bir vizyonu olduğunu söyleyebilir miyiz?

Türkiye’de elliye yakın fabrika var, kırk küsur da üretici. Avrupa’nın en büyük çimento üreticisiyiz, en büyük çimento ihracatçısıyız, ama bütün Türkiye’nin çimento sektörünün yurtdışı yatırımları bir elin parmakları kadar. Bu yatırımlar da fabrika değil; bir küçük silodan, iki küçük değirmenden bahsediyoruz. Sektörün büyüklüğüyle karşılaştırılabilir bir durum değil yani.

Uluslar arası pazarlardaki bu rekabet, iç pazara nasıl yansır?

Bizim tahminimiz, ilerideki bir zaman dilimlinde yurtdışından Türkiye’ye mal ithali olabileceği yönünde. Yunanistan, Mısır ya da başka bir ülkenin şu anda Türkiye pazarına girmesinin önündeki tek engel, sadece ve sadece fiyat. Ama fiyatın göreceli bir şey olduğunu da biliyoruz. Türkiye’deki üreticilerin yurtdışından gelecek ataklara hazır olması lazım. Önümüzde bizi zor yılların beklediği kesin.

Konuşmamızın başında, “Aslında enerji satıyoruz” dediniz. Enerji, sadece çimento sektörünün değil, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Çimento sektörü bu anlamda neler yapıyor?

Herkes alternatif enerji kaynaklarından, çöplerin değerlendirilmesinden, slac dediğimiz kanalizasyon atıklarının kurutulup yakılmasından bahsediyor. Elbette, çimentocular her şeyi yakabilirler. Ama emin olun Türkiye’de bizim sandığımız kadar çöp yok; ayrıca çimentocuların da bu kaynaklara çok da fazla ulaşabilirliği yok. Çöpleri belediyeler topluyor ve her biri bir krallık gibi; siz sorduğunuz zaman malları değere biniyor. Yeterince toplanamadıkları için yatırım yapamaya da değmiyor. Bu nedenle kısa vadede, çimento sektöründeki enerji tüketiminde bir ağırlıklarının olabileceğine inanmıyorum. Çiğmentocular, mevcut konvansiyonel yöntemlerle bu işi yapmaya devam edecekler gibi görünüyor. Elbette çürük gaz denilen ve çimentoyu pişirirken ortaya çıkan enerji atıklarını toplayıp değerlendirmek gibi enerji tüketimini azaltan yöntemler de var. Türkiye’ye de yavaş yavaş gelecektir. Bütün fabrikalar, Türkiye’de enerji çok pahalı olduğu için, peyderpey bu yöntemleri hayata geçirecektir.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-bir-adimin-esigindeki-cimento-sektoru-icin-temkinli-bir-okuma_90941.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!