Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yeraltı Zenginliğimiz Blok Halinde Çin’e Gidiyor"

İMİB açıklamasına göre, Türkiye doğal taş sektörünün en büyük pazarı olan Çin’de sıkıntı büyüyor. İşlenmiş mermer ithalatına yüzde 24’e varan vergi uygulayan Çin hükümetinin, yurt dışında maden ve mermer ocağı satın almaları için firmaları teşvik etmesinin ardından Türkiye’de mermer ocağı işleten Çinli firma sayısı 60’a yükseldi.

yapi.com.tr / AA
"Yeraltı Zenginliğimiz Blok Halinde Çin’e Gidiyor"

Doğal taş ve maden sektörünün en önde gelen pazarlarındaki durgunluğun, ihracat rakamlarını olumsuz etkilediği belirtilen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) açıklamasında, Çin hükümetinin kredileri durdurması ve Irak'taki iç karışıklıklar sorunun ana nedeni olarak gösterildi.

Açıklamaya göre, Temmuz ayında Çin'e yapılan ihracatta yüzde 25,44, Irak’a yapılan ihracatta ise yüzde 37,80 azalma meydana geldi. Ocak-Temmuz döneminde ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 azalarak 2,78 milyar dolara geriledi. Bu dönemde Çin'e yapılan ihracat yüzde 23.38 azalarak, 1,45 milyar dolardan 1,11 milyar dolara indi. Yüzde 5,97 gerileyen doğal taş ihracatı da 547 milyon dolardan 514 milyon dolara düştü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, bu firmaların Türkiye’den çıkardığı mermerleri blok olarak ve Türk firmalarından daha ucuza ülkesine götürdüğüne dikkati çekerek, yerli firmaların bu duruma tepki gösterdiğini ifade etti. Çin ile iş yapan sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Kahyaoğlu, "Mermerde marka olan İtalya’yı dahi geride bırakarak ilk sırada yer aldığımız Çin pazarında son dönemlerde sıkıntı yaşıyoruz. Yeraltı zenginliğimiz olan doğal taşlar blok halinde Çin’e gidiyor. Burada Çinli firmalara ve blok mermer satışına karşı değiliz. Hatta Çin bizim en iyi pazarımız ve ticaretin gelişerek devam etmesini istiyoruz. Ancak, çocuklarımızın mirası yeraltı kaynaklarımızın değerinin altında fiyatlarla ülkeden çıkmasına, katma değerinin ülkemizde kalmamasına karşıyız. Gelsinler burada fabrika kursunlar, taşları işlesinler öyle götürsünler" değerlendirmesini yaptı.

Serbest ekonomilerde kısıtlamalar ve engellemelerin doğru olmadığını belirten Kahyaoğlu, ekonomik kurallara göre Çinli firmaların kendileri için doğru olanı yaptığını, buna karşı olmadıklarını ifade etti. Onların doğrularının, kendileri için yanlış teşkil ettiğine dikkati çeken Kahyaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu durum bizim zararımıza işliyor. Ortamı her iki tarafın da kazanacağı şekle getirmek için yerli firmalarımıza ve hükümetimize de iş düşüyor. Gerekirse Çinli firmaları Türkiye’ye davet ederek karşılıklı konuşarak orta yolu bulmalıyız. Sektörün en önemli pazarlarının başında gelen Çin ve Irak’taki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Özellikle Çin pazarındaki sıkıntının uzun süre devam edecek olması bizi düşündürüyor. Çin’de devlet verdiği kredileri durdurdu. Buna bağlı olarak inşaat sektörü de yavaşladı. Doğal olarak en büyük pazarlarımızdan biri olan Çin’e Türkiye’den yapılan mermer ihracatı da azaldı. Bu durumun uzun süre devam edecek olmasından endişeliyiz. Ülke politikası gereği 2015 yılının sonuna kadar bu durumun devam edeceği öngörülüyor. Temmuz ayında yüzde 37,80 azalan Irak pazarına yapılan ihracat ise iç karışıklıklardan kaynaklandı. Güven ortamının sağlanması halinde, Irak pazarı yeniden artış trendine girecektir".

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeralti-zenginligimiz-blok-halinde-cine-gidiyor_123330.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!