Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yıkım Ruhsatı Verilirken ‘Nasıl Yıkacaksın?’ diye Soran Yok"

Kuralsız ilerleyen yıkımların can kayıplarına yol açması üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelik hazırladı. Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, yıkım ruhsatı verilirken yetkililerin ‘nasıl yıkacaksın?’ sorusunu sormadığına dikkat çekiyor.

yapi.com.tr
"Yıkım Ruhsatı Verilirken ‘Nasıl Yıkacaksın?’ diye Soran Yok"

Bilinçsiz yıkımların can kaybına varacak sonuçlar yaratması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Yıkım Yönetmeliği hazırlıklarını tamamlayan bakanlık yetkilileri, taslağı Bakan İdris Güllüce’ye sundu. Bakanın onaylamasından sonra Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek yönetmelik yürürlüğe girdiğinde, uzman belgesi olmayanlar yıkım yapamayacak. Bakanlık yetkililerine göre yönetmelik birkaç ay içinde uygulamaya girebilir.

Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, yıkım kazalarının bilinçsiz yıkımlardan kaynaklandığını söyledi. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre doğru yıkım için yıkım makinasının binanın en üst noktasına ulaşması gerektiğini belirten Bulut, “Bina en üst noktadan başlanarak yıkılır. Ancak bazı firmalar zaman ve maliyet hesabı yaparak alt taşıyıcı kolonları kırıyor. Ölümlü kazaların nedeni bu tür yıkımlar” dedi.  Bulut’un verdiği bilgiye göre 6 katlı bir binada doğru teknikle yapılan yıkımın maliyeti 15 bin TL. Enkaz kaldırmayla birlikte maliyet 40 bin TL’ye buluyor. Kolondan yapılan riskli yıkımın maliyeti ise bin TL. Doğru yıkım ortalama 2 gün sürerken, kolonların kırılması 2 saatte tamamlanıyor.

Uzman olmayan yıkmasın

Yıkım Yönetmeliği ile yıkım müteahhidi kavramının da tanımlaması bekleniyor. Yıkım konusundaki en büyük sorun olan alt kolon kırmanın yasaklanması gerektiğine dikkat çeken Bulut, “Yönetmelik ile yıkım müteahhitleri sınıflandırılmalı. 6 katlı bina yıkan şirket, büyük bir viyadük ya da bir santrali yıkamayabilir. Yönetmelik yıkım atıkları konusunda da düzenleme getirmeli” dedi. Türkiye genelinde yaklaşık 300 yıkım şirketi bulunduğunu belirten Bulut, bu alanda potansiyel gören farklı iş kollarının şirket kurduğunu, hafriyat, geri dönüşüm, tekstil gibi sektörlerdeki şirketlerin yıkım sektörüne girdiğini belirtti.

‘Nasıl yıkacaksın’ diyen yok

Yıkım ruhsatları yapının bulunduğu ilçe belediyesinden alınıyor. Ruhsat verilirken yetkililerin ‘nasıl yıkacaksın?’ sorusunu sormadığını belirten Mehmet Ali Bulut, “Yıkım için elektrik, su ve doğalgaz bağlantısının kesik olması yeterli. İsteyen binayı kamyonla çökertir. Kimse yıkım alanını denetlemiyor. Bir bina yapılırken nasıl proje varsa yıkım için de proje zorunlu olmalı” dedi.

300: Ortalama yıkım yapan şirket sayısı
15 bin TL: 6 katlı binanın doğru yıkım maliyeti
Bin TL: Ucuz ama riskli yıkım maliyeti
6,7 milyon konut: 20 yıl kentsel dönüşüm hedefi
334 bin: Yılda yıkılıp yapılması gereken konut

http://www.yapi.com.tr/haberler/yikim-ruhsati-verilirken-nasil-yikacaksin-diye-soran-yok_127703.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!