Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yozgat Şehir Hastanesi için İmzalar Atıldı

Yozgat Şehir Hastanesi projesinin yatırım maliyeti 139 milyon euro. Bunun yaklaşık 111 milyon euroluk kısmı Japon SMBC ve BTMU ile Alman Siemens ve İtalyan İntesa'dan temin edilecek.

yapi.com.tr/AA
Yozgat Şehir Hastanesi için İmzalar Atıldı

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, Yozgat Şehir Hastanesi projesinin yatırım maliyetinin 139 milyon euro olduğunu, bunun yaklaşık 111 milyon euroluk kısmının Japon Sumitomo Mitsui Banking Corp (SMBC) ve Bank of Tokyo Mitsubishi (BTMU) ile Alman Siemens ve İtalyan İntesa'dan temin edileceğini söyledi.

Rönesans Holding şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım AŞ, bin 550 yatak kapasiteli Adana Şehir Hastanesi'nin hemen ardından düğmeye bastığı 475 yataklı Yozgat Şehir Hastanesi için çalışmalarını tamamladı. 

Yozgat Şehir Hastanesi'nin yatırım maliyeti 139 milyon euro olurken, bunun 111 milyon euroluk kısmı Japon SMBC ve BTMU ile Alman Siemens ve İtalyan Intesa'dan temin edilecek.

Yozgat Şehir Hastanesi yatırımı için düzenlenen imza töreninde konuşan Kayaalp, Rönesans olarak bugün kendilerini gururlandıran bir projenin hayata geçirilmesi için bir araya geldiklerinin altını çizdi.

Sağlık alanında kamu-özel ortaklıklarına inandıklarını vurgulayan Kayaalp, sürdürülebilir ve kaliteli sağlık hizmetlerinin sağlanmasında bu projelerin çok kilit bir rolü olduğunu düşündüklerini söyledi.

Kayaalp, bu alandaki yatırımlarını artırarak devam ettireceklerini kaydederek, Rönesans şirketinin tarihsel gelişimi ve çalışma alanları hakkında bilgi verdi.

Yozgat Şehir Hastanesi projesinin yatırım maliyetinin 139 milyon euro olduğunu belirten Kayaalp, bunun yaklaşık 111 milyon euroluk kısmının Japon SMBC ve BTMU ile Alman Siemens ve İtalyan İntesa'dan temin edileceğini söyledi.

İpek Ilıcak Kayaalp, şunları kaydetti:

"Rönesans Sağlık Yatırım olarak hedeflerimiz Adana ve Yozgat ile de sınırlı değil. Toplamda 6 bin 818 yatak kapasitesine ve 2 milyon metrekare inşaat alanına sahip olan ve kamu-özel iş birliği modeli ile yapılacak projelerimiz için 2 milyar euroluk yatırım hedefliyoruz"

"Yeni ihalelerle birlikte hastanelerin kapasitesi 40 bin yatağa ulaşacak"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise Türkiye'deki birçok hastanenin yaşının 50 yılın üzerinde olduğunu, bunların süratle yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Samsun'da doktor Kamil Furtun'un hain bir saldırıda şehit edildiğini anlatan Gümüş, tüm sağlık camiasına başsağlığı diledi.

Hastane yapısının sağlıkta şiddet konusunda önemli olduğuna inandıklarını vurgulayan Gümüş, hastaneye günde binlerce insanın girdiğini, bunların stresli insanlar olduğunu, mekanların dizaynları, büyüklükleri ve havalandırmasının önemi bulunduğunu, havalandırması iyi olmayan bir yerde çok stresli insanlar toplandığında orada gerginlik yaşanabileceğini ifade etti.

Gümüş, bugün itibariyle 17 kamu özel sektör iş birliği ile yapılan hastane protokolünü imzaladıklarını bildirerek, toplam 34 hastane yapacaklarını ifade etti. Yeni ihalelerle birlikte hastanelerin kapasitesinin 40 bin yatağa ulaşacağını anlatan Gümüş, bugün birçok ülkeden yetkililerin kendilerini arayıp tecrübelerini onlara aktarmalarını istediklerinin altını çizdi.

Hastanelerin içinde yer alan malzeme konusunu da değerlendirdiklerini vurgulayan Gümüş, sözlerine şöyle devam etti:

"Yani tıbbi malzemelerin sanayi iş birliği modeli ile offset modeli ile Türkiye'de alım garantisi vererek bu malzemelerin Türkiye'de yapılmasını sağlamamız gerekiyor. Binlerce cihaz alacağız. 

Bir başka konsept ise sağlıkta serbest bölgeler. Bu konsepti de tartışıyoruz. Yeni dönemde yeni bakanlar kurulundan sonra sağlıkta serbest bölge kavramının bu hastanelerin içerisine yerleştirilip yerleştirilemeyeceğini ve bu hastanelerin PPP modeli (kamu özel sektör iş birliği) hastanelerin uluslararası hasta alma noktasındaki vasıflarını da değerlendirmemiz gerekecek. Özellikle büyük hastaneler yapıyoruz. Bu hastanelerin bazı bölümlerinin sağlık turizminde kullanılmasını hedefliyoruz. Diyeceğiz ki Rönesans Holding'e; 'siz de bu hastanenin şu katında uluslararası klinik kuralım, yurt dışından hasta getirelim, ülkemize döviz kazandıralım, bunu da kar payı paylaşımı ile dizayn ederek buradan da ek gelirler elde edelim. 2023 hedefinde yer alan 2 milyon uluslararası hastanın Türkiye'ye getirilmesini birlikte sağlayalım'. 2014 yılında yaklaşık 400 bin hasta Türkiye'ye geldi ve 2 milyar dolar civarında gelir elde edildi. 2023 hedefi ise bu hastalardan 20 milyar dolarlık gelir elde etmek."

"Hastane yaklaşık 450 milyon liraya mal olacak"

Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu da ikinci hastaneleri olan Yozgat'ın finansal anlaşmasının törenini yaptıklarını belirterek, ilk projelerini yaklaşık beş ay önce Adana için yaptıklarını hatırlattı. 

Yanıkömeroğlu, şunları kaydetti:

"Orada dokuz yabancı banka vardı. Bugün Yozgat'ta kamu özel iş birliğiyle gerçekleştireceğimiz şehir hastanemiz 140 bin metrekare inşaat alanlı yaklaşık 200 bin metrekare bir arsa üzerine inşa ediyoruz. Yozgat'a ve çevre illerine modern bir hastane yapacağız. Bu hastanemiz yaklaşık 139 milyon euro yani 450 milyon liraya mal olacak. Bunun yaklaşık 111 milyon euroluk kısmını bu 4 bankayla imzalayacağımız krediyle, 30 milyon euroluk kısmını da özkaynağımızla gerçekleştireceğiz." 

Bundan sonra çok kısa zamanda Elazığ, Bursa ve rehabilitasyon hastaneleri çalışmalarına devam edeceklerini belirten Yanıkömeroğlu, "Rönesans olarak iş ortaklarımız Meridiam Infrastructure, Sıla Grup ve Şam Yapı Ortaklığı ile yaklaşık 8 bin yataklı hastane projemiz var. Bunların hepsi Anadolu'nun 11 ilinde olacak" diye konuştu.

Meridiam Infrastructure İş Geliştirme Direktörü Marco Rosso ise Meridiam'ın Türkiye'nin geleceğine destek vermesinin yanı sıra Yozgat Şehir Hastanesi'ne yaptığı yatırımın Türkiye sağlık sektörünün kökten değişimine yardımcı olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda konan program ve Türkiye'nin büyümekte olan ekonomisine yaptıkları yatırımlar söz konusu olduğunda daha yapacak çok işleri olduğunu vurgulayan Rosso, "Bu 4 banka bu yatırımdan sonra Meridiam'ın yatırım yaptığı topluluklara verdiği değere benzer şekilde Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edecektir. Bu çalışmaların hiçbiri Rönesans, Sıla ve Şam olmasa olmazdı. Onların getirdiği muazzam kalitedeki inşaat, Yozgat şehir hastanesinin bu ortaklıktaki en önemli noktalarından biriydi" ifadelerini kullandı.

Rosso, bunun sonucu olarak kalıcı bir ortaklığa imza attıklarının altını çizerek, Yozgat'ın sadece ilk adım olduğunu ve bunun daha yüksek bir etki oluşturacağını dile getirdi. Bu projenin tüm Yozgat ve çevresine destek vereceğini belirten Rosso, "Bu, Türk insanının hayat kalitesini yükseltmeye adanmışlığın bir göstergesidir. Bu yüzden Meridiam böyle bir yatırıma girişmeye karar verdi" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Eyüp Gümüş, İpek Ilıcak Kayaalp, Kamil Yanıkömeroğlu ve Marco Rosso ile projeye destek olan kurum ve bankaların üst düzey yöneticileri anlaşmaya imza attı. Toplantı aile fotoğrafı çekimi ile son buldu.  

Hastane 2 yıl içinde faaliyete girecek

Kamu özel sektör iş birliği yatırım finansman modeli ile gerçekleştirilecek Yozgat Şehir Hastanesi, 2 yıl içinde faaliyete girecek.

Projenin işletme süresi  25 yıl olarak belirlendi. Sağlık Kampüsü yaklaşık 140 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olacak.

Bünyesinde 113 poliklinik odası, 15 ameliyathane odası, acil servis, yoğun bakım ünitesi, anjiyo, kemoterapi, endoskopi, nükleer tıp üniteleri, fizyoterapi ve hemodiyaliz merkezi, radyoloji bölümü ve ileri düzey patoloji bölümü bulunacak Yozgat Şehir Hastanesi, tam kapasite ile çalışmaya başladığında, Yozgat ili ve çevresinin sağlık hizmeti ihtiyacını en modern şartlarda karşılayacak bir donamına sahip olacak. 

Rönesans Holding şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım, kamu altyapı yatırımlarının uzun dönemli bakım, işletme ve yapım hizmetlerinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan Kamu Özel İşbirliği modeli kapsamında, toplamda 2 milyar euro tutarında yatırım yapmayı planlıyor.

Hastaneler Adana, Bursa, Elazığ, Yozgat'ın yanı sıra ayrıca bir paket halinde Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastanelerini kapsıyor. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/yozgat-sehir-hastanesi-icin-imzalar-atildi_131370.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!