Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeugma Mozaikleri Gaziantep' te Kalıyor...

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Zeugma Mozaikleri’nin sergilenmek üzere İstanbul’a taşınmasına ilişkin ihtiyati tedbir kararına yaptığı itiraz, mah

NTV-MSNBC
Zeugma Mozaikleri Gaziantep' te Kalıyor...

b>Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Zeugma Mozaikleri’nin sergilenmek üzere İstanbul’a taşınmasına ilişkin ihtiyati tedbir kararına yaptığı itiraz, mahkemece reddedildi. Mozaikler, Gaziantep’te kalmaya devam ediyor.

Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Vedat Yıldırım, ihtiyati tedbir kararının devamına ve davanın 1. Hukuk Mahkemesi tarafından görüşülmesine karar verdi.

Mozaikleri, sergi için İstanbul’a götürmek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile, eserlerin yalnızca Gaziantep’te sergilenmesi gerektiğini savunan Zeugma Platformu arasında yaşanan anlaşmazlık, mahkemenin değerlendirmesi sonrası yeni bir boyut kazandı.
İlgililer, Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kendini görevli sayması ve diğer koşulları da yeterli bulması halinde, ihtiyati tedbir kararının devamına ya da kaldırılmasına karar verebileceğini daha önceden belirtmişlerdi.

DURUŞMANIN SEYRİ
Zeugma Mozaikleri’ni, İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’ne katılacak konuklar için Topkapı Müzesi’nde sergilemeyi amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ihtiyati tedbir kararına itirazının görüşüldüğü duruşmaya, tarafların avukatlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bazı vatandaşlar katıldı.
Mahkeme hakimi Vedat Yıldırım, salonun darlığını gerekçe göstererek, gazetecilere kendi görüntü ve fotoğraflarının alınmaması koşuluyla kısa bir süre için izin verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatı Süleyman Karabulut, bakanlığın idari bir işlem yaptığını ve 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin idari işlemlere ilişkin yetkisinin olmadığını dolayısıyla idareyi bağlayıcı mahiyette bir karar veremeyeceğini savunarak, tedbirin kaldırılmasını talep etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı hukuk müşaviri Füsun Buyuran da Zeugma Mozaikleri’nin devlet malı olduğunu, davacı tarafın, eserlere müdahalenin önlenmesi isteminin gerek usül, gerekse esas yönünden hukuka aykırı olduğunu savundu ve ihtiyati tedbir kararının kaldırılması isteminde bulundu.
Gaziantep Barosu’nu temsilen duruşmaya katılan avukat Dilek Topalkara ile Müze Dostları ve Turizm Derneği’ni temsilen duruşmaya katılan avukat Mete Sayın ise Mozaikler’in taşınmaz eser olduğu, bu eserlerin hangi hallerde bulundukları yerden bir başka yere taşınacaklarına ilişkin hükümlerin 2863 sayılı yasada belirtildiğini ifade ettiler.
Zeugma Mozaikleri’ne yapılan müdahalenin ve eserleri Gaziantep’ten götürme girişiminin yasal olmadığını öne süren avukatlar, itirazın reddedilmesini istediler.

HAKİM: MOZAİKLER TAŞINMAZ ESERDİR
Hakim Vedat Yıldırım, tarafları dinledikten sonra, gerekçelerini de açıklayarak ihtiyati tedbir kararının devam etmesine karar verdi.
Mozaikler’in 2863 Sayılı Yasanın 6. maddesindeki tanıma göre, ‘taşınmaz eser’ olduğu ifade edilen kararda, bu eserlerin deprem, sel gibi tabii afetlerden zarar görme olasılığı gibi istisnalar dışında, ‘olduuğu yerde’ sergilenmesi ve başka yere taşınmamasının zorunlu olduğu bildirildi.

‘YASAL USULSÜZLÜK’ YAPILDI
Eserlerin bulunduğu yerden kaldırılması için bakanlık olurundan önce, Koruma Kurulu’nun karar vermesi gerektiği belirtilen kararda, Koruma Kurulu’nun kararı alınmaksızın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşarlığı’nın yazısı ve sözlü talimatıyla eserlere müdahale edilerek ‘yasal usulsüzlük’ yapıldığı kaydedildi.

İSTANBUL’UN NEMİ, MOZAİKLERİ BOZAR
Kararda, mahallinde yapılan tespite ve bilirkişi Rıfat Ergeç’in raporuna dayanılarak, İstanbul’daki nemli havanın, Gaziantep’in kuru hava ortamında restore ve konserve edilen mozaiklerin zarar görmesine neden olacağı görüşüne yer verildi.
Bu gerekçelere dayanılarak, ihtiyati tedbir kararına yapılan itirazın reddi ve ihtiyati tedbirin devamına, tespit-tedbir dosyasının, Zeugma Mozaikleri’ne müdahalenin önlenmesi istemiyle dava açılan 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.
2.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin bu kararı sonrasında, halen Gaziantep Arkeloji Müzesi’nde salonda kilitli halde bekletilen Zeugma mozaiklerine ve Mark Heykeli’ne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin vereceği karara kadar dokunulamayacak.

DAVANIN GELİŞİMİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları arasında ortaya çıkan ve Zeugma mozaiklerinin kapısı kilitli bir salonda korumaya alınmasıyla sonuçlanan anlaşmazlık, eserlerin İstanbul’da yapılacak Nato Zirvesi’ne katılacak yabancı konuklar için Topkapı Müzesi’nde sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı.
Zeugma mozaiklerinin Gaziantep’ten bir başka ile götürülmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcileri güçbirliği oluşturmak amacıyla Zeugma Platformu’nu oluşturdu.
Platform, eserlerin İstanbul’a taşınmak üzere sandıklara yerleştirildiği 11 Mart’ta, taşınmaz eserlerin naklinin suç olduğu iddiasıyla Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı ihtiyati tedbir kararı sonrasında mozaiklerin bulunduğu salonun demir kapısı kilitlendi, müze ziyarete kapatıldı.
Bu gelişme üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatı Süleyman Karabulut aracılığıyla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak ihtiyati tedbire itiraz etti.

ESERLER KİLİT ALTINDA
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları arasında ortaya çıkan ve Zeugma Mozaikleri’nin, kapısı kilitli bir salonda korumaya alınmasıyla sonuçlanan anlaşmazlık, eserlerin İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’ne katılacak yabancı konuklar için Topkapı Müzesi’nde sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı.
Zeugma Mozaikleri’nin Gaziantep’ten bir başka ile götürülmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bu yöndeki görüşlerini sık sık basın açıklamaları yaparak kamuoyuna duyurdular.
Basın açıklamalarına karşın sergi hazırlıklarının devam etmesi karşısında örgütlenen sivil toplum kuruluşları güçbirliği oluşturmak amacıyla Zeugma Platformu’nu oluşturdu.
Platform, eserlerin İstanbul’a taşınmak üzere sandıklara yerleştirildiği 11 Mart’ta, taşınmaz eserlerin naklinin suç olduğu iddiasıyla Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı ihtiyati tedbir kararı sonrasında mozaiklerin bulunduğu salonun demir kapısı kilitlendi, müze ziyarete kapatıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-mozaikleri-gaziantep-te-kaliyor-_10635.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!