Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 2013 Sahiplerini Buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve İzmir’in tarihe duyarlılığını kutlayan 'Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri'nin sahipleri, düzenlenen bir törenle ödüllerini aldılar. Yazar Tarık Dursun K., bu yıl ilk kez verilen 'İzmir’e Katkı Özel Ödülü'ne değer bulundu.

yapi.com.tr

Yarışma Duyuruları

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 2013 Sahiplerini Buldu Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri 2013 Sahiplerini Buldu
+ Ajandama Ekle

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 11. kez düzenlenen 'Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri' töreni, Aziz Vukolos Kilisesi’nde gerçekleştirildi. Kentin tarihi yapılarının korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ödüller için bu yıl yapılan 35 başvurudan 16’sı ödüle değer bulundu. Bu yıl ilk kez verilen 'Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalı'nda 'İzmir’e Katkı Özel Ödülü'ne layık görülen İzmirli edebiyat çınarı Tarık Dursun K.’ya ödülünü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verildi. Kentin kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasına katkı koyan, 2013 yılında hayatını kaybeden Prof.Dr. Ahmet Eyüce, Prof.Dr. Gürhan Tümer, Doç.Dr. Emre Madran ve Y.Mimar Oktay Ekinci de törende unutulmadı.

‘Korumak’ kelimesi bugün çok daha önemli

'Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri'ni özverili bir çalışmayla her yıl sürdürdüklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘korumak’ kelimesinin bugün ülkemizde çok daha önem kazandığını söyledi. Ranttan önce yaşam kalitesi ve bir daha yaratılamayacak nedret eserlerin, insanlık değerlerinin korunması, aslına uygun olarak ayağa kaldırılması, restore edilmesi ve kamu alanlarının yaratılmasının yanısıra demokratik ve katılımcılık kültürlerinin gelişmesinin önemine değinen Başkan Kocaoğlu, “Son zamanlarda gün geçmiyor ki, istimlak, özelleştirme, konut yapma, yap-işlet-devret gibi çeşitli isimler altında kamu değerleri, ülkenin genelinin serveti tabir yerindeyse bir yerin planları ticarete, AVM’ye dönüştürülmesin. İzmir’i ve ülkemizi ‘ham yapmak’ isteyenlere karşı birlikte direnmemiz gerekiyor. Bizler, meslek odalarıyla birlikte zaten gerekli hukuki süreçleri başlatıyoruz ve yürütüyoruz. Elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz. Bir gün gelecek ki o gün de çok uzun değil, yargıda da biz bunu koruyamayacağız. Biz bu sinyallerini hızlı bir şekilde almaya başladık” dedi.


“Direniyoruz, direneceğiz de”

Korumanın tek bir yolu ve gücü olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kitlesel olarak halk korursa, kentli korursa, güç korursa o zaman koruyabiliriz. Öbür türlü çabalayacağız, ama çok büyük çoğunlukla gözümüzün önünde akıp gidecek ve AVM’lere, kapalı klimalı yerler çoğalacak. Biz yerel yönetim olarak İzmir’in o hale gelmemesi ve ham yapılmaması için elimizden gelen her türlü desteği özveride bulunarak, yasal çerçevede göstermeye çalışıyoruz. Direniyoruz, direneceğiz de. Ama tüm İzmirli hemşehrilerimizin de aynı hassasiyeti göstererek güç birliği, gönül birliği içinde ve koruma bilinciyle destek olmasını, ülkenin en aydınlık kentinin ve bizden sonra gelecek kuşakların değerlerinin ham olmaması için katkı koymasını diliyorum” diye konuştu.

Tarık Dursun K: Teşekkür ediyorum

İzmir’in tarihi değerlerini edebiyat yoluyla ölümsüzleştirerek yaşatması, kent kültürüne koyduğu katkı, kent tarihe dönük hazırlanan pek çok yayın, belgesel film ve belgesel fotoğraf çalışmalarına esin kaynağı oluşturmasıyla, bu yıl ilk kez verilen ödüle layık görülen ünlü yazar Tarık Dursun K ise, “Yazarlar arasında doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı kente en çok ilgi gösteren ve en çok himaye edilen yazar benim. Bunun için ben herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ödüllerin devam etmesi, ortak duyarlılığının bir yansıması

Seçici Kurul Başkanı Doç.Dr. Hümeyra Birol Akkurt ise yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri’nin sürekliliğinin yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve halkın bu konudaki ortak duyarlılığının bir yansıması olduğunu belirtti.

Kategori sırasıyla ödüller şöyle sıralandı:

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/yarismalar/tarihe-saygi-yerel-koruma-odulleri-2013-sahiplerini-buldu_114274.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!