Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2017’nin Parlayan Metali 'Alüminyum'

Emtia devi Çin'in alimünyumda arz fazlasını kontrol altına alacağı beklentisi alimünyumun yıldızını parlattı.

yapi.com.tr
2017’nin Parlayan Metali 'Alüminyum'

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Çin’in piyasadaki arz fazlasını sona erdireceği yönünde adımlar atacağı beklentisiyle alüminyumda fiyatlar, üç yılın zirvesine yöneldi. 2017’de en iyi performans gösteren endüstriyel metal alüminyumun yıldızı parlıyor. İçecek kutularından arabalara, inşaat kirişlerden sanayiye kadar her alanda kullanılan bir metal olan alüminyumun fiyatları, bu yıl yüzde 15 artışla, yüzde 2.7 yükselen çinko ile yüzde 3.1 artan bakırı geride bıraktı. Küresel metal piyasasında öncü borsalardan biri olan Londra Metal Borsası’nda (LME) verilerine göre üç aylık alüminyum kontrat fiyatları bir önceki güne oranla 17 dolar artışla ton başına 1963 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Küresel alüminyum pazarında finansal krizden bu yana, Çinli üreticilerin yeni kapasitelere ve en son eritme teknolojilerine milyarlarca dolar harcama yapmasından dolayı oluşan arz fazlası piyasaya gölge düşürüyordu. Şimdilerde ise kömür ve çelik endüstrilerinde aşırı kapasiteyle mücadele ettikten sonra Çinli yetkililerin gözlerini hafif metale doğru çevirdiği işaretleri yer alıyor.

Yüksek getiri için rekor pozisyon

Londra merkezli emtia danışmanlığı şirketi CRU’ nun Analisti Eoin Dinsmore Financial Times’a verdiği mülakatta, “Çin’in alüminyum arzına yaklaşımında büyük bir değişim oldu. Ve emtia piyasalarında hiç kimse Çin hükümetine karşı pozisyon almak istemiyor” dedi. Yatırım bankası Morgan Stanley analistleri ise Çin’in merkezi yönetiminin ana öncelikleri arasında hava kirliliğini kontrol altına almanın ve alüminyumda üretim reformları olduğunu belirtiyor. LME verilerine göre çok sayıda yatırımcı, alüminyumda daha yüksek fiyat beklentisiyle rekor sayıda pozisyon aldı. Fakat fiyatta kısa vadede 2 bin dolar üzerini konuşmak için fiili üretim kesintilerinin duyurulması gerekebilir.

Devlerin kârlılığına ‘demir’ gölgesi

Çelik üretiminde kullanılan demir cevheri fiyatları, Çin’deki çelik fiyatlarındaki düşüş endişeleri nedeniyle bu hafta altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin sevkiyatı için gösterge kabul edilen Avustralya menşeli demir cevheri fiyatları yıl başında ton başına 77.6 dolar seviyesinden 61.50 dolar civarına geriledi. Bu hafta yayınlanan resmi rakamlar, Mart ayında Çin’in çelik üretiminin hızlandığını gösteriyor. Çin çelik üretimi mevsimsel talep artışı beklentileriyle birlikte aylık 72 milyon ton ile rekora imza attı. Ancak mart ayı Çin konut verileri dört ay üst üste büyümede yavaşlamayı işaret etmesi çelik fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Zira çelik inşaat sektöründe çok kullanılan bir metal. Demir cevheri fi yatlarındaki düşüş, bu emtiayı kilit bir kaynak olarak kullanan Anglo American, BHP Billiton ve Rio Tinto gibi büyük madencilik gruplarının kârlılığı üzerine gölge düşürüyor.

ETİKETLER: alüminyum
http://www.yapi.com.tr/haberler/2017nin-parlayan-metali-aluminyum_158255.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!