Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

35. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un 'Konuk Ülke'si Almanya Olacak

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, Türkiye ekonomisi ve yapı sektörünün 2011 yılındaki genel seyrini, 2012 yılı öngörülerini ve Yapı Fuarları - Turkeybuild'a dair uluslararası boyuttaki işbirliği ve gelişmeleri aktaracağı bir öğle yemeğinde basın mensupları ile bir araya geldi. Onay, 2011'in üçüncü çeyreğinden verilerin ışığında

yapi.com.tr
35. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un 'Konuk Ülke'si Almanya Olacak

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, Türkiye ekonomisi ve yapı sektörünün 2011 yılındaki genel seyrini, 2012 yılı öngörülerini ve Yapı Fuarları - Turkeybuild'a dair uluslararası boyuttaki işbirliği ve gelişmeleri aktaracağı bir öğle yemeğinde basın mensupları ile bir araya geldi. Onay, 2011'in üçüncü çeyreğinden verilerin ışığında yaptığı değerlendirmede Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye inşaat sektörleri arasındaki ihracat potansiyelinin önemine değinirken, 35. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un "konuk ülke"sinin Almanya olacağını açıkladı.

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay
bugün (13 Aralık 2011) bir “yuvarlak masa” toplantısı ve öğle yemeği çerçevesinde basın mensuplarını ağırladı. Onay, “dostça bir buluşma” olarak düşünüp kurgulanan toplantıda Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörünün 2010 ve 2011 yıllarının ilk 3 çeyreğinde çizdiği tablonun derinlemesine bir analizini de gerçekleştirdi.



“Ekonomi okurken miyop gözlüğümüzü takmamız lazım”

“Tam bir ekonomik atılım yılı” olarak tanımladığı 2011 senesi içerisinde Türkiye inşaat sektörünün, 2008 ekonomik krizi sonrasında gerçekleştirdiği müthiş yükselişi azalan bir ivme ile devam ettirdiğini ifade eden Onay, bu gelişimin –olası ilk intibanın aksine- çok olumlu olduğuna değindi. Onay 2010 yılı içerisinde, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) göstergelerinin toparlanmış bir ekonomiye kıyasla onun çok önüne geçmiş bir inşaat sektörüne işaret ettiğini hatırlattı. Bu farkın sürdürülemez bir ekonomik düzen ortaya koyduğunu dile getiren Onay, 2011 yılının 3. çeyreğinde 8,2 puan olarak açıklanan Türkiye GSYH gelişme hızı ile 10,6 puana düşen inşaat sektörü gelişme hızının, birbirine yakınlaşan eğriler ortaya koyarak sürdürülebilir büyümeye de yaklaştırdığını vurguladı.

“Ekonomi okurken miyop gözlüğümü takmamız lazım” sözleri ile işsizliğin azaldığı ve istihdamın arttığı bir yerel ekonomik tablonun karşısında, Türkiye’nin 2 katı işsizlik ile boğuşan AB ülkeleri olduğunu anımsatan Onay, bu gerçeğin Türkiye’de üretimin arttığını gösterdiğini dile getirdi.



“Türkiye yapı sektörü cari açığı kapatan yegane sektör”

Barış Onay, Türkiye ekonomisinin olumlu yükseliş grafiğine karşılık dramatik bir cari açık tablosu ortaya koyduğuna da değindi. 2010 ile 2011 yıllarının ilk 10 ayı karşılaştırıldığında 2 katına çıktığı gözlenen cari açık karşısında “Her şey çok olumlu idi, peki ne oldu?” sorusunu yönelten Onay, mevcut paradigma içinde üretimi ithalata bağlı bir sistem ile karşı karşıya olduğumuzu belirtti. Ekonomi ne kadar büyürse, cari açığın da o oranda arttığını söyleyen Barış Onay, Türkiye yapı sektörünü inşaat malzemesi ile proje üretimi ve dışarıya ihracatı ile “cari açığı kapatan yegane sektör” olarak tanımladı.

Kriz öncesi veriler ile kıyaslandığında bugün inşaat sektörünün % 109’luk bir büyüme ile karakterize olduğunu ifade eden Barış Onay, inşaat ekonomisinde yönetici trendin Avrupa Birliği kaynaklı olmamasına rağmen, mevcut global konjonktürde ihracatta en kuvvetli dış ticaret partnerinin yine de AB ülkeleri olduğu yorumunda bulundu. “Türkiye’nin en büyük ihracat kapısı” olarak tanımladığı Avrupa Birliği’nin, “en çok ihracat yapılan 10 ülke” sıralamasında 5 ayrı ülke ile temsil edildiğinin ve bunun, mevcut ihracatın %47’sine karşılık geldiğinin altını çizen Onay,  bu giderek artan potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.



Ve 35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un ‘Konuk Ülke’si Almanya…

Barış Onay basın toplantısında, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 35. kez gerçekleştirileceği 2012 yılında, detaylandırdığı global tablo içerisinde Türkiye inşaat sektörünün konumundan hareketle, ilk kez geçtiğimiz sene gerçekleştirilen ‘konuk ülke’ projesinin Almanya ile sürdürüleceğini açıkladı.

2011 yılında hakim “Rusya'da pazar kaybediyoruz” kaygılarına karşı ülkeler arası bağları güçlendirmek üzere etkinlikler ve iş forumları ile desteklenmiş bir ‘konuk ülke’ programı gerçekleştirildiğine değinen Onay, Alman inşaat sektörünün Türkiye’de çok sayıda distribütör ve % 100 firma Alman sermayeli firma üzerinden temsil edildiğini de vurguladı.

‘Konuk Ülke Almanya’ projesinin bu yıl da kapsamlı toplantılar ve konferanslar eşliğinde geliştirileceği belirten Onay, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un Messe München işbirliğinde dünyanın en büyük fuarı BAU’ya da katılım göstereceğini bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/35-yapi-fuari---turkeybuild-istanbulun-konuk-ulkesi-almanya-olacak_90057.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!