Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Konuk Ülke Almanya' Toplantılarının 2. Adımı İstanbul'da Gerçekleşti

Almanya lansmanı geçtiğimiz ay Essen’de düzenlenen DEUBAU Fuarı’nda yapılan 'Konuk Ülke Almanya' projesinin Türkiye tanıtım toplantısı, Türk Yapı Sektörü Raporu değerlendirmesi ile birlikte bugün (16 Şubat Perşembe) yapı sektörü profesyonellerinin ve yatırımcıların katılımıyla Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
'Konuk Ülke Almanya' Toplantılarının 2. Adımı İstanbul'da Gerçekleşti

Almanya lansmanı geçtiğimiz ay Essen’de düzenlenen DEUBAU Fuarı’nda yapılan 'Konuk Ülke Almanya' projesinin Türkiye tanıtım toplantısı, Türk Yapı Sektörü Raporu değerlendirmesiyle birlikte bugün (16 Şubat Perşembe) yapı sektörü profesyonellerinin ve yatırımcıların katılımıyla Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi. Konusunda uzman konuşmacılarla iki ayrı oturum halinde düzenlenen toplantıda, Türk yapı sektörünün mevcut durumu ve gelecek dönem değerlendirmeleri rehberliğinde; Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul’un 'Konuk Ülke Projesi'yle Türk ve Alman yapı malzemesi üreticileri arasında yaratacağı ticari işbirliği olanakları, bunun getireceği avantajlar ve projenin üçüncü ülke stratejilerini oluşturmada sağlayacağı sürdürülebilir pazar etkinlikleri görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmalarını yapan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve Federal Almanya Başkonsolos Yardımcısı Dr. Philipp Deichmann, iki ülke arasındaki ilişkilerin köklü geçmişi üzerinde durdular.
Doğan Hasol, Avrupa Birliği'nin (AB) en güçlü ülkesi Almanya'nın Türkiye'nin ekonomi konusunda en önemli ortaklarından biri olduğuna vurgu yaparken; Dr. Philipp Deichmann, Almanya'da çok iyi bilinen Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un bu yıl konuk ülkesi olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Geniş bir yelpazeye yayılan Türk-Alman işbirliklerinde ekonomik faaliyetlerin ağırlığına işaret eden Deichmann, Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'un Türk ve Alman yapı sektörlerinin komşu coğrafyalarda ortaklaşa yapacakları yatırımlar açısından öneminin altını çizdi.



Türk Yapı Sektörü Raporu 2011 ile sektör değerlendirmesi ve 'Konuk Ülke Almanya' projesi

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen ilk oturumda YEM ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay, Türk Yapı Sektörü Raporu 2011'de yer alan bulgulardan yola çıkarak yapı sektörünün durumunu değerlendirirken, geleceğe yönelik de bir projeksiyon sundu. Türkiye'nin 2011 üçüncü çeyrek verilerine göre yüzde 12,7 büyürken, aynı dönemde AB27 ülkelerinin yüzde 1,5 büyüdüğünü anımsatan Onay, söz konusu rakamların, ihracatının yüzde 46,7'sini AB ülkelerine yapan, yapılan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 88'ini AB ülkelerinden alan, yine turist profilinin yüzde 58,4'ünü AB ülkelerinden gelen ziyaretçilerin oluşturduğu Türkiye için sürdürülemez olduğuna dikkat çekti. İmalat sanayi kapasite kullanım oranları ve işgücü göstergelerinden yola çıkarak büyümeyle birlikte artış trendine giren cari açığa işaret eden Onay, bunun, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de özel sektörün üretim modellerini yeniden gözden geçirmesi gerekliliğinin bir kanıtı olarak okunması gerektiğini söyledi. Onay, enerjinin ithalatta ciddi bir kalem olduğunu belirterek, "Yerli enerji kullanmadıkça, cari açığın en azından yüzde 20'lik dilimini kapatmak mümkün değil. Türkiye, enerji sorununu çözerse cari açığını kapatabilecek durumda" dedi. Petrol fiyatlarındaki artışın ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın direkt üretici fiyatlarına yansıdığına değinen Onay, üreticilerin artan maliyetleri tüketiciye yansıtmama çabasının artık devam ettirilemeyecek bir noktaya geldiğini, bunun da ürün fiyatlarına yansıyacağını sözlerine ekledi.

Büyüme normalleşecek

Sunumunda Türkiye yapı sektöründen verilere de yer veren Onay, büyüme hızı açısından farklı tepkiler veren GSYH ile inşaat sektörünün 2011'de aradaki makası kapatarak birbirine yaklaştığını, bunun bir 'normalleşme' olarak okunabileceğini kaydetti. İnşaat sektörünün son 10 yılda Türkiye ekonomisine sağladığı katkının ortalama yüzde 5,7 civarında olduğunu kaydeden Onay, ancak sektörün, gelişimini -5 / 5 bandında bir seyirle sürdüren AB27 ve Avro Bölgesi'ne göre inişli çıkışlı yapısına dikkat çekti. Türkiye'nin sabit sermaye yatırımları içinde kamu ve özel sektör inşaat yatırımları, yapı ruhsatına göre bina sayıları ve yüzölçümleri, Türkiye'deki konut satışları ve konut kredileri hacmi, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri konularına da değinen Onay, rakamların büyümede bir yavaşlamaya işaret ettiğini ama bu yavaşlamanın bir resesyona dönüşmesinin beklenmediğini ifade etti. İnşaat malzemeleri üretiminden de bahseden Onay, düşük ithalat payıyla Türkiye ekonomisi için bir çıkış kapısı olduğunu vurguladı.

2012, Türkiye'nin güçlü partnerlerle hareket etmesi gereken bir yıl

Katılımcılara, 'Konuk Ülke Almanya' projesi hakkında bilgiler de veren Onay, 2012'nin Türkiye'nin güçlü partnerle hareket etmesi gereken bir yıl olduğunun altını çizdi ve enerji dışı kalemlere bakıldığında Türkiye’nin bir numaralı dış ticaret partneri olan Almanya'nın bu çerçevede 'konuk ülke' olarak belirlendiğini söyledi. Onay, projenin ilk iletişim çalışmasının 10 – 14 Ocak 2011 tarihleri arasında Essen Almanya’daki DEUBAU Yapı Malzemeleri Fuarı’nda gerçekleştirildiğini anımsatarak, 6 Mart'ta Krasnodar, 16 Mart'ta Sofya ve 10 - 11 Nisan tarihlerinde Moskova'da yapılacak inşaat forumlarıyla tanıtım çalışmalarının süreceğini aktardı.


 
Frank Kaiser: İki ülke birbirini tamamlayabilir

Barış Onay'dan sonra söz alan AHK Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Pazar Araştırmaları Bölüm Müdürü Frank Kaiser, Alman ve Türk yapı sektörlerinin işbirliği anlamında taşıdığı potansiyeller üzerinde durdu. Yapı sektörünün Almanya endüstrisi için öneminin altını çizen Kaiser, 2011'de yüzde 6,5'lik bir reel büyüme yakalayan sektörün ülke ekonomisine yüzde 9,5 - 10 gibi bir katkı sağladığını, istihdam açısından da yüzde 5,5'lik bir paya sahip olduğunu söyledi. İki ülkenin birbirlerini tamamlayabilecekleri Rusya, Türkmenistan, Orta Doğu gibi pazarlarda faaliyet yürüttüğüne değinen Kaiser, Türkiye'nin Alman şirketler için bir üs olabileceğini kaydetti. Sunumunda, Almanya'nın Türkiye yapı sektörüne neler katabileceğinin yanıtlarını da arayan Kaiser, bunları, know-how ve bilgi transferi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji teknolojileri, kalite yönetimi ve iyileştirme, eğitim olarak sıraladı.



Isabel Knauf: Türkiye'de en sevdiğim sözcük 'olabilir'
 
Toplantının son konuşmacısı ise 11 yıldır Türkiye'de yaşayan Knauf Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Isabel Knauf oldu. Katılımcılara, bir aile şirketi olan Knauf hakkında bilgi veren İsabel Knauf; 1989'da Bilkent Ankara Fabrikası'nda üretime başlayarak girdikleri Türkiye pazarının avantajlarından ve dezavantajlarından bahsetti. Türkiye'nin kendileri için önemli olduğunu, çünkü İtalya'dan Hindistan'a kadar geniş bir bölgeye rahatlıkla ulaşabildiklerini bildiren Knauf, 1997'den bu yana Türkiye'ye 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Türkiye'de kimsenin denemekten korkmadığına ve arzulu olduğuna değinen ve en çok 'olabilir' sözcüğünü sevdiğini söyleyen Knauf, çalışanların çok hevesli ve motivasyonlarının yüksek olduğunu, ayrıca altyapının hızla geliştiğini, gümrüklerde hiçbir sorun yaşamadıklarını sözlerine ekledi. Isabel Knauf, Türkiye'yi, 23 trilyon dolarlık bir pazara ulaşmak için kilit bir ülke olarak tanımladı.



YEM ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay'ın Türk Yapı Sektörü Raporu 2011 sunumu için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/haberler/konuk-ulke-almanya-toplantilarinin-2-adimi-istanbulda-gerceklesti_90809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!