Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

64 Yıllık Karanlıktan Güneş Enerjisi ile Kurtuldu

Antalya'ya 45 kilometre uzaklıktaki dağlık Hisarçandır'da, 1950'de yapılan taş binada yıllardır elektriksiz yaşayan Bayar Ailesi, Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yapılan güneş enerjisi sistemiyle elektriğe kavuştu.

yapi.com.tr
64 Yıllık Karanlıktan Güneş Enerjisi ile Kurtuldu Foto: DHA

DHA'nın haberine göre, Konyaaltı Plajı'na 45 kilometre, Hisarçandır- Üçoluk yoluna 2 kilometre uzaklıktaki Menevişiler mevkisinde 1950 yılında yapılan taş binada 49 yaşındaki Tursun Bayar ile ablası, ağabeyi, yengesi ve ağabeyinin 7 yaşındaki kızı olmak üzere 5 kişi yaşıyor. Karadeniz'in doğal yapısını andıran bölgede, yaşadıkları evin elektrik şebekelerine uzaklığı ve elektrik hattı çekme maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle yıllardır elektriksiz yaşadıklarını anlatan Tursun Bayar "Bu çağda medeniyetin içinde, Konyaaltı gibi dünyaca ünlü bir plaja çok yakın olmamıza rağmen ortaçağ karanlığında yaşıyorduk. Karşı tepelerde yanan ışıkları görüyorduk, ancak bir gün bize de ulaşabileceğini hiç ümit etmiyorduk" dedi.

Buzdolabı da aldılar

Bayar ailesinin evine kurulan güneş enerji sistemi, Konyaaltı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin, Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklenmesi Projesi, Makine Alımları Kapsamında Güneş Kollektörü Alım Projesi'nden bahsetmesiyle hayata geçirildi. Güneş enerjisiyle evlerine ışık giren aile, bir de buzdolabı aldı. Bayram Bayar'ın ilk işi ise sürekli cebinde taşıdığı ve nerede elektrik bulursa şarj ettiği cep telefonunu şarj etmek oldu. Bayram Bayar, "Artık yanımda şarj makinesi taşımayacağım" diye konuştu.

Karanlık nedeni ile üniversiteyi bıraktı

Gündüzleri tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını, taşımalı sistemle ilköğretim ve liseyi okuduğunu belirten Tursun Bayar, 2000'li yıllarda açıköğretimden Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nu kazandığını, ama gündüz keçilerin bakımı, ev ve bahçe işleri nedeniyle, akşam da karanlık nedeniyle ders çalışamadığından 4- 5 yıl devam ettirdiği üniversiteyi sonunda bırakmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Kendisi gibi taşımalı sistemle Çakırlar İlkokulu'nda 7'nci sınıf öğrencisi olan yeğeni Ayşe'nin de akşamları ödevlerini yapamadığı ve derslerine çalışamadığını kaydeden Tursun Bayar şunları anlattı:

"Ayşe gaz ocağı, mum ışığı altında ödevleri, derslerini yapmaya çalışıyordu. Çoğu zaman ise ders çalışamıyor, ödevlerini yapamıyordu. Şİmdi güneş enerjisiyle birlikte gelen elektrik onu da çok mutlu etti."

Günde 3 bin watt

170 baş keçi, 17 dekar kayısı, 10 dönüm nar ve karışık meyve bahçesi, taşımacılıkta kullandıkları 1 at ve 1 katırları olan ailenin evine kurulan sistemle, güneş enerjisinden günde 3 bin watt elektrik üretimi gerçekleşiyor. Bunun da bir evin günlük aydınlatma, soğutma, çamaşır, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi, televizyon ve bilgisayar gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olduğu belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/64-yillik-karanliktan-gunes-enerjisi-ile-kurtuldu_125549.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!