Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Almanya’da Güneş Enerjisi...

Avanos'a Güneş Santrali Kurulacak

Foto: DHA

64 Yıllık Karanlıktan Güneş...

Köylerin Elektriğini Güneş...

Güneş için Kritik Tarih: 2050

İşte Geleceğin Yeni Enerji Kaynakları

Fatura Yüksek Gelince Kendi...

Enerji Toplantısında Karadan...

TÜBİTAK'tan Güneşe Kafa Yorana Destek!

6 Milyar Euro’luk Güneş Başvurusu

Güneşe 'Dev' Yatırım

Karşıyaka'ya Güneş Tarlası

‘Enerji Açığı Koca Bir Yalan’

Güneş Enerjisine 50 Milyon Euro

Çatıları Kiralayın, Güneş Paneli Kuralım

Güneş Enerjisi Sektörü İzmir'de...

Arıtmanın Çamuru Güneşte Kuruyacak

Dünyanın En Büyük Yüzen Güneş Paneli

Çatın Yoksa Güneş Bahçen Var!

Adilcevaz'ın Elektriği Güneşten

Güneş Enerjisiyle Buhar, Elektrik...

Selçuk'a 'Güneş Enerjili' Hal Binası

"Neden Güneşten Para Kazanamıyoruz?"

Eymir Gölü’ne Güneş Teknesi

Kamuda Güneş Enerjisi Kullanımı...

Şartlar Oluştu, Güneşe Yatırım...

İleri Teknoloji Güneş Enerjisi Ürünleri

'Güneşte' Çin Markası

Asfalt Yerine 'Güneş Enerjili'...

Almanya'dan Güneş Enerjisini...

Eşek Sırtında Güneş Enerjisi

Enerji Sektörüne "Güneş" Doğacak

Balance Güneşli, Sokak Hayatını...

Türkiye Dünyanın Önemli Güneş...

Güneşe Dev Yatırım

Özyeğin Üniversitesi’nin Güneş...

Camdan, Büyüleyici Bir Güneş

Güneş Enerjisi ile Çalışan Feribot

İETT İlk Güneş Enerjisi Tesisini Kurdu

Güneş Enerjisinde Kriz

Konya Organize Sanayi Bölgesi...

Bu Kentin Enerjisi Güneşten

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Santral'in kurulması planlanan ve yılın 300 günü güneş gören Mersin'de konutların üzerine yerleştirilen ve sıcak su temini sağlayan güneş enerjisi sistemleri, elektrik kullanımını düşürüyor.

yapi.com.tr
Bu Kentin Enerjisi Güneşten

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 Eylül ayında yaptığı verilere göre 566 bin 139 konutun bulunduğu kentte, 900 TL ile 1700 TL arasında fiyatlara taktırılan sistemleri kullanan konutlar, günde yaklaşık 13.2 kilowatt tasarruf sağlıyor.

DHA'nın haberine göre, Türkiye'nin güneş haritasına göre Akdeniz'den başlayan ve İç Anadolu'ya kadar uzanan bir bölgede güneşin verimliliğinin yüksek olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Akdeniz'de yılın 300 gününün güneş ile geçirildiğini söyledi. Su ısıtma temini için kullanılan güneş enerjisi sistemlerinin enerji tasarrufuna ciddi katkı sağladığını belirten Atar, "Kentimize baktığımızda her binanın üzerinde, çok miktarda su ısıtma sistemlerini görebilirsiniz. Bunların çalışma sistemi sadece güneşe dayalı sıcak su elde etmekte kullanılıyor. Su ısıtan güneş enerjisi sistemlerinin yaklaşık 150 litre sıcak su haznesine sahip. 2 saatlik bir zaman içerisinde suyun sıcaklığını yaklaşık olarak 80 santigrat dereceye ulaştığını düşünürsek, bu geçen zamanda 4 bin 400 watt kazanımımız olacak. Yani biz güneş ile yapılan aynı işi elektrik enerjisi ile yapacak olsak 4 bin 400 watt enerji harcayacaktık. Günde 3 depo kullanıldığında bu rakam 13.2 kilowatt yapar. Bunu satın alınan enerjinin kilowatt saati ile çarptığımızda 5 TL gibi ücrete denk gelmekte. Bunu lokal bazlı ve kent bazlı düşündüğünüzde rakam yüksek. Kentimizde ne kadar çok konut olduğunu düşünün ve konutlarda hemen hemen güneş enerjisi sistemi kullanmayan kalmadı. Bunların hepsini değerlendirdiğimizde güçlü bir enerji tasarrufu yapmış oluyoruz. Kent için bu bir kazanımdır" dedi.

Akkuyu'dan elde edilecek enerjinin kente yararı yok

Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda güneşi ön plana çıkarmamanın büyük sıkıntı yarattığını belirten Atar, Akkuyu Nükleer Santrali'nde üretilecek enerjinin kente fayda sağlamayacağını savundu. Akkuyu'da nükleer santralinin yapılması durumunda 4 bin 800 megawatlık bir santral olacağını kaydeden Atar şunları söyledi:

"Aslında her ne kadar bu nükleer santral enerji santrali gibi tanımlansa da, aslında nükleer santraller, enerji santralleri değil yan ürün olarak elektrik enerjisi üretmekte kullanılan sistemlerdir. Nükleer santraller aslında uranyum zenginleştirmede kullanılan sistemlerdir. Uranyum zenginleştirme işlemi sırasında açığa çıkan soğutma suyunu ısıtılması ile tribüne göndererek yan ürün olarak enerji elde edilir. Akkuyu'daki 4 bin 800 megawatlık enerjiyi, ki bize bunun 2 bin 400 megawatını verecekler. Diğer kısmı kendi içerisinde kullanılacak. Kent olarak baktığımızda 2 bin 400 megawatlık enerji için bu kadar riski göze almaya gerek var mı? Kendi topraklarımızı, başka ülkelerin deney alanı olarak kullanmamıza gerek var mı? Kayıp kaçak oranlarını düşündüğünüzde, maalesef ülkemizde yüzde 15-16 civarlarında, Avrupa'da yüzde 6 civarlarında. Sadece kayıp kaçaklarımızı yüzde 15'ten yüzde 6'ya düşürmek için mevcut şebekeleri ıslah çalışmaları yapılsa, fotovoltaik pillerden lokal bazlı üretimler yapılsa kayıp kaçaklar zaten azalacaktır. O zaman nükleer santrali serüvenine girmemize gerek kalmayacak. Biz mevcut enerjimizi verimli kullansak zaten ülke olarak enerji konusunda bir sıkıntımız olmayacak. Dışa bağımlılığımızın da azaltılması gerek. Dışa bağımlılığımızı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkarılmalı, güneşi, suyu, rüzgarı ekolojik dengeyi bozmadan kullanmalı ve Akkuyu Nükleer Santrali yapımından vazgeçilmelidir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-kentin-enerjisi-gunesten_122893.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!