Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Alevden Kurtardık, Madene Vermeyiz"

Antalya’da mermer ocağına karşı direnen ve gözaltına alınan yurttaşların tepkisi sürüyor.

yapi.com.tr
"Alevden Kurtardık, Madene Vermeyiz"

Antalya Manavgat’ta mermer ocağına karşı direnen ve jandarmanın müdahalesiyle gözaltına alınan yurttaşların direnişi sürüyor.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; maden şirketi, Kırkkavak köyünde mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu. Bölge halkının iddiasına göre, köy muhtarı yurttaşları bilgilendirmediği için şirket sessiz sedasız 2018 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı.

Uzun süre harekete geçmeyen şirket, yakın zamanda faaliyete başlamak için ormanlık alana dozerle girdi. Mermer ocağını bölgede istemeyen 11 köyün halkı bir araya gelerek ağaçları katleden ve maden sahasına yol açmak için çalışan dozeri alandan çıkardılar. Protesto sırasında jandarmayla karşı karşıya kalan bölge halkından 30 kişi gözaltına alındı. Jandarmadaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Bölgenin bir vadi içerisinde kaldığını belirten eski Kırkkavak köyü muhtarı İbrahim Civcer, “Mermer ocağıyla yerleşim yeri arasındaki uzaklık iki kilometre. Oradan çıkan toz yine vadinin içerisinde kalacak. Vadideki tahribat çok büyük olacak.” dedi.

Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan ise bölgenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğal kekik ve ada çayı yetiştirme alanı ilan edildiğini hatırlattı. Bölgede tarihi kalıntıların olduğunu ve başvurular yaptıklarını belirten Okudan, “Mermer ocağı yapılmak istenen yer, dünyaca ünlü Köprülü Kanyon’un bitişiğinde. Bölgede 500’e yakın endemik bitki türü bulunuyor. Kızıl Akbaba, Kara Semenderi, Dağ Keçisi ve Anadolu Sıvacısı da bölgenin endemik faunasını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Direniş sürecek
Bölge halkının kararlı olduğunu belirten Okudan, “30 kişiyi gözaltına aldılar, kimse geri adım atmıyor. Sadece Beşkonak, Kırkkavak değil, tüm köyler kararlılıkla direnmeye devam edecek.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/alevden-kurtardik-madene-vermeyiz_189145.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!