Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"AOÇ Arazileri Müzayedelik Değildir"

Atatürk Orman Çiftliği’nin toprak bütünlüğünün korunması için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ’nin toprak bütünlüğünün ve Cumhuriyet değerlerinin temsilinin korunması için hukuksal alanda mücadeleyi bırakmıyor.

yapi.com.tr
"AOÇ Arazileri Müzayedelik Değildir"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’nin Çukurambar’da 05.09.2019 tarihinde açık arttırma ile satışa çıkarttığı arazilerinde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi olduğunu ifade ederek, “Satışı durdurun, AOÇ arazileri müzayedelik değildir, arazileri AOÇ’ye devredin” dedi.

"Amacı dışında kullanılan AOÇ arazilerini, AOÇ’ye iade edin"
Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan; “24.05.1983 yılında 2823 sayılı Kanun ile Atatürk Orman Çiftliği Mülkiyetindeki Bir Kısım Arazinin Devredilmesine İzin verilmesi Hakkında Kanun ile AOÇ arazilerinden bir bölümü Tıp Fakültesi yapılmak üzere Gazi Üniversitesi’ne devredilmişti. Karakusunlar Mahallesi 29096 ada 7 parsel, 29098 ada 2 parsel, 29101 ada 24 parsel, 29101 ada 18 parsel, 29102 ada 5 parsel, 29101 ada 23 parseller Gazi Üniversitesi mülkiyetinde iken TOKİ ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan bir protokolle TOKİ’ye verilmiş, Bu hukuksuz devir 2011 yılı AOÇ Sayıştay raporlarına yansımış ve Sayıştay raporunda arazilerin 2823 sayılı Kanunun gerekçesine ve tahsis amacına aykırılık tespit edildiği için AOÇ’ye iade edilmesi gerektiğini ifade etmişti” diye konuştu.

TOKİ AOÇ arazisini ‘ABD’ye de satmıştı, şimdi de müzayedeye çıkartıyor
Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu araziler üzerinde 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi'nce imar planı değişikliği yapılarak konut ticaret alanına dönüştürülmüş, plan dava konusu olmuş ve iptal edilmişti. 2014 yılında bu defa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca plan değişikliği yapılmış, parsel bazında yoğunluk artışı getirilen 1/25000, 1/5000, 1/1000 ölçekli imar plan değişikliği kararlarını Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak yargıya taşımıştık. Ankara 5. İdare Mahkemesi imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçeleriyle imar planını iptal etmişti. TOKİ elinde bulundurduğu AOÇ arazilerinin 37.000 metrekaresini ABD Büyükelçiliği'ne satmıştı. Şimdi de TOKİ’nin elinde bulundurduğu arazilerin ada parsellerini değiştirerek, AOÇ’ye iade edilmesi gerekirken 05.09.2019 tarihinde açık arttırma müzayedesine konu edilerek satışa çıkarılacağı ilan edildi. TOKİ tarafından bu arazilerin  ilanın ekinde yayımlanan satışa konu edilen arazilerin takyidatlarında Mimarlar Odası’nın açtığı ve iptal kararı aldığı dava da gösterildi.”

"Atatürk’ün emaneti toprakların açık arttırma müzayedesine konu edilmesi utanç vericidir"
“1983 yılında AOÇ arazilerinin bir kısmının Gazi Üniversitesi'ne Kanun ile devrindeki amaç kamusal yarar içeren tıp fakültesi yapılmak üzere devredilmişken, bugün geldiğimiz noktada TOKİ'nin elinde AOÇ  arazileri rant aracı haline gelmiştir” diyen Candan, şunları kaydetti: “Bu süreç göstermiştir ki, AOÇ alanlarının kamu yararı önceleyerek devir ve tahsisleri bir süre sonra ranta konu ediliyor. İhalenin iptalini yargıya taşıyacağız ve ilgiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Amacına uygun kullanılmayan AOÇ arazileri AOÇ Müdürlüğü’ne derhal iade edilmelidir. AOÇ toprakları, konut ticaret bloklarına feda edilecek topraklar değildir. TOKİ'yi satış ihalesini iptal etmeye ve taşınmazları AOÇ Müdürlüğü’ne iade etmeye çağırıyoruz. İhaleye girmeyi düşünenler de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin AOÇ topraklarının bütünlüğü ve Mustafa Kemal Atatürk’ün şartlı bağışına uygun kullanımında vazgeçmeyeceklerini bilmeleri gerekir. Satışa çıkartılan alanlar AOÇ arazisidir, AOÇ’ye derhal iade edilmelidir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/aoc-arazileri-muzayedelik-degildir_174418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!