Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ar-Ge Yatırımları Türkiye’nin GSYH’sini %1 Artırabilir

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, her yıl yapılacak 1 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımının gelecek 10 yıl boyunca Türkiye’nin GSYH’sini yüzde 1 (8,3 milyar dolar) arttırabileceğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
Ar-Ge Yatırımları Türkiye’nin GSYH’sini %1 Artırabilir

Serpil Timuray, YASED tarafından Rixos Otel'de düzenlenen '2023 Hedefleri Doğrultusunda Bilgiye Dayalı Ekonomiye Geçiş Konferansı'nda, uluslararası şirketlerin Ar-Ge merkezi yatırımlarında Türkiye’nin tercih edilmesini sağlayacak stratejik önceliklerin oluşturulmasını hedeflediklerini, bu doğrultuda 'Türkiye’deki ArGe ekosistemini rakip ülkelerden daha iyi seviyeye getirmek için program önerisi’ konulu raporu hazırladıklarını anlattı.

Uluslararası doğrudan yatırımların ülkelerin ekonomisine olan katkılarına değinen Timuray, "Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için uluslararası doğrudan yatırımların lokomotif rolü bulunmaktadır. Tüm ülkeler, uluslararası yatırım çekme, yatırım ortamlarının daha cazip hale getirilmesi konularında birbirleriyle rekabet halinde. Çünkü bu yatırımlar, ülkelerin rekabet gücünü artırıyor, ekonomiye önemli katma değer sağlıyor ve büyümeye sağladığı katkıyla kalkınmada kaldıraç etkisi yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.  

Timuray, yaptıkları çalışmaya göre, 2004-2013 yılları arasında Türkiye’ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımların GSYH üzerinde 84 milyar dolar katkı sağladığını ve aynı dönemdeki istihdam artışının yüzde 36’sını karşılayarak 1,9 milyon kişiye iş imkanı yarattığını belirlediklerini ifade etti.

"2023 vizyonunda da Ar-Ge yatırımları önemli yer tutuyor"

Türkiye'nin 2023 vizyonunda da Ar-Ge yatırımlarının önemli yer tutuğunu belirten Timuray, şöyle konuştu:

"Yapılan iyileştirmeler sayesinde,  2013 yılında gerçekleşen 15 milyar liralık Ar-Ge harcamasının GSYH içindeki payı yüzde 1’e yaklaşmıştır. Bu harcamanın yarısına yakını ise özel sektör tarafından yapılmıştır. Türkiye'nin Ar-Ge alanında istihdam ettiği kişi sayısı da artmıştır. 2003 yılında Türkiye yaklaşık 38 bin kişilik Ar-Ge istihdamına sahipken, 2013 yılında bu rakam 113 bine ulaşmıştır. Türkiye’de aktif olarak çalışmalarını sürdüren 165 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin 64’ü uluslararası şirketlere ait."

"Çin, Hindistan üretimde ciddi rekabet gücü elde edecek"

Önümüzdeki dönemde Çin ve Hindistan'ın üretimde ciddi rekabet gücü elde edeceklerinin öngörüldüğüne dikkati çeken, Timuray, şöyle devam etti:

"Biz de ülke olarak, 2023 hedefleri doğrultusunda bölgesel ve küresel boyutta etkinliğimizi arttırmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç, Türkiye’nin son 10 yılda gerçekleştirdiği ekonomik atılımla birlikte bir fırsata dönüşebilir kanısındayız. Ar-Ge yatırımlarının GSYH üzerindeki etkisine yönelik çalışmalarımıza göre, her 1 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımının önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye’nin GSYH’sini yüzde 1 yani 8,3 milyar dolar arttıracağı tahmin edilmektedir. Bu rakamlar, uluslararası şirketlerin Ar-Ge yatırımları ve faaliyetleri için Türkiye’yi bir merkez olarak konumlandırmalarının stratejik önemine işaret etmektedir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ar-ge-yatirimlari-turkiyenin-gsyhsini-1-artirabilir-_127065.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!