Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bakan: Neden HES'lere Karşısınız?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES'lere neden karşı çıkıldığını anlayamadığını söyledi. Eroğlu, "Neden bu HES'lere karşı çıkıyorlar? HES'ler suyu tüketmiyor, temiz, yenilenebilir enerji" dedi.

yapi.com.tr
Bakan: Neden HES'lere Karşısınız?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, büyük bir doğa ve çevre katliamına yola açan, en küçük bir su yatağını dahi kurutan Hidroelektrik Santrallar'a (HES) neden karşı çıkıldığını anlayamadığını söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Eroğlu neden (HES), "Neden bu HES'lere karşı çıkıyorlar? HES'ler suyu tüketmiyor, temiz, yenilenebilir enerji. Dünyada teşvik ediliyor" dedi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı; "Bundan 30 yıl önce bunların bitmesi lazımdı. Japonya, Amerika bunların potansiyelini 30 yıl önce kullanmış. Dışarıya bağımlı değil, elektriğin sigortası. Buna rağmen bazı yayın organlarında tepki var. Çünkü enerjide pasta büyük, biz HES'leri devreye soktukça fiyat belli yerde sabit kalıyor, dışarıdan doğalgaz ithalatı azalıyor dolayısıyla buna karşı çıkmaları gayet normal."

Barajlar yüzmek için değil!

Konuşmasında eğitime yaptıkları yatırımları anlatan Bakan Eroğlu ardından da 'Su ve Suyun Yönetimi Nasıl Olmalı' konulu ilk dersi verdi. Su kaynaklarını iyi değerlendirmek için çok sayıda tesis açmak durumunda kaldıklarını kaydeden Eroğlu, "Türkiye'de baraj ve göletlerin keyif için değil, coğrafyanın verdiği zaruretten kaynaklandığını yapılan tesislerle de su problemi bulunan 76 şehre su götürdüklerini" anlattı.

'Ne kirletmesi!'

Türkiye'nin geçmişte akarsuların gücünden faydalanamadığını iddia eden Eroğlu, "Yabancılar 'Su akar siz bakarsınız' diye bizimle dalga geçmiş. Biz şimdi bununla alakalı harekete geçtik. Yok, çevreyi kirletiyormuş... Ne kirletmesi, ormanlık alanlardan en az HES'lere yer veriyoruz. Bir tane ağaç kesilmişse beş tane ağaç diktiriyoruz. Her yıl 11 milyar dolar dışarıya doğalgaz parası ödeyecektik. Onu yatırıma ayırdık, cebimizde kaldı, DSİ'nin bütçesi, kendi kazandığını kendisi her yıl harcıyor" dedi.

Peki neden karşılar?

Bakan Eroğlu'nun neden karşı çıkıldığını anlayamadığı HES'ler enerji üretimi adı altında büyük bir doğa katliamına yola açıyor, en küçük bir su yatağı bile kurutuyor. Yeşil alanların yanısıra binlerce yıllık tarihi de sular altında bırakan baraj ve HES projeleriyle deyim yerindeyse insanlık da sular altında bırakılıyor. Tüm dünya alternatif enerji kaynakları arayışına girip HES projelerinden vazgeçerken, Türkiye özelikle AKP hükümeti ile birlikte HES projelerini hayata geçirerek, doğanın parça parça katledilmesine göz yumuluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakan-neden-heslere-karsisiniz_125419.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!