Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Danıştay, Ardanuç HES'ini Durdurdu

Rize İdare Mahkemesi’nin reddettiği Artvin'deki Ardanuç HES’in ÇED davası, Danıştay tarafından köylülerin lehine bozuldu. Danıştay aynı vadideki HES projelerinin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı.

yapi.com.tr
Danıştay, Ardanuç HES'ini Durdurdu

Bianet'in haberine göre, Danıştay, Ardanuçlu köylülerin, ‘Ardanuç 5 Regülatörü ve HES’ projesine karşı açtıkları ve Rize İdare Mahkemesinin reddettiği davayı bozdu.

Derelerin Kardeşliği Platformu’nun (DEKAP) bildirdiğine göre, Danıştay 14. Dairesinin verdiği kararda, ‘söz konusu HES projesinin ÇED Olumlu Raporunda aynı vadideki HES projelerinin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceği’ vurgusu yapıldı. Artvin'in Ardanuç ilçesinde eşil Mavi Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Ardanuç 5 Regülatörü ve HES için 6 Aralık 2012 tarihinde ÇED raporu olumlu verilmişti.

Köylülerin avukatı Halis Yıldırım da bozma kararında, bilirkişi raporunun eksik değerlendirmeyle hazırlandığı vurgusu yapıldığını söyledi, yeniden keşif yapılması kararı verildiğini ifade etti.

Ardanuç havzasında 5 HES

Ardanuç havzasında 5 HES projesinin planlandığını söyleyen Yıldırım, "HES projelerinin Ardanuç havzasına yapacağı toplam etkinin saptanmasına yönelik herhangi bir bütüncül inceleme ve havza planı yapılmadı. Bu yapılmadan ÇED raporu hazırlandı. Bu karar haliyle Danıştay'dan döndü" dedi.

Danıştay’ın bozma kararında, “proje mahallinde tekrar yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda, Ardanuç 5 Regülatörü ve HES projesinin plan aşamasında olan diğer projelerle birlikte değerlendirilerek ondan sonra havza planı yapılıp yapılmamasına karar verilmesi gerektiği” de belirtildi.

Ne olmuştu?

Ardanuçlu köylüler, Yeşil Mavi Elektrik Üretim şirketi tarafından yapımı planlanan 12,93 megavat kurulu gücündeki ‘Ardanuç 5 Regülatörü ve HES’ projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ‘ÇED Olumlu Raporuna’ karşı 4 Mart 2013’te dava açmıştı.

Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda ‘ÇED Olumlu Raporu’nun yeterli olduğu gerekçesiyle 27 Mart 2014 tarihli kararıyla iptal etmişti.

Mahkeme bu kararında, ‘aynı havzada Ardanuç 5 Regülatörü ve HES projesi dışında birden çok HES planlanmakta ise de diğer projelerin henüz plan aşamasında olduğu ve dolayısıyla yapılıp yapılmayacağı belli olmayan projeler hakkında havza planı yapılmasına gerek olmadığı’ gerekçesini göstermişti.

Köylüler Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararını Danıştay’a taşıdı.

Danıştay 14. Dairesi kararı bozdu.

Miting

DEKAP 9 Kasım Pazar günü Trabzon’da “Karadeniz Kararmasın, Geleceğimiz Solmasın” mitingi düzenleyecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/danistay-ardanuc-hesini-durdurdu_126089.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!