Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Basmane Çukuru Satışa Çıkarıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İzmir’de yapımı 14 yıldır kangrene dönüşen, kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü 117 milyon dolara satışa çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 yıl önce satışı karşı çıkmıştı.

yapi.com.tr
Basmane Çukuru Satışa Çıkarıldı

İzmir’de imar planları açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi 14 yıldır yapılamadı. 2013 yılında ise Dünya Ticaret Merkezi’nin yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Planlama ve imar sorunlarını çözen projedeki tek engel TMSF, Güçbirliği, EGS hissedarları ve belediyenin anlaşması ve yeni yatırımcı kaldı. Bu arada TMSF 2013 yılından başlayarak hisseleri satmak iradesini ortaya koydu. Bir yıl önce ortaklara görüşlerini sordu.

Büyükşehir hissesini yüzde 30'a çıkardı

Hürriyet'in haberine göre, Büyükşehir Belediyesi satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı olduğunu bildirdi. Belediye satış kararına karşı dava açmak için harekete geçti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS’nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30’a yükselten Büyükşehir Belediyesi’ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlük de Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30 hissesini onayladı.

Teminat tutarı 11 milyon 700 bin dolar

TMSF, Büyükşehir Belediyesi’yle de hisse ve satış konusunda uzlaştıktan sonra yaptığı çalışmaları sonuçlandırarak Dünya Ticaret Merkezi’yle ilgili satış işlemini başlattı. Bugün  Resmi Gazete’deki satış ilanında, ’Fon’un adı geçen merkezin borçlularından haczedilen gayrimenkullerle bu varlıkların feri veya mütemmim cüzü niteliğindeki sözleşmelerden oluşturulan Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkarıldığı’ belirtildi. İhaleye katılabilmek için teminat tutarının 11 milyon 700 bin dolar olduğu belirtilirken, nakit teminat dışında 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3’üncü maddesinde tanımlanan Bankalardan alınmış dolar cinsinden kesin ve süresiz teminat mektubu, cari değeri nakit teminatın yüzde 15 fazlası tutarında olan TC Devlet Tahvilleri, TC Hazine Bonoları, TC Hazine Kefaletini Haiz Tahviller de kabul edilecek. Teminatın yatırıldığını gösteren dekontun veya teminat mektubu/mektuplarının veya TC Devlet Tahvilleri, TC Hazine Bonoları, TC Hazine Kefaletini Haiz Tahvillerin TMSF adına blokede tutulduğuna dair bankaca düzenlenmiş belgenin, şartnamede belirtilen idari zarfla verilecek diğer belgeler ile birlikte 8 Eylül 2014 tarihinde saat 17.00’a kadar ’Satış Komisyonu’na teslim edilmesi gerekiyor.

İhale 9 Eylül'de İstanbul'da

İhale 9 Eylül 2014 tarihinde TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılacak. İhale kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak, açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi oluşturulduktan sonra, açık artırma aşamasına geçilecek. Kurulun ihaleye pazarlık usulü ile devam edilmesine karar vermesi halinde pazarlık, 12 Eylül 2014’te aynı yerde yapılacak. İhale bedeli, ihale sonucunun ihaleyi kazanana bildirilmesinin ardından Kurul onayında belirtilen süre içinde dolar cinsinden peşin olarak ödenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/basmane-cukuru-satisa-cikarildi_121959.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!