Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İzmir’in Kalbinde Hangi Mimarlar Çalışacak?

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak öncülüğünde, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve NAMET Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan üçlü konsorsiyumun, 80 milyon dolarlık teklifle TMSF’den satın aldığı, Basmane’deki alanda, yapılacak dev proje için proje geliştirecek mimarlık ofisleri belirlendi.

yapı.com.tr
İzmir’in Kalbinde Hangi Mimarlar Çalışacak?

DHA'nın haberine göre, Folkart Başkanı Mesut Sancak, İzmir’in kalbinin atacağı geleceğin görkemli projesinde, ülke içi ve dışından, dünya çapında işler başarmış, bünyelerinde ünlü mimarlar barındıran, Roy Hıggs, Tabanlıoğlu Mimarlık, Yağcıoğlu Mimarlık, DDG, Mad Archıtects, Korucuoğlu Mimarlık ile anlaşıldığını söyledi. Sancak, seçilen mimari ekiplerin, önümüzdeki iki ay içinde mimari konsept projelerini oluşturacaklarını, bu süreç sonunda ortaya çıkan tüm projeleri, önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, ardından izmir kamuoyuna sunacaklarını söyledi.

Mesut Sancak, tüm alternatifler inceledikten sonra, seçilecek üç proje arasından, ana projeye İzmir’in ’ortak aklının’, karar vermesini arzuladıklarını belirtti.

Sancak, ortak akıl ile şekillenecek görkemli proje konusunda, İzmirliler’in görüşlerini çok önemsediklerini, bu önemli sürece onları da dahil ederek, ortaya İzmir’e ve şehrin geleceğine yakışacak, Kültürpark ile bütünlüklü bir proje koymak istediklerini açıkladı. Folkart Başkanı Mesut Sancak şunları aktardı:

"Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli ve güçlü bir tarihsel mirasa sahip olan bir şehir için, mahçubiyet duygusu yaratan, sonunda halkın söylemiyle ’utanç çukuru’ adını alan şehrin merkezindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, mutlaka ’ortak akıl’ ışığında, İzmirliler’in katkısıyla belirleyeceğiz. Folkart Yapı, Akça Holding, Namet üçlü konsorsiyumu tarafından ihale yoluyla alınan bu alanda; kültür-sanat mekanları, sinemalar, alışveriş alanları, çok amaçlı salonlar, konferans salonları, rezidans ve ofis binaları yer alacak. En önemli ayağı ise proje kapsamında ciddi olarak arttırılan kamu menfaati ile modern bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yapılacak olmasıdır. Bu tablo da İzmir için bir kazançtır. Sonuçta tüm bu fonksiyonlar ile ortaya karma kullanımlı, şehre değer katan bir proje çıkacaktır."

Konsorsiyum olarak, bu alana 750 milyon TL’lik yatırım yapmayı hedeflediklerini belirten Sancak, inşa aşamasında projede 4 bin kişinin çalışacağını, hayata geçtiğinde ise şehre 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi. Sancak, arazide 18 yıl önce yapılan geçici duvarların (İksa Sistemi) artık risk taşıdığını, bu nedenle zemin iyileştirme çalışmalarıyla birlikte, geçici duvarların yeniden yapılacağını vurguladı. Proje takvimine göre seçilen altı mimarlık ofisi, 15 Mayıs tarihine kadar hazırladıkları konsept projeleri konsorsiyuma teslim edecekler. Arazide iksa, zemin iyileştirme ve harfiyat çalışmalarının Temmuz ayında başlaması hedefleniyor. Projenin ruhsatının alınması ise Kasım ayında gerçekleşecek.

Seçilen mimarlar büroları

TABANLIOĞLU MİMARLIK

Dünyaca ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu 1992 yılından beri faaliyet göstermektedir. Tabanlıoğlu ailesinin mimarlık mirasını tüm dünyada aldığı sayısız ödül ile devam ettirmektedir. Kanyon, İstanbul Sapphire ve Türkcell binası başlıca projelerindendir.

DDG

Dünyaca ünlü Amerika merkezi DDG 43 yıllık geçmişinde 50 den fazla ülkede 2000’nin üzerinde projeye imza atmıştır. Özellikle karma kullanımlı kompleks projelerde dünya çapında büyük başarı elde etmişlerdir. Türkiye’de de ödüllü projeleri bulunmaktadır.

ROY HIGGS INTERNATIONAL

Roy Higgs Amerika’da faaliyet gösteren İngiliz bir mimardır. Özellikle karma ve ticari projelerde dünya çapında bilinirliği vardır. Türkiye’de çalıştığı zamanlar içerisinde İstinye Park, Ak-merkez (orijinal), Akaysa, Kasimpaşa Town Center, Ülker Sports Arena ve Mall of İstanbul projelerine DDG ile birlikte imza atmıştır. İzmir de Mavi Bahçe ve İzmir İstinye Park başlıca projeleridir.

YAĞCIOĞLU MİMARLIK

İzmir doğumlu Mehmet Yağcıoğlu ikinci kuşak mimardır. ODTÜ Mimarlık fakültesinden mezun olduktan sonra Arkas Yönetim Binası, Folkart Towers gibi önemli projeler ile mimarlık kariyerini başarı ile devam ettirmektedir.

MAD ARCHITECTS

En iyi genç mimar, en yaratımcı 10 mimar, 21 for 21 ödüllü Ma Yansong tarafından 2004 yılında kurulan firma dünya çapında landmark niteliğinde yapılara imza atmıştır. Halihazırda Amerika’da George Lucas Müzesinin tasarımına devam eden firmanın en bilinen yapıları dünyanın en iyi yüksek binası ödüllü Absolute Towers, dünyanın en iyi konser salonu ödüllü Harpin Opera Binası, en iyi müze ödüllü Ordos Müzesi ve Huzhou Sheraton Otelidir.

KORUCUOĞLU MİMARLIK

Kurucusu Mimar Tümay Korucuoğlu olan şirket 1998 yılında kuruldu. 98 den bu yana katıldığı yarışmalardan 10 un üzerinde ödülü bulunmaktadır. Son olarak yaptıkları Koç Kuleleri Avrupa Gayrimenkul ödüllerinden birincilik kazanmıştır.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-kalbinde-hangi-mimarlar-calisacak_143741.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!